Primarul Gheorghe Nichita a susținut vineri, o conferință de presă, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, alături de reprezentanții Fundației Iași 2021 – Capitală Culturală Europeană : Florin Cîntic și Dan Doboș.
Printre temele abordate: Anunțul privind refacerea studiilor de fezabilitate pentru autostrada Est – Vest, Eficientizarea și intensificarea activității Fundației Iași – Capitală Culturală Europeană 2021, Modernizarea parcului din fața Teatrului Național din Iași cu fonduri europene nerambursabile, fără a mai fi introdusă în proiect parcarea subterană, Amplasamentul privind viitorul Spital Regional de Urgențe din Iași
De la autostradă, la parcarea subterană
„S-au deschis ofertele pentru revizuirea studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele de autostradă Ungheni – Iași – Tg. Neamț, Tg. Neamț – Ditrău, Ditrău – Tg. Mureș, dar și pentru tronsonul de autostradă Bacău – Pașcani”, a anunțat primarul Gheorghe Nichita, în debutul conferinței de presă.
Legat de parcarea din fața Teatrului Național, primarul a spus că este dispus să renunțe la proiect, păstrând în schimb soluția de reamenajare a parcului
„Am găsit soluția de a moderniza parcul din fața Teatrului Național „V. Alecsandri” cu fonduri europene nerambursabile. Am discutat la nivelul forurilor centrale și europene și am găsit posibilitatea tehnică de a reabilita acest parc cu bani europeni, fără să mai fim nevoiți să includem și parcarea subterană în proiect.
Este o decizie pe care mi-o asum și pe care am analizat-o în ultimele luni cu toată atenția. Proiectul inițial a fost votat în unanimitate de către Consiliul Local Iași, indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, instituțiile de mediu au avizat favorabil inclusiv realizarea parcării subterane, iar majoritatea specialiștilor în urbanism și peisagistică s-au declarat de acord, inclusiv la dezbaterea publică organizată la Primăria Iași. Așadar, am promovat tot timpul o atitudine transparentă și corectă față de acest proiect important pentru comunitatea locală.
Astăzi, pot să anunț decizia mea, de a cere Consiliului Local Iași să reluăm proiectul și propun reabilitarea parcului, fără a mai construi și parcarea subterană” a declarat Gheorghe Nichita.
„Este o decizie care ține cont de părerile tuturor, comunității locale din Iași, cât și de direcția strategică pe care ne-o asumăm, de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Cred că Primăria, Consiliul Județean, parlamentarii, instituțiile și oamenii de cultură, societatea civilă, universitățile și școlile – toată comunitatea ieșeană trebuie să își asume un obiectiv esențial: acela de a obține titlul de Capitală Culturală”, a mai spus edilul ieșean.
Motivația principală o constituie pregătirea orașului pentru a deveni Capitală Culturală Europeană.
„Vrem să creem evenimtente majore pe axa culturală a orașului, din Copou și până în zona Palas, în special pe pietonalul Ștefan cel Mare. Nu putem organiza astfel de evenimente majore, dacă în inima culturală a orașului (Axa Piața Unirii – Teatru Național – Mitropolie – Pietonalul Ștefan cel Mare) vom avea un șantier.
Remodelăm astfel un proiect necesar centrului orașului, care rezolvă o problemă punctuală (locurile de parcare din centrul orașului), astfel încât să nu complicăm eforturile noastre pentru realizarea unui proiect major pentru Iași: capitală culturală europeană.
Cred că este un sacrificiu necesar, atât timp cât obiectivul major pentru următorii 5 ani este recunoașterea europeană a Iașului drept cel mai important oraș cultural de la granița de Est a Uniunii Europene”, a spus primarul Iașului.
El a cerut Direcției de Proiecte din cadrul Primăriei să vină cu soluția de a reabilita parcul, prin creșterea suprafeței zonelor verzi, și prin protejarea arborilor monument. În zonă se află arbori declarați monument al naturii.
„Vom capacita în acest proiect atât specialiști în domeniu, cât și reprezentanți ai societății civile, iar proiectul generat în urma acestui efort comun va fi supus dezbaterii publice”, a anunțat primarul Gheorghe Nichita în conferința de presă