Familii evacuate în judeţul Suceava. Un bolovan de zece tone ar putea să cadă peste casele lor

0
79

Pericol într-o localitate de lângă Suceava. Patru familii au fost evacuate în toiul nopţii, după ce o bucată mare de stâncă s-a desprins din coama dealului.

Bolovanul ar putea să alunece în orice moment şi să le distrugă gospodăriile. Marţi, autorităţile vor evalua situaţia şi vor merge acolo pentru a găsi o soluţie, astfel încât oamenii să-şi ducă traiul în siguranţă.

„Ploi şi zăpezi şi vânt, pământul s-a lăsat în jos şi ea a rămas. Şi când a ajuns sub ea, la rădăcina ei, numai a cedat, că ea fiind mare, imensă, a cedat şi uitaţi cum e deplasată, aproape un metru…..”, a spus un localnic, Ion Vasilache.

Piatra a ajuns să rămână suspendată după ce alunecările de teren şi eroziunile au spălat lutul din jurul ei, iar la ultimul dezgheţ s-a desprins. Oamenii au văzut că ceva nu este în regulă în urmă cu câteva zile, când a început să se topească zăpadă.

„Eram cu un vecin şi ne-am uitat în sus şi am văzut că-i deplasată un pic. Nu ne-a venit să credem şi am mers sus şi ne-am uitat şi am văzut că aşa e într-adevăr”, a mai spus bărbatul.

„Când am văzut-o aşa prima dată era numai de 25-30. Şi acum are aproape un metru, distanta desprinsă de perete, de la locul ei”, a spus Mircea Vasilache, un alt sătean.

Pericolul ameninţa 4 gospodarii, iar de teamă oamenii au apelat la autorităţi.

„Frică, frică mare nu că frică. Da, da, toţi organizat, am plecat, fiecare suntem la rude. E vorba că are 8, 9,10 tone greutate. E foarte periculos unde ajunge…..”, spune alt sătean, Gheorghe Ignat.

„Am evacuat două familii şi un bătrân, un copil care au mers pe la rude”, a spus Toader Gradinariu, primarul din Hârtop.

Marţi, specialiştii vor decide dacă stanca prezintă un pericol pentru localnici. Cel mai probabil bolovanul va trebui detonat pentru că oamenii să se poată întoarce acasă.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments