Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nici nu şi-a pus problema să verifice ce conţin cutiile de lapte vândute populaţiei. Producătorii de lapte atrag atenţia că lanţurile de magazine preferă produse care nu conţin lapte, deşi ar trebui, pentru că sunt foarte ieftine. Legea este ambiguă şi permite producătorilor de alimente să nu specifice exact care sunt substanţele care stau la baza produselor lor.
În magazinele din Iaşi se vinde lapte reconstituit din lapte praf şi caşcaval produs din ulei de palmier. Bomba este aruncată de Asociaţia Crescătorilor de Bovine din România, care a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de faptul că etichetarea nu este făcută pentru informarea exactă a consumatorilor. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi a fost luată prin surprindere. Conducerea nu doar că nu şi-a pus problema să verifice compoziţia laptelui din magazine, dar nici măcar nu cunoştea informaţiile.
Orice, numai lapte nu
Informaţia că laptele din cutiile cu lapte vândute în Iaşi conţine orice altceva, numai lapte crud nu, a fost devoalată de preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc. Deşi direct interesat în a vinde produsele celor înscrişi în asociaţie, Frânc susţine că la baza afirmaţiilor sale stau analize atente.
“Laptele de consum nu trebuie să fie făcut din lapte reconstituit, adică lapte praf. Producătorii îl fac din lapte reconstituit, fără a eticheta produsul cu această specificaţie. Toţi producătorii procedează aşa şi nu informează asupra compoziţiei exacte. Ca să dau un singur exemplu, laptele Fulga, produs şi vândut în zona Moldovei intensiv, nu este lapte crud la origini. Dar toate sunt aşa. Şi trebuie făcut un calcul simplu. La un preţ al laptelui la producătorul care deţine vaca de 1,5 lei, cum poţi scoate un litru de lapte procesat cu doi, trei sau patru lei, cu tot cu adaosul imens al hypermarketului? Nu există aşa ceva”, a precizat Claudiu Frânc.
Cutiuțele cu surprize: câte din aceste sortimente sunt făcute din lapte praf? DSV nu vrea să aflați
Caşcaval exotic
Un alt produs comercializat ca fiind din lapte, dar având la origini cu totul altceva este caşcavalul. Acesta ar fi fabricat, spune Claudiu Frânc, din ulei de palmier. “Uleiul de palmier aduce grave prejudicii sănătăţii, dar este totuşi admis ca substituent al laptelui. A trecut vremea când se punea amidon în produsele lactate. Acest ulei de palmier este folosit pentru producerea caşcavalului. Să fac un clacul simplu. La un preţ al laptelui mediu de 1,5 lei şi un consum de 6 litri de lapte pe kilogramul de caşcaval, cum poate exista caşcaval de 11 lei kilogramul. Şi 25 de lei este puţin la raft, cu tot cu procesare şi adaosul magazinului”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.
DSVSA în offside
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi recunoaşte senin că nu a verificat vreodată laptele de la raft în privinţa compoziţiei. “Nu ştiu să răspund dacă ar trebui să scrie clar pe etichetă ce conţine laptele din cutie. Eu ştiu că pe piaţă există doar lapte natural. Nu am făcut verificări de laborator. În cazul în care există suspiciuni, laptele poate fi verificat”, ne-a spus Vasile Gaboran, director adjunct al DSVSA Iași.
Dezvăluire-bombă a lui Claudiu Frânc, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine: brânzeturile se fac din înlocuitori
Etichetare intenţionat mincinoasă
În prezent există o dezbatere a legislaţiei referitoare la etichetarea produselor alimentare, în Parlament, din 2011. Legislaţia ar trebui aliniată la normele UE.
“Dezbat de câţiva ani ce ar trebui să fie obligatoriu pe etichetă. Acum etichetarea este mincinoasă cu intenţie, pentru dezinformarea consumatorului. Pe eticheta laptelui ar trebui să fie patru elemente: ţara de origine a laptelui, cât la sută este lapte crud, cât la sută este lapte praf, cât la sută este altceva. Sunt puţini producători de lactate care etichetează produsul dacă acesta conţine altceva şi niciunul care să specifice proporţiile”, a mai spus Claudiu Frânc.