Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunțat pentru vineri consultări cu facțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru, în contextul în care premierul propus de coaliția minoritară ‘Alianța pentru o Moldovă Europeană’, Iurie Leancă, și noul său cabinet a fost respins joi de către Parlament, relatează Unimedia.
Șeful cancelariei prezidențiale, Ion Păduraru, a confirmat pentru presă începerea, vineri, de consultări în acest sens.
‘Urmează să discutăm împreună cu colegii la partid, dar și cu colegii de alianță. Avem foarte puțin timp’, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat.
‘Nu este totul pierdut. Vom continua discuțiile. Nu mai târziu de luni sau marți trebuie să venim cu o a doua tentativă și să investim guvernul Republicii Moldova”, a adăugat președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu.
La rândul lor, comuniștii și liberalii spun că sunt gata să discute cu PLDM și PDM în vederea votării noului executiv pentru a evita alegerile anticipate.
Termenul limită de formare a noului guvern este 9 martie, când expiră cele trei luni de la încetarea mandatului fostului executiv. Pentru numirea guvernului sunt necesare voturile a cel puțin 51 de deputați.
Potrivit Constituției, dacă în 45 de zile de la eșuarea numirii noului executiv parlamentul nu acceptă candidatul propus de președintele țării, legislativul este dizolvat și sunt declanșate alegeri anticipate.
Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale, pronunțată în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului guvern este de trei luni din data încetării mandatului fostului executiv.Acest termen expiră în data de 9 martie 2015.
În locul lui Leancă, presa de la Chișinău vehiculează trei nume: cel al Nataliei Gherman, ministru de externe, al lui Chiril Gaburici, fost director Moldcell (rețeaua de telefonie, un apropiat al lui Filat din perioada când era premier) și cel al lui Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, de asemenea cunoscut ca fiind foarte loial liderului PLDM. Toate cele trei candidaturi ar fi fost deja prezentate lui Vladimir Voronin, liderul comuniștilor moldoveni.
Premierul în exercițiu, care se așteaptă să fie nominalizat din nou de alianța minoritară din care face parte (PLDM+ PD), a declarat joi seara la postul de televiziune Moldova 1 că ‘s-a simțit deranjat de faptul că se vehiculează numele unui alt candidat la funcția de prim-ministru în timp ce el nu a fost anunțat, deși este prim-vicepreședinte al PLDM’.
El a spus că ar accepta să fie desemnat a doua oară la funcția de prim-ministru dacă în spatele acestei decizii va sta o majoritatea parlamentară formată din PLDM, PD și liberali.
În unele comentarii apărute după ce guvernul ‘Leancă II’ a fost respins joi de parlament, observatorii de la Chișinău l-au acuzat pe Vlad Filat — șeful pe linie de partid al lui Leancă — de ‘joc perfid’ — insinuând că ceea ce s-a întâmplat în forul legislativ este parte a unui plan bine pus la punct de președintele PLDM și prim-vicepreședintele PD, oligarhul și patronul media, Vladimir Plahotniuc.
‘A fost un plan bine gândit, o intenție a celor de la PLDM și PD în înțelegere cu comuniștii să nu-l voteze pe Leancă pentru că, în opinia lui Plahotniuc și Filat, o coaliție cu comuniștii, care nu-l vor pe Leancă, este o combinație mai stabilă pentru ei’, a opinat analistul Alexei Tulbure pentru Jurnal.md.
‘Filat vrea să scape de Leancă pentru că îi face concurență în partid, iar Plahotniuc pentru că vrea un prim-ministru marionetă, o marionetă mai slabă decât Leancă, pentru că Leancă are anumite relații cu Uniunea Europeană, iar aceasta sperie oligarhia criminală din Republica Moldova, în primul rând pe Plahotniuc’, a afirmat jurnalistul Vasile Năstase pentru aceeași publicație.
Sursa: agerpres