Ni se propune, în zilele de 6, 7 şi 8 februarie să renunţăm la folosirea telefoanelor mobile sau cel puţin să reducem numărul convorbirilor şi al SMS-urilor. Sunt Zilele mondiale fără telefon mobil, marcate din anul 2001 cu scopul de a atrage atenția utilizatorilor asupra impactului pe care tehnologiile moderne îl au asupra mediului şi vieţii cotidiene, prin schimbarea obiceiurilor de comunicare.
În 2015, 4.55 miliarde de persoane vor folosi telefonul mobil, iar audienţa globală pentru smartphone va fi de 2 miliarde şi va creşte cu încă un miliard până în 2017, pe măsură ce preţul va deveni mai accesibil, iar reţelele 3G şi 4G mai extinse. (conform estimărilor din rapoartele publicate de eMarketer)
Iar studiile spun că:
Două treimi dintre utilizatori spun că îşi verifică telefonul, pentru mesaje, alerte sau apeluri, chiar dacă nu-l aud sunând sau vibrând.
Aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil dorm cu el lângă pat, pentru că nu vor să piardă nici un apel sau mesaj.
Mai mult de o jumătate dintre utilizatorii de Smartphone accează Internetul via mobil.
Trei sferuri dintre adulţii care au un Smartphone spun că îi folosesc aplicaţiile pentru: orientare, coordonarea întâlnirilor, informaţii diverse, dar în special despre locaţii şi trafic, sau în situaţii de urgenţă.
Unul din trei posesori spune că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil !
Zilele mondiale fără telefon mobil
Ideea a fost lansată de scriitorul francez Phil Marso, în 6 februarie 2001, dorind să extindă astfel dezbaterea lansată în romanul său umoristic « Tueur de portable sans mobile apparent » (Asasinul de portabile fără mobil aparent), publicat în 1999, primul thriller care are drept personaj principal telefonul mobil.
Romanul poliţist spune cu umor povestea telefonului mobil devenit un adevărat înger al comunicării care ne supravegheză permanent, dar e ameninţat de un asasin invizibil, şi se întreabă cum de a ajuns acest dispozitiv de comunicare să ne modifice total comportamentul şi să bulverseze toate codurile sociale. Scriitorul Phil Marso afirma că nu a fost niciodată împotriva telefonului mobil, deşi nu îl folosea.
Ziua de 6 februarie a fost aleasă deoarece în calendarul catolic este sărbătorită ziua Sfântului Gaston, nume care apare într-un popular cântec francez din anul 1970, în interpretarea lui Nino Ferrer: ‘‘Gaston, sună telefonul, dar, ca întotdeauna, nimeni nu ridică receptorul”.
Zilele mondiale fără telefon mobil au fost marcate prima dată la 6 februarie 2001 şi din anul 2004 campania a fost extinsă pe perioada a trei zile 6,7 şi 8 februarie, iar în fiecare an propun o temă specială de reflecţie.
În 2015 a 15-a campanie are tema « Mediul planetei Terra » şi sloganul Unde dăunătoare pentru planetă ?
Dacă apariţia telefonului mobil a bulversat modul de comunicare socială şi a modificat definitiv relaţiile în plan personal şi profesional, în bine, dar şi în rău, acum tehnologile care permit funcţionarea smartphone-lui generează consecinţe catastrofale asupra planetei ?
Campania are obiectivul de a aduce acestă temă de discuţie şi pe agenda Conferinţei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice care va avea loc la Paris, între 30 noiembrie şi 11 decembrie 2015.
Pro sau contra ?
Iată câteva dintre întrebările propuse dezbaterii publice în Zilele fără telefon mobil şi Smartphone, din 6, 7 şi 8 februarie:
A schimbat telefonul mobil comportamentul uman în societate? Ne-a făcut insensibili, imaturi sau egoişti ?
Favorizează telefonul mobil dependenţa, anxietatea sau insecuritatea utilizatorului ?
Miile de aplicaţii pentru Smartphone ne fac mai inteligenţi sau complet asistaţi şi în pierdere de autonomie ?
Telefon mobil la 8 ani ? Vor avea generaţiile viitoare o autonomie redusă ?
Sunt dăunătoare limbii abrevierile din SMS-uri ?
Conexiunea la Internet, Facebook, Twitter prin Smartphone ne condamnă la zero intimitate pe Terra ?
Dictatura telefonului mobil a adus avantaje tehnologice în viaţa cotidiană ?
A crescut presiunea socială pe piaţa forţei de muncă prin apariţia telefonului mobil ?
Companiile şi sindicatele ar trebui să facă un protocol pentru a reglementa hărţuirea salariaţilor prin sms, e.mail şi telefonul mobil după programul de muncă, seara, în week-end sau în perioadele de vacanţă ?
A devenit telefonul mobil complicele numărul 1 al tele realităţii ?
Este telefonul mobil urechea lui Big Brother ?
Este Smartphone-ul este un instrument care contribuie la revolutia informaţională, împotriva statelor care cenzureaza libertăţile, sau este de fapt un instrument de spionare, care mai devreme sau mai târziu se întoarce împotriva utilizatorului?
Trebuie să reglementăm dreptul la imagine de când telefoanele 3D/4D ne pot face fotografii fără acordul nostru ?
Expansiunea şi concentrarea undelor electromagnetice adusă de Smartphone-uri au o incidenţă asupra climatului planetei ?
A crescut poluarea sonoră prin utilizarea telefoanelor mobile ? Se va ajunge la delimitarea unor zone silenţioase în locurile publice ?
Este telefonul mobil nefast pentru sănătate ?
Pentru protecţia sănătăţii, sunt necesare reglementări mai severe pentru implantarea antenelor în zonele locuite ?
Trebuie să reglementăm sau să ne păzim de reţelele Wi-Fi care au inundat viaţa noastră cotidiană ?
La ce servesc de fapt Zilele Mondiale fără telefon mobil ?
Esenţial este de fapt ca problemele să fie puse în discuţie, iar utilizatorilor li se cere să-şi modereze convorbirile în locurile publice, eventual prin SMS-uri, mai discret.
Sursa: tvr