Universitatea „Petre Andrei” din Iași aduce în atenția opiniei publice și a instituțiilor abilitate încălcarea flagrantă a legii, de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași/Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași, în cazul executării silite ce a vizat sediul central din Str. Ghica Vodă nr. 13
Marți, 20 ianuarie a.c., orele 10.00, DGRFP/AJFP Iași a organizat distribuirea sumei obținută în urma executării sediului central al Universității „Petre Andrei” din Iași. Amintim faptul că acesta a fost adjudecat de către UMF Iași, în urma unei licitații contestate de către UPA din Iași. Suma la care a fost executată o clădire de 10 000 mp a fost de 15.465.500 lei, adică aproximativ 3,5 mil euro, cu mult sub valoarea sa reală a imobilului, de peste 10 mil euro, potrivit evaluării realizate chiar de către UMF înainte de executare. În urma executării din luna august 2014, UPA din Iași a reclamat încălcarea flagrantă a Codului de Procedură Fiscală, existând un proces pe rol în acest caz. Între timp, DGRFP/AJFP Iași și-a contestat propria executare silită, respectiv de distribuire a sumei, dar, întrucât judecătorul a admis excepția de inadmisibilitate a contestației la executare, instituția s-a acoperit de această sentință judecătorească pentru a putea realiza distribuirea sumei rezultată în urma executării. Astfel, pe data de 20 ianuarie 2015, suma a fost distribuită, conform procesului verbal nr. 2657/20.01.2015 după cum urmează:
– DGRFP/AJFP Iași– 5.690 lei (reprezentand doar cheltuieli de executare)
– BEJ Anchidin Cornelia – 39.404 lei
– BEJ Dominte Cristinel & Tufeanu Vasile Bogdan – 123.772 lei
– Garanti Bank SA – 15.296.634 lei
După cum se poate constata, marele câștigător al acestei executări organizate de DGRFP/AJFP Iași a fost Garanti Bank SA, iar marele perdant, în afară de UPA din Iași, este statul român. Se confirmă astfel faptul, susținut încă din luna august 2014 de către reprezentanții UPA din Iași, că statul este cel prejudiciat de această acțiune ilegală a DGRFP/AJFP Iași, lucru contrazis cu vehemență atunci de reprezentanții acestei instituții publice. Din cele petrecute până în prezent, s-a dovedit că reprezentanții UPA din Iași au avut dreptate. Este posibil ca și justiția să aibă aceeași poziție, caz în care reprezentanții DGRFP/AJFP Iași vor avea de dat organelor de anchetă răspuns la cel puțin următoarea întrebare: cum a fost posibil ca dintr-o executare în valoare de 15.465.500 lei, statul să obțină doar 0 (zero) de lei?
Coerenți cu propriile acțiuni, reprezentanții DGRFP/AJFP Iași au încălcat prevederile Codului de Procedură Fiscală și de această dată: nu au invitat la ședința de distribuire a sumei Universitatea „Petre Andrei” din Iași, încălcând astfel articolul 171 alin.5/CPF, care prevede că: „Eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executarea silită se face numai după trecerea unui termen de 15 zile de la data depunerii sumei, când organul de executare va proceda, după caz, la eliberarea sau distribuirea sumei, cu înștiințarea părților și a creditorilor care și-au depus titlurile”. În acest caz, procesul de distribuire a sumei a fost realizat cu încălcarea legii. Și asupra acestui aspect trebuie să ofere lămuriri reprezentanții DGRFP/AJFP Iași.
Mai apar următoarele întrebări: ce se va întâmpla dacă UPA din Iași câștigă procesul de contestare a executării, lucru foarte probabil, iar statul va trebui să returneze banii către UMF Iași? Cine va achita pierderile înregistrate de către statul român prin această executare realizată împotriva intereselor sale? Cine va suporta costurile evacuării clădirii și a revenirii UPA în ea?
Măsurile ilegale ale DGRFP/AJFP Iași nu afectează funcționarea Universitatea “Petre Andrei” din Iași, universitatea dispunând de spațiile didactice necesare desfășurării activității academice dar aceste măsuri afectează grav patrimonial Universitatea „Petre Andrei” din Iași lipsind-o de resursele necesare derulării proiectelor sale cu mare impact în comunitate. De aceea, Universitatea “Petre Andrei” din Iași va întreprinde toate demersurile legale pentru a dovedi ilegalitățile comise asupra sa și pentru recuperarea prejudiciului generat de acestea.