Copilul cu 3 părinţi. Marea Britanie este prima ţară care permite conceperea unui bebeluş cu material genetic de la 3 adulţi

0
79

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care autorizează concepţia de bebeluşi cu material genetic provenind de la 3 adulţi.

Legea extrem de controversată aprobată de deputaţii britanici are drept scop prevenirea transmiterii unor boli genetice grave. Primii asemenea bebeluşi, cu material genetic de la două femei şi un bărbat, s-ar putea naşte în toamna anului viitor.

Tehnică dezvoltată la Newcastle se adresează celor care suferă de anomalii mitocondriale, adică ale unui număr restrâns de gene aflate în afara nucleului ovulului. Metoda constă în combinarea nucleului prelevat de la ovulul bolnav cu mitocondriile prelevate dintr-un ovul sănătos, donat de o altă femeie. Ovulul astfel rezultat este fecundat în vitro şi implantat mamei, iar copilul va avea mai puţin de 1 la sută material genetic de la donatoare.

Sally Davies, consilier guvernamental: ”Acestea nu sunt modificări genetice, nu umblăm la nucleu. Nu modificam cele 50% dintre gene care provin de la fiecare părinte. Modificăm doar 0,054% din genom”.

În jur de 2.500 de femei din Marea Britanie suferă de anomalii mitocondriale. Anual, în această ţară se nasc 125 de bebeluşi care le moştenesc problema. Concret, bebeluşii pot suferi boli degenerative grave, diabet sau miopatie. Pe de altă parte, mai mulţi experţi considera ca bebeluşii astfel concepuţi au un risc mai ridicat de cancer.

Ideea copiilor cu trei părinţi a întâmpinat rezistenţă Bisericii Catolice şi a celei Anglicane. Există voci care susţin că s-a mers prea departe, căci modificările vor fi transmise din generaţie în generaţie, iar consecinţele nu pot fi prevăzute.

Andrea Williams, reprezentanta Christian Concern: ”Se modifica nu doar codul genetic al acelui embrion, ci şi al copiilor lui şi al copiilor copiilor lui.”

În sânul comunităţii ştiinţifice, temerile sunt de natură etică.

David King, director Human Genetics Alert: ”Va fi prima oară când vom manipula intenţionat genomul uman. Odată ce ai trecut acest prag, e foarte greu să rezişti tentaţiei de a crea copii ”la comanda”.

Marea Britanie a fost întotdeauna un pionier în domeniul reproducerii asistate. Acolo s-a născut primul copil rezultat din fertilizarea în vitro, în 1978.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments