Şeful de la Protecţia Consumatorilor va trebui să înapoieze banii europeni primiţi pentruu dezvoltarea fermei de la Tansa. Situaţia de incompatibilitate în care se află soţia sa nu este prima de acest fel înregistrată în judeţ, şi de fiecare dată sumele au fost recuperate.
Săptămânalul 7EST a dezvăluit, recent, că şeful de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Alexandru Hordilă, îşi rotunjeşte veniturile în mod ilegal. El a înfiinţat, la Tansa, o fermă de animale pe numele soţiei, Cristina.
În 2013, Cristina Hordilă a solicitat 40.000 euro prin programul „Instalarea tânărului fermier”, iar cererea i-a fost acceptată. Banii erau destinaţi dezvoltării capacităţii economice a fermei şi nu puteau fi accesaţi decât de o persoană juridică. În noiembrie 2013, Cristina Hordilă a înfiinţat un PFA pe numele său. Însă, fiind grefier la Judecătoria Iaşi, Hordilă a încălcat regimul incompatibilităţilor stabilit de legea care reglementează activitatea grefierilor.
O mică avere ascunsă la Tansa
Fost şef al Poliţiei Locale, Alexandru Hordilă susţine că nu se poate vorbi despre incompatibilitate pentru că ferma este de fapt o gospodărie ţărănească iar produsele ar fi destinate consumului propriu. Însă, în grajdurile familiei Hordilă de la Tansa se află 28 de vite, 29 de capre, 55 de oi şi 7 porci, adică un efectiv de animale care produce mai mult decât poate consuma o familie. „În dosar contează Unităţile de Dezvoltare Economică. Se face un plan de afaceri şi se stabileşte o ţintă. Bineînţeles că nu poţi bea singur laptele de la 30 de vite, dar nu asta se ia în calcul. O vacă de lapte înseamnă 0,881 UDE”, explică Eugen Ţicău, director la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Iaşi. Potrivit normativelor, Hordilă ar fi avut 31,5 UDE pe ferma sa, iar valoarea ar fi trebuit să crească în următorii ani.
Alexandru Hordilă are o mică avere la Tansa, printre care 28 de vaci
Returnează banii sau renunţă la serviciu
Situaţia lui Hordilă este una dificilă deoarece soţia sa a încălcat regimul incompatibilităţilor şi va trebui să opteze ori pentru fermă, ori pentru serviciul de la Judecătorie. „Din experienţele trecute, s-au rambursat banii. Într-un caz, a devenit magistrat un părinte al celui care a primit ajutorul de 40.000 euro. Nu au aşteptat complicaţii juridice şi verdicte ANI, au venit direct şi am stabilit cum sunt rambursaţi banii. În astfel de cazuri sunt rambursate sumele primite”, spune Eugen Ţicău.
Citește și Hordilă a luat 40.000 de euro pe o fermă ascunsă în declarația de avere
Ar fi o nouă veste proastă pentru Alexandru Hordilă, care mai are datorii la bancă și la asociația de proprietari, aflându-se în executare silită.