O tânără însărcinată din Botoșani i-a ȘOCAT pe medici în sala de operație: Eu nu am mai văzut așa ceva, este o raritate

0
182

Pentru medicii cardiologi și obstetricieni cazul unei tinere de 21 ani, din județul Botoșani reprezintă o raritate a medicinii. Profesori cu mare experiență în domeniu nu au mai văzut până acum un astfel de caz. Doctorii au precizat că, în lume, se întâlnește un caz la 500 de  milioane.

Nu au crezut că poate există așa ceva

Medicii din Iaşi nu şi-au revenit din şoc. Cazul unei tinere de 21 de ani i-a lăsat fără cuvinte. Nu au crezut că poate există aşa ceva. Cazul este o raritate pentru medicina şi profesorii care s-au ocupat de pacienta au spus că nu au mai avut un caz similar în cariera lor de peste 30 de ani. Ana este din judeţul Botoşani şi a fost transportată la Maternitatea Cuza Voda din Iaşi pentru naştere. În timpul consultaţiei, medicii obstetricieni au insistat asupra investigaţiilor ecograf, pentru că nu le venea să creadă ce văd. Mai mult, pentru a elimina orice suspiciune au chemat şi alţi colegi să privească imaginile. Tânără, cu sarcina la termen, 37 de săptămâni, avea inima în partea dreaptă (situs inversus) şi tetralogie Fallot, o malformaţie congenitală care cuprinde patru defecte majore ale inimii şi vaselor mari de sânge. Operaţia de cezariana nu putea fi efectuată sub nicio formă la Maternitatea Cuza Voda şi medicii au cerut sprijinul medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi.

Pe timpul intervenției nu au existat complicații

Medicii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară au hotărât că operaţia de cezariana să se desfăşoare la institut, împreună cu o echipă de medici de la maternitate. Naşterea prin cezariana a avut loc vineri, 13 februarie, gravidă fiind asistata de o echipă multidisciplinara. Pe timpul intervenţiei nu au existat complicaţii, tânăra devenind mama unei fetiţe de 2.300 grame, perfect sănătoasă. Ieri, Ana a fost transferată la Maternitatea Cuza Voda din Iaşi, cu o stare de sănătate stabilă.

Atât medicii cardiologi, cât şi cei obstetricieni cu mare experienţă în domeniu, au precizat că nu au mai întâlnit un caz în care pacienta să aibă inima pe partea dreaptă şi tetralogie Fallot şi să ducă o sarcină la termen, fără incidente, şi să nască un copil sănătos. În lume, exista un caz la 500 milioane, o raritate. Obstetricienii au spus că în obstetrica exista o axiomă veche: „o femeie cu angiocardiopatie congenitală (tetralogie Fallot) nu trebuie să se căsătorească, iar dacă se căsătoreşte nu trebuie să aibă copii”. Dumnezeu a făcut o minune în cazul acestei tinere de 21 ani.

 „Eu nu am văzut niciodată un astfel de caz. Este o raritate. Această tânără cu inima în dreapta cu tetralogie Fallot care a dat naştere unui copil la termen este o excepţie. Acest caz trebuie publicat într-o revistă de specialitate. În toată cariera mea nu am avut un astfel de caz şi nici nu am auzit că un alt coleg să aibă o gravidă cu această patologie”, a declarat prof. dr. Ştefan Buţureanu, şeful secţiei de ginecologie de la Maternitatea Elenă Doamna din Iaşi.

Este o raritate. E o asociere rară

Ana a fost luată în evidenţă Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, tânăra urmând să fie operată pe cord de prof. dr. Grigore Tinica, managerul unităţii medicale. „Este o raritate. E o asociere rară, situs inversus, tetralogie Fallot şi, în general, pacientele sunt îndrumate pentru întrerupere de sarcină. Pacienta şi-a pus viaţa în pericol. Tânără mamă a fost transferată la maternitate unde se afla şi copilul. Aşteptam să treacă o perioadă şi i-am spus mamei să revină la institut pentru efectuarea unei intervenţii. Ea ne-a spus că se ştia de la 12 ani bolnavă. Nu cred că a avut vreodată un tratament, iar pe perioada sarcinii nu a mers la un cardiolog. În toată cariera mea este singura pacientă cu inima pe partea dreaptă şi tetralogie Fallot care naşte. Pe timpul intervenţiei nu au existat incidente. A fost nevoie de măsuri speciale în ceea ce priveşte monitorizarea pe perioada anesteziei. Din punct de vedere obstetrical nu au existat probleme. Pacienta a primit un tratament pe care îl va urma şi la domiciliu, la externare având o evoluţie bună. După ce va fi externată din maternitate va reveni la institut pentru un control”, a declarat prof. dr. Grigore Tinica, manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi.

Tetralogia Fallot include patru defecte ale inimii

În literatura de specialitate, tetralogia Fallot este descrisă ca o malformaţie congenitală cardiacă cianotica, responsabilă pentru nivelul scăzut de oxigen din sânge. Medicii de specialitate au precizat că aceasta afecţiune duce la cianoza, culoarea pielii devine albăstruie. Tetralogia Fallot include patru defecte ale inimii şi vaselor de sânge: defect septal ventricular care reprezintă o gaură între ventriculul stâng şi cel drept; îngustarea fluxului tractului pulmonar, valva şi artera care leagă inima cu plămânii; suprasolicitarea aortei, artera care transportă oxigenul în organism; hipertropie ventriculară dreapta, îngustarea unui perete muscular al ventriculului drept.

 

 

 

 

 

Sursa: botosaneanul

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments