PSYLLIUM – tărâțele minune care detoxifiază complet organismul

0
407

Tărâţele de psyllium sunt bogate în fibre, reglează tranzitul intestinal şi detoxifiază organismul. Află şi reţete culinare cu fibrele psyllium.

 

Plantago psyllium este o plantă din familia pătlaginei de la care se recoltează seminţele ce seamănă cu cele de in. Se folosesc seminţele ca atare sau coaja acestora, adică tărâţele. Se cultivă în Spania, India, Franţa, Rusia, etc.

 

Psyllium conţine de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul. 100 g psyllium conţin 71 g fibre solubile, aceeaşi cantitate de ovăz are doar 5 g fibre solubile. Psyllium acţionează ca un burete datorită cantităţii de fibre pe care le conţine şi nu creează dependenţă şi nu au efecte secundare precum laxativele.

 

Seminţele de psyllium au proprietăţi laxative, dar sunt bune şi în cazurile de:

– diaree

– tratează constipaţie

– tratează intoxicaţiile cauzate de reţinerea de materii fecale în intestin

– ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil

– previn şi tratează colitele

– hemoroizii

– reţin substanţele toxice şi iritante din intestin

– reduc riscul cancerului de colon

– reduc colesterolul

– cresc senzaţia de saţietate

– au rol în reglarea glicemiei impiedicând trecerea rapidă a glucozei în sânge şi în tubul digestiv

– problemele de tranzit intestinal

– bune în cazurile de colită ulceroasă, obezitate.

 

 

Doza zilnică recomandată este de 1-2 linguriţe într-un pahar de apă (ceai, suc de legume, etc), se amestecă şi se consumă imediat. Apoi se mai bea un pahar de apă. Se poate lua 1 linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol, şi una seara. Se poate creşte doza zilnică treptat. cei care iau astfel de tărâţe de psyllium trebuie să bea zilnic 2 litri de apă pentru a preveni obturarea intestinelor. Atunci când tarâţele de psyllium vin în contact cu apa, se umflă şi formează o masă de gelatină care ajută la transportul deşeurilor prin tractul intestinal.

 

În cazul diabetului, automedicaţia poate duce la probleme grave de sănătate. De aceea atunci când luam un tratament care are ca efect modificarea glucozei din sânge este necesar să ne verificăm glicemia îndeaproape. De asemenea este necesar să avertizaţi medicul ca să poată modifica, dacă este necesar, administrarea medicamentelor hipoglicemiante clasice.

 

Psyllium scade absorbţia intestinală a medicamentelor orale, motiv pentru care se recomandă administrarea medicamentelor cu o oră înainte de ingerarea de psyllium.

 

Pe parcursul tratamentului este necesar un aport adecvat de lichide, în caz contrar putând apare fenomenul de obstrucţie intestinală. Acţiunea plantei apare după 12-24 ore şi poate dura 2-3 zile.

 

Fibrele de psyllium mai pot fi folosite şi în reţetele culinare. Ele se comportă ca o gelatină când sunt folosite în mâncare, sau sunt lăsate mult în apă. Leagă ingredientele bine.

 

Reţete cu fibre psyllium

1. Pâine cu tărâţe psyllium şi seminţe

Ingrediente:

2 linguri de tarate de psyllium + 350 ml apa plata sau filtrata

100 g migdale

100 g alune de pădure

100 g seminte de floarea soarelui

100 g seminţe de in

1-2 lingurite de sare roz de la Himalaya

3 linguri unt de cocos topit

un pumn de stafide, curmale și smochine uscate

 

Mod de preparare

Se amestecă tărâțele de psyllium cu apa și se lasă 5 minute să se gelifieze. Într-un bol se amestecă toate ingredientele de mai sus, se adaugă psyllium-ul se amestecă bine și se lasă o oră pentru ca toate ingredientele să se hidrateze. Se unge o tavă (sau formele de brioșe) cu unt de cocos sau ulei de măsline, se pune compoziția și se lasă timp de o oră în cuptorul încins la 170 grade. Se lasă să se răcească și se păstrează în frigider.

 

2. Clătite pufoase cu fibre psyllium, suc de portocale şi ovăz

Ingrediente pentru 3 clătite pufoase

-300 ml suc de portocale (am folosit portocale roșii de Sicilia, am primit o ladiță )

-2 oua

-50 g unt topit

-130 g amestec de tarate de psyllium și ovăz

-1 linguriță praf copt

-1 linguriță esență de vanilie

 

Mod de preparare

Se separă ouăle, gălbenuşul se amestecă împreună cu untul topit, sucul de portocale, şi extractul de vanilie, se adaugă şi albuşurile bătute spumă, amestecând uşor. Acum se adaugă şi tărâtele, amestecate cu praful de copt. Se lasă să se odihnească aluatul 10 minute, timp în care se umflă aluatul ( tărâţa de psyllium absoarbe lichidul şi se umflă). Se încinge o tigaie şi se unge cu puţin unt, apoi se coc clătitele.

 

(Sursa: apropotv.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments