Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere substanţială a câştigului salarial mediu în ultima lună a anului 2014
Potrivit comunicatului INS, în luna decembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2582 lei, cu 7,0% mai mare decât în noiembrie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1866 lei, în creştere faţă de lună precedentă cu 123 lei (7,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.061 lei).
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 105,1%. Iar faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 139,4% cu 9,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2014.
Mărirea salariilor cu 123 de lei are însă o explicaţie care nu ţine de îmbunătăţirea situaţiei economice a României. Conform INS, „creşterile câştigului salarial mediu net faţă de lună precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici.” Astfle de fluctuaţii ale salariului mediu, spun cei de la INS, mai au loc şi în martie/aprilie, ca urmare a acordării primelor de Paşte.
În plus, fiind vorba de o medie, în unele sectoare economice s-au înregistrat creşteri dar în altele, scăderi ale salariilor. De pildă, angajaţii din posta şi curierat au câştigat cu 7% mai puţin, deşi decembrie a fost o lună plină din cauza livrării comenzilor de Sărbători.
Sursa: stirileprotv