Zeci de femei, bărbaţi şi copii au fost ucişi în oraşele nigeriene Baga şi Doron Baga pe 3 ianuarie, atunci când militanţii Boko Haram au lansat un atac sângeros.
Numărul exact al celor care şi-au pierdut viaţa rămâne necunoscut, însă cifrele estimate sunt între 150 şi 2.000 de oameni. Jurnaliştii de la BBC News au stat de vorbă cu câţiva refugiaţi din tabăra de la Chad, ca să încerce să afle ce s-a întâmplat în acea zi.
Mulţi locuitori se rugau deja atunci când s-au auzit primele focuri de armă, sâmbătă, 3 ianuarie 2015. Atacul sângeros a fost declanşat la ora locală 05.45, chiar înainte să răsară soarele. În timp ce luptătorii Boko Haram veneau din vestul oraşului Băga, mai mulţi tineri erau hotărâţi să se apere, folosind tot ce aveau la îndemână: macete şi cuţite. A fost un succes cum rar se întâmplă. „I-am făcut să se retragă, împreună cu soldaţii”, a spus Harun Muhamad, un localnic în vârstă de 31 de ani. Astfel, teroriştii au fost forţaţi să se retragă în spatele vegetaţiei.
„Toţi am ieşit în masă, ca să ne luptăm.” – îşi aduce aminte Dahiru Abdullahi, în vârstă de 20 de ani, adăugând faptul că mulţi dintre extremişti purtau uniforme militare de mai multe feluri. „Alţii aveau haine negre şi turbane”, a mai spus el. Acestea sunt caracteristice oamenilor care trăiesc în deşert, unde insurgenţii îşi acoperă feţele. După retragerea lor a urmat o perioadă de linişte, care nu a durat însă prea mult..
Boko Haram se întoarce
Câteva ore mai târziu, combatanţii Boko Haram atacau din nou oraşul. Rândurile lor erau întărite de o coloană terifiantă de camioane şi motociclete. „Se întorseseră din tufişuri cu 20 de vehicule”, spune Dahiru Abdullahi. Între 10 şi 15 oameni săreau din fecare vehicul, însă este aproape imposibil de spus câţi soldaţi au fost în total – refugiaţii fiind de părere că au fost „sute”. Pe de altă parte, localnicii nu aveau arme de foc.
„Au deschis focul. Şi tot trăgeau în noi. Şi pentru că noi încercăm să ne apărăm doar cu nişte macete, am fost nevoiţi să ne retragem.” – spune Dahiru.
Harun Muhamad spune şi el ca al doilea val de militanţi Boko Haram a fost „prea mare”, forţându-i pe toţi să fugă pentru a scăpa cu viaţa. Şi pentru că se confruntau cu o forţă armată avansată, soldaţii nigerieni au renunţat şi ei să mai lupte şi au fugit. Martorii spun că mulţi dintre ei au aruncat armele la pământ.
„Grupările locale de pază (vigilantes) au luat aceste arme şi au luptat cu ele, însă au fost copleşiţi de numărul mare al extremiştilor, aşa că au fugit şi ei.” – spune Saratu Gârbă, în vârstă de 20 de ani, mama a unui băieţel de 2 ani.
Un locuitor din nord-estul Nigeriei, Moussa Zira, a povestit cum a reuşit să scape dintr-un atac comis de gruparea islamistă Boko Haram în satul său, la începutul lui ianuarie. Împuşcat în coapsa şi grav rănit, el s-a prefăcut mort, după care a fugit în statul vecin, Ciad, la tabăra de refugiaţi din Baga Sola, relatează AFP, conform Mediafax. Membrii „Boko Haram au sosit la ora 4.00 dimineaţa şi au intrat în fiecare casă, căutau bărbaţi. Ne-au salutat, apoi ne-au spus să-i urmăm, pentru că ne vor explica ulterior”, povesteşte el.
Islamiştii au luat 14 persoane, „un bărbat din fiecare casă”, în apropierea oraşului nigerian Baga. „Era şi un bătrân printre ei şi i-au spus să plece. Am mers pe câmp şi au spus tuturor să se întindă cu faţa la pământ”. „După ce au tras în aer o dată, au început să tragă în noi” de la distanţă mică, a continuat bărbatul, care credea că totul s-a sfârşit. „La scurt timp, am înţeles că glonţul nu mi-a atins capul, ci braţul şi coapsă. În jurul meu erau toţi morţi”. Pentru că Boko Haram să nu-l ucidă, el a rămas întins în mijlocul cadavrelor, aşteptând ca islamiştii să plece, apoi a mers prin iarbă înaltă câteva ore, înainte de a întâlni un motociclist care l-a ajutat să fugă spre lac.
Pastorul Yacubu Moussa, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre puţinii creştini care au scăpat din atacul asupra oraşului Baga. În noaptea de 3 ianuarie, când islamiştii au venit prin surprindere, tot oraşul dormea. „Au tras în toată lumea fără distincţie, bărbaţi, femei, copii şi bătrâni”, povesteşte el. Întrebat despre numărul de atacatori, el ezită şi vorbeşte de „mii de oameni”, însă cifrele nu pot fi verificate. Pastorul adăugă că „erau cadavre peste tot pe străzi” când a fugit.
Două zile mai târziu, Yacubu Moussa a încercat să se întoarcă acasă pentru a-şi lua câteva lucruri. El a văzut „cadavre plutind pe apă”, iar „mirosul era atât de puternic încât se simţea de departe”. Din oraş nu a mai rămas decât cenuşă, „au ars totul, casele noastre, magazinele, maşinile”. În tabăra de refugiaţi, pastorul afirma că se simte singur la ora rugăciunii, fiind înconjurat de zeci de musulmani. „Aici nu am nimic de făcut, nu am credincioşi, lăcaş de cult, nu am nici Biblie”.
Un bebeluş numit Idriss Deby
De la începutul lui ianuarie, peste 14.000 de persoane au traversat frontiera pentru a fugi de atacurile sângeroase din jurul oraşului Băga, a declarat Mamadou Dian Balde, reprezentant adjunct al Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR) în Ciad. „Ei vin cu poveşti greu de ascultat. Zilele trecute a venit un bărbat să se înregistreze şi nu auzea nimic din ce îi spuneam, nu făcea decât să plângă: cei din Boko Haram au aruncat o grenadă în casa sa, iar soţia şi cei trei copii au murit pe loc”, povesteşte Idriss Dezeh, de la Comisia naţională de primire, reintegrare a refugiaţilor şi repatriaţilor.
Unii au avut norocul să ajungă la tabără cu toată familia. Aşezată în faţa unui cort alb, Aisha Aladji Garb alăptează un bebeluş pe care l-a născut în urmă cu două săptămâni în barcă c
u care a fugit.
Debarcând în Ciad, ea a întâlnit o patrulă de soldaţi locali. „Au avut grijă de mine, m-au urcat în camionul lor şi m-au dus direct la tabără, unde am primit ajutor”, povesteşte ea. „Datorită lor, bebeluşul meu este în viaţă. Aşa că l-am numit Idriss Deby”, că pe preşedintele Ciadului, a adăugat femeia.
Sursa: stirileprotv