Teamă printre bolnavii infectaţi cu acest virus. În condiţiile în care sistemul de sănătate este subfinanţat, se ridică întrebarea dacă Statul va introduce acest medicament foarte scump pe lista compensatelor. Speranţa stă în mila producătorilor care stabilesc un preţ în funcţie de nivelul de trai al ţării importatoare.
100.000 de euro este, în principiu, preţul vieţii unui bolnav infectat cu virusul Hepatitei C. Statul face eforturi pentru a introduce medicamentul pe lista compensatelor în primul semestru al anului, dacă nu, spre sfârșitul lui 2015. Este vorba de Daklinza, medicament produs de compania Bristol-Myers Squibb House şi Sovaldi.
Efecte adverse decisive
La 17 ani, Andrei a fost depistat cu virusul hepatitei C în urma unei vizite la stomatolog. A urmat un tratament săptămânal cu interferon, după care nu a mai suportat efectele secundare şi a abandonat lupta. Acum nu ştie încotro s-o apuce şi ce să mai facă pentru a avea o şansă la viaţă.
„Mi-am reparat dinţii la un cabinet stomatologic şi de atunci viaţa mea s-a schimbat complet. Mă simt slăbit, am greţuri, ameţeli, dureri în partea dreaptă. Am început să iau pastile şi să fac injecţii cu interferon în fiecare săptămână. Am decis să întrerup tratamentul după ce analizele nu s-au schimbat, ba mai mult decât atât am început să mă simt din ce în ce mai rău”, este povestea tânărului.
Atacul virusului împotriva ficatului ar putea fi eradicat pentru totdeauna
Stanciu: „Aproape de necrezut”
În România, peste 600.000 de bolnavi îşi aşteaptă şansa la viaţă. La Iaşi, numărul lor ajunge la 5.000. Preţul unei vieţi se traduce în suma de 100.000 de euro, cât costă, în principiu, o cură cu Daklinza. Tratamentul se aplică timp de 12 până la 24 de săptămâni în funcţie de stadiul bolii, pe cale orală, după care pacientul este vindecat în totalitate, chiar şi în cazul celor cu ciroză. Scapă astfel de interferon şi de reacţiile adverse, pe care mulţi nu ajung să le suporte până la final.
Este un tratament minune şi un triumf al medicinei, după cum afirmă profesorul Carol Stanciu. “Nu există un alt exemplu în medicină ca, în 25 de ani de la apariţia virusului, să se descopere un tratament ce poate vindeca o boală virală. Dar s-a întâmplat şi aşteptăm ca bolnavii din ţara noastră să aibă parte de acest tratament. Este aproape de necrezut că s-a putut descoperi aşa ceva. Practic, tratează în totalitate boala”, a declarat profesorul.
Preţ mic obţinut de Egipt
În Egipt, ţara cu cel mai mare număr de bolnavi infectaţi cu virusul hepatitei C, preţul pe care statul l-a negociat cu compania producătoare a fost de 800 de dolari. “În acest caz, Guvernul a luptat cu toate aceste companii farmaceutice şi a învins. Ce familie este Uniunea Europeană? Dacă Franţa şi Germania şi alte state membre au acces la acest tratament, noi de ce să nu avem? Este de datoria Statului să-şi facă bine bolnavii”, a spus profesorul Stanciu.