Mihail Saakașvili, numit consilier pentru reforme al lui Petro Poroșenko

0
54

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost numit consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, a anunțat sâmbătă administrația prezidențială de la Kiev, citată de AFP, transmite independent.md.


Saakașvili va avea ca principală sarcină conducerea Consiliului consultativ internațional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru implementarea de reforme în Ucraina, țară ce se confruntă cu dificultăți economice semnificative, amplificate de conflictul armat cu separatiștii sprijiniți de Rusia.

„Mihail va deveni reprezentant al Ucrainei în străinătate și în același timp reprezentant al comunității internaționale în Ucraina”, se mai arată în comunicatul semnat de președintele Poroșenko.

 

„Nu vom putea să câștigăm dacă nu vom construi astăzi o nouă Ucraină și nu vom adopta noi reforme”, a afirmat la rândul său fostul președinte georgian, tot într-un comunicat.

Mihail Saakașvili a devenit președinte al Georgiei în anul 2003 în urma „Revoluției Trandafirilor”, care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Șevarnadze. În cei zece ani cât a condus această țară, el a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar a fost și promotorul unor reforme prin care s-a făcut apreciat în întreaga lume.

 

În doar câțiva ani, din una dintre cele mai corupte țări din CSI, Georgia a devenit un model pentru statele din zonă privind lupta cu corupția.

După ce partidul său, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în fața coaliției „Visul Georgian”, zeci de foști oficiali din administrația sa au fost arestați și urmăriți penal pentru abuz de putere sau corupție. După ce și-a încheiat ultimul mandat prezidențial în noiembrie 2013 (și scrutinul prezidențial fiind câștigat tot de coaliția Visul Georgian), Saakașvili a părăsit Georgia.

 

În septembrie 2014, el a fost inculpat de justiția georgiană pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, fiind emis și un mandat internațional de arestare pe numele său. Saakașvili consideră însă că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtășită de Statele Unite și de Uniunea Europeană, care au avertizat autoritățile de la Tbilisi că justiția nu trebuie supusă ingerințelor politice.

Mihail Saakașvili nu este primul străin care primește o funcție în administrația ucraineană. Anul trecut, o americancă fostă colaboratoare a Departamentului de Stat de la Washington și un lituanian, care a condus un fond suedez de investiții, au primit portofoliul finanțelor și, respectiv, pe cel al economiei în executivul de la Kiev.

 

În funcția de expert principal anticorupție al Guvernului de la Kiev a fost cooptat fostul comisar european pentru impozitare, uniune vamală, audit și antifraudă Algirdas Semeta. Semeta, care a fost și ministru de finanțe al Lituaniei, va avea ca misiune monitorizarea înțelegerilor de afaceri și va soluționa plângerile privitoare la cazuri de corupție, fenomen care afectează de mult timp Ucraina.

De asemenea, în fruntea Procuraturii Generale ar putea fi cooptat un cetățean american.

 

 

 

(Sursa: indepepdent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments