Expiră cel de-al doilea ultimatum pe care jihadistii din Statul Islamic l-au dat Japoniei. Reacţia premierului japonez

0
69

Miercuri expira cel de-al doilea ultimatum pe care jihadistii din Statul Islamic l-au dat Japoniei.

Dacă autorităţile nipone nu vor reuşi să-i convingă pe iordanieni să elibereze o jihadistA condamnată la moarte, ostaticul va fi executat, au ameninţat răpitorii. Într-o înregistrare audio, Statul Islamic ameninţa că îl va omorî pe jurnalistul nipon Kenji Goto, dacă o jihadista irakiana – membră al-Qaeda şi vinovată pentru un atentat soldat cu 60 de morţi – nu va fi eliberată din închisoare. Ea a fost condamnată la moarte de justiţia iordaniană. În aceeaşi înregistrare, Statul Islamic ameninţa că va ucide şi un pilot iordanian, luat ostatic.

Premierul japonez a catalogat miercuri „absolut josnice” noile ameninţări ale grupării Statul Islamic (ŞI), care a promis marţi că va executa în termen de 24 de ore un jurnalist nipon şi un pilot iordanian, dacă Ammanul nu eliberează o deţinută irakiana condamnată la moarte, relatează AFP. „Sunt nişte ameninţări absolut josnice”, a declarat Shinzo Abe. „Sunt profund indignat. Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă şi am cerut miniştrilor să acţioneze uniţi pentru a-l elibera cât mai rapid pe (Kenji) Goto”, jurnalistul deţinut de către jihadisti.

Guvernul japonez, pus într-o situaţie stânjenitoare potrivit unor analişti, a cerut din nou Iordaniei, încă din primele ore ale zilei de miercuri, să acţioneze pentru a-l salva pe cetăţeanul nipon. Ammanul se afla în faţa unei dileme: să salveze vieţile lui Goto şi pilotului Maaz al-Kassasbeh sau să nu o elibereze pe Sajida al-Rishawi, o atacatoare sinucigaşă implicată într-un val de atentate sinucigaşe revendicate de către aripa irakiană a Al-Qaida.

Noile revendicări ale ŞI şi ultimatumul foarte scurt postat pe site-uri jihadiste au fost prezentate sub forma unei fotografii în care Kenji Goto apare ţinând în mână o fotografie cu pilotul iordanian capturat de către ŞI şi presupusa voce a jurnalistului prezentând ameninţările răpitorilor.

Jurnalistul independent pare să fie reţinut de la sfârşitul lui octombrie, în timp Maaz al-Kassasbeh a fost capturat pe 24 decembrie, după prăbuşirea avionului de tip F-16 pe care-l pilota în spaţiul aerian sirian, unde efectua un raid împotriva unor poziţii ŞI, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments