Basarabenii privesc cu jind de peste Prut, cum în România sunt arestați zilnic marii corupți, în timp ce, în Republica Moldova, aceștia continuă să subordoneze instituțiile statului, iar instanțele de judecată le creează inculpaților coridor pentru a scăpa de pușcărie. Lupta dintre partidele politice pentru funcția de procuror general în Republica Moldova, se dă ca pe viață și moarte – o funcție care, prin definiție, ar trebui să fie apolitică, transmite paginaeuropeana.ro.
Controlul politic asupra Procuraturii și asupra sistemului judiciar, este singura posibilitate a marilor corupți, înregimentați în structurile puterii politice, de a-și recupera banii cheltuiți în campania electorală, de a-i înmulți pe seama unui popor adus la limita sărăciei și de a-i “pune la adăpost” pentru încă patru ani. În trecut, în 2009-2010, presa a scris că funcția de procuror general a fost vândută pe bani grei de unul dintre partidele căruia îi revenise ca urmare a partajării funcțiilor, iar partidul despre care se spune că ar fi cumpărat-o atunci, n-a mai “slobozit-o din mâini” până în prezent. Politicienii (atât vânzătorii, cât și cumpărătorii) se încurcă de fiecare dată în declarații când sunt întrebați despre acea “neagră tranzacție”.
Până atunci, dar mai ales după 2010, calitatea actului justiției în Republica Moldova s-a degradat substanțial. Așa arată datele organizațiilor internaționale. Implicarea judecătorilor în organizarea repetată a atacurilor raider asupra sistemului bancar, emiterea unor decizii judiciare în favoarea acelorași clanuri politico-oligarhice au compromis dramatic justiția, clasa politică, iar odată cu aceasta – însăși ideea de integrare europeană, percepută de majoritatea cetățenilor ca unică soluție în măsură să salveze Moldova de toate relele.
“Pârtie” pentru inculpați
Culmea, pe 19 ianuarie 2015, fostul ministrul de Interne (din perioada guvernării comuniste), Gheorghe Papuc, a fost condamnat definitiv în dosarul revoltelor stradale din aprilie 2009 (soldate cu devastarea Președinției și Parlamentului). Numai că, sentința urma să fie pusă în aplicare începând cu 19 februarie 2015. Deși era în sala de judecată, Papuc nu a fost încătușat, iar poliția a primit abia a treia zi sentința instanței. Între timp, inculpatul a dispărut și a fost anunțat în căutare. Centrul Național Anticorupție (CNA) din Moldova, instituție cu împuterniciri aproape similare cu cele pe care le are Direcția Națională Anticorupție (DNA), care face furori în România, este aproape invizibil. De la proclamarea independenței, nici un fost sau actual demnitar de prim rang din Republica Moldova, nu a ajuns după gratii pentru acte de corupție, deși presa abundă în dezvăluiri șocante pentru care, mai înainte (în perioada sovietică), dacă se confirmau în instanță, era aplicată pedeapsa capitală.
(Sursa: paginaeuropeana.ro)