FOTO. TOP 7 bijuterii arhitecturale mai puţin cunoscute. Pe primul loc e chiar Palatul Parlamentului din România

0
642

Despre Colosseum, Taj Mahal ori Marele zid chinezesc, toată lumea a auzit, ba mulți le-au și vizitat. Lista minunilor arhitecturale nu se sfârșește însă aici. Există multe altele unde turiștii nu stau la coadă, deși ar avea ce să vadă.

 

Iar prima în clasamentul întocmit de BBC e chiar Palatul Parlamentului din România
“Cea mai mare și mai scumpă clădire administrativă din lume”, Palatul Parlamentului din Capitala României este “o minune puțin cunoscută”, scrie BBC. Din cauza dimensiunilor sale, e și foarte difcil de fotografiat, explică o avocată care a lucrat aici la mijlocul anilor ’90, Jann Hoke.

Clădirea în stil neoclasic, construită în 1984, are 12 etaje, plus încă opt aflate în subteran, însumând 3.100 de încăperi ce se întind pe 330.000 de metri pătrați. Conform sursei, a costat 3,3 miliarde de euro.

Sursa menționează că, pentru construcția sa, o cincime din București a fost rasă de pe fața Pământului, inclusiv 30 de biserici și sinagogi și circa 30.000 de case.
http://static2.libertatea.ro/typo3temp/pics/palatul_parlamentului-accident_munca_3cd1279b7b.jpg

 

Marea moschee din Djenne, Mali
Construită în 1907, Marea Moschee Djenne, din Mali este cea mai mare structură din chirpici din lume, putând găzdui 3.000 de persoane. În 1988, a intrat în patrimoniul UNESCO.

Anual este reparată de către localnici, pentru că, pe alocuri, crapă sub soarele fierbinte nord-african. Evenimentul a devenit o sărbătoare, ce ține din aprilie până în mai.

Marea moschee din Djenne, Mali Foto The Sleeping Camel

 

Fortăreața Derawar din Pakistan
Această fortăreață de proporții monumentale răsare din deșert ca o himeră. Per total, circumferința construcției însumează 1.500 de metri, zidurile fiind înalte de 30 de metri.

Situată în mijlocul deșertului Cholistan, fortăreața nu e cunoscută nici tuturor pakistanezilor. E foarte greu accesibilă, iar ca să pătrunzi în interior e nevoie de acceptul unui lider local.

Fortăreața Derawar din Pakistan Foto Travelokam

 

Chand Baori, India
În Rajasthan, India, se găsește o construcție spectaculoasă, ce cuprinde 3.500 de trepte, perfect simetrice, ce coboară către un rezervor. Construcția e adâncă de 13 etaje, fiind, practic, o fântână imensă, pe fundul căreia se află o apă cu tentă verzuie.

Construită de regele Chanda din dinastia Nikumbha, între anii 800 – 900, d.Hr., această fântână avea atât scop practic, cât și decorativ. În verile fierbinți din această parte a Indiei, apa reușea să rămână rece tot timpul.

Chand Baori, India Foto Flickr

 

Podul Stari Most, Bosnia-Herțegovina
Podul Stari Most, din Bosnia-Herțegovina, a fost construit din 456 de blocuri de piatră din zonă, în 1566, creație a arhitectului Mimar Hajrudin. A fost “inima” zonei timp de 427 de ani.

Aflat în orașul Mostar, acesta traversează răul Neretva, având patru metri lățime, 30 lungime și fiind înalt de 24 de metri. E un exemplu de arhitectură islamică în Balcani.

În anii ’90, acesta a fost distrus, în timpul războiului. După aceea, a început reconstruirea sa, fiind nevoie de 10 ani pentru ca podul să reapară în toată măreția sa. În 2004, a fost inaugurat din nou.

Podul Stari Most, Bosnia-Herțegovina
 

 

Marele zid din India
Dacă Marele Zid Chinezesc este cunoscut tuturor, cel din India a stat mereu în umbră. Kumbhalgarh, cum i se mai spune, este al doilea cel mai lung zid din lume, după cel din China.

Aflat în Rajasthan, acesta are, pe alocuri, ziduri groase de 4,5 metri, şapte porţi fortificate şi o lungime de 36 de kilometri.

Conducătorul local Rana Kumbha a fost cel care l-a comandat, în 1443, pentru a-şi proteja fortăreaţa aflată pe un deal. Legenda spune că, în ciuda nenumăratelor încercări, fortăreaţa nu a putut fi cucerită.

Zidul a fost prelungit în secolul XIX, iar în prezent protejează mai bine de 360 de temple, rămânând însă necunoscut marii majorităţi.

Marele zid din India Foto Flickr
 

Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran
Este una dintre cele mai mari capodopere ale arhitecturii Safavid iraniene, situată în partea de este de Piaţa Naghsh-i Jahan, în Isfahan, Iran. Construcţia sa a început în anul 1603 şi a durat până în 1618, în timpul regelui Shah Abbas, de către arhitectul şef Shaykh Bahai,

Moscheea a fost construită cu scopul de a folosi curţi
i regale, spre deosebire de Masjed-e Shah, care a fost construită pentru public. Timp de mai multe secole, accesul pentru oamenii obişnuiţi a fost interzis cu desăvârşire. Spre deosebire de alte moschee, Sheikh Lotfollah este de dimensiuni mai mici şi este lipsită de unele componente, cum ar fi minaretele. Una din caracteristicile unice ale moscheii, este păunul din centru cupolei sale, în coada căruia se poate observa cum se reflectă razele soarelui.

Moscheea Sheikh Lotfollah Foto Thinkstock

 

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentRușii ironizează Occidentul: Vor produce crenvurști cu marca „Sancțiuni”
Articolul următor”PROFESORUL DE SEX”, Dumitru Păduraru, şi-a prezentat demisia din cadrul UMF Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments