La 20 ianuarie în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară. Publicaţia Zorile Bucovinei scrie, citând Comisariatul Militar Regională, că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare.
Comisarul militar regional Vitali Ciurai a declarat că procesul de recrutare decurge „dificil” în Bucovina.
„Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept”, a precizat Vitali Ciurai, după ce doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi.
Potrivit tocpress.info, care citează portalul de ştiri Cerniveţki Promin, protestatarii nu au de gând să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales că doi dintre conaţionalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forţele militare şi separatişti.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul ucrainean Teofil Bauer, căruia i-a transmis aşteptarea Bucureştiului ca mobilizarea parţială din Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se evite abordări discriminatorii inclusiv pe considerente de ordin etnic.
Întrevederea a avut loc la iniţiativa părţii române.
Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, au discutat despre situaţia de securitate din Ucraina, precum şi rezultatele reuniunii extraordinare din 29 ianuarie a Consiliului Afaceri Externe al UE.
Bogdan Aurescu a condamnat intensificarea violenţelor din sud-estul Ucrainei şi atacurile asupra populaţiei civile. De asemenea, el a evocat „cu regret” lipsa unor rezultate pozitive ale reuniunii Grupului Trilateral de Contact care a avut loc la Minsk, la 31 ianuarie.
În ceea ce priveşte cea de-a patra etapă a procesului de mobilizare parţială, şeful diplomaţiei a evidenţiat faptul că România urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces şi este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, respectiv Odesa, şi Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.
Ministrul de Externe a transmis aşteptarea părţii române ca „aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparţial, transparent şi predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic”, mai precizează sursa citată.
Ambasadorul Teofil Bauer a dar asigurări că autorităţile ucrainene vor aplica prevederile legale în privinţa mobilizării parţiale „cu excluderea oricărei forme de discriminare, inclusiv pe criteriu etnic”, informează MAE.
Totodată, diplomatul a exprimat aprecierea pentru contribuţia persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina la efortul societăţii şi statului ucrainean de combatere a fenomenului separatist din estul ţării.
Sursa: capital