Legendele castelului în care împărăteasa Maria Tereza îşi ucidea iubiţii

0
173

Pe teritoriul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba mai există ruinele unui castel celebru, construit în urmă cu câteva sute de ani de fostul guvernator al Transilvaniei, Gheorghe Martinuzzi. Există mai multe legende cu referire la acest castel.

 

Una dintre acestea se referă la o comoară descoperită de pescari în apele Streiului, iar altele relatează despre plăcerile trupeşti ale împărătesei Maria Tereza, înecate în sânge. Poveştile care circulă în zonă, îi atribuie împărătesei mai multe crime, victime câzând bărbaţii cu care Maria Tereza făcea amor.

 

Potrivit unei legende, „Maria Tereza intra cu bărbaţii pe poartă castelului, că atunci era canal de apă în jur, şi, după ce petrecea cu ei, dacă nu îi plăcea, îi ducea într-o camera de la etaj şi îi poftea să între acolo. După ce bărbatul îi trecea pragul, împărăteasa trăgea de o mânetă şi se desfăceau podelele şi omul cădea în nişte săbii ce erau aşezate cu vârful în sus”. Din camera cu săbii ar fi existat un tunel care comunica direct cu râul Mureş pe unde toate cadavrele ajungeau în apă.

 

Cercetările făcute în incinta castelului nu au confirmat existenţa unei trape sau a unui pasaj secret, după cum nu a fost demonstrată istoric nici posibilitatea ca celebra împărăteasă să fi vizitat vreaodată zona Vinţu de Jos. Totuşi, oamenii din zonă îşi amintesc că în timpul când a fost construit drumul care trece prin apropierea castelului, s-a descoperit un tunel care se afla între castelul Martinuzzi şi râul Mureş, care curge la o distanţă de mai puţin de 200 de metri.

 

Bătrânii mai povestesc cum că, în timpul furtunilor de vară, se aud urlete atât în perimetrul castelului, cât şi la ieşirea dintr-o grotă situată pe un deal la aproape doi kilometri depărtare şi despre care se spune că ar fi fost una dintre ieşirile de siguranţă ale castelului.

 

Un fenomen greu explicabil s-a petrecut în luna august a anului 1975, când, într-o noapte cu cer senin, castelul a fost lovit de un trăznet, a cărui apariţie nu a fost explicată de către specialişti nici până acum. Singura parte din castel rămasă în picioare este pavilionul unde, se povesteşte că Maria Tereza îşi arunca iubiţii.

 

Despre Maria Tereza, care a avut 16 copii, se spune că era amatoare de plăceri trupeşti. Sătenii au o explicaţie pentru toate aceste întâmplări bizare, inclusiv pentru prăbuşirea misterioasă a castelului. Ei spun că „odată şi odată trebuia să se întâmple, fiindcă oamenii care treceau noaptea prin apropierea castelului vedeau lumini care jucau la geamuri şi auzeau ţipete”

 

Mai mult, oamenii din zonă cred că sufletele morţilor din castel nu îşi găsesc liniştea şi tihna şi că ei ar fi stat la baza prăbuşirii clădirii. Ei mai spun că şi acum „câteodată se mai aud urlete, ca de câine turbat, dar foarte rar”. Locuitorii comunei, în majoritate creştini ortodocşi, mai au o explicaţie pentru apariţia fenomenelor care bântuie castelul. Ei cred că toate acestea s-au întâmplat din cauza faptului că această clădire a fost ridicată pe locul unui cimitir, al cărui existenţă a fost confirmată de descoperirile făcute în urma unor săpături efectuate în curtea castelului.

 

 

 

(Sursa: unimedia.info)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments