Cea mai controversată crimă a anilor '90 – ucigaşul lui Ioan Luchian Mihalea iese din puşcăria VIP-urilor, după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă

0
616

Judecătoria din Găeşti a admis propunerea de eliberare condiţionată pentru Nelu Florian Gavrilă (40 de ani), condamnat pentru uciderea lui Ioan Luchian Mihalea. Decizia va fi pusă în aplicare, astăzi, potrivit unor surse judiciare.

 Muzicianul Ioan Luchian Mihalea – compozitor, interpret şi fondator al grupurilor Song şi Minisong – a fost ucis la vârstă de 42 de ani, pe 29 noiembrie 1993. Artistul a fost atacat în holul locuinţei sale din Bucureşti, de doi tineri pe care îi cunoştea, cu un obiect contondent, apoi strangulat cu două cabluri găsite în apartament. Cei doi criminali, Nelu Lucian Gavrilă şi Ionel Păun, care încercau să-l jefuiască, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.

 Nelu Florian Gavrilă a încercat si anul trecut să obţină eliberarea condiţionată de la Penitenciarul Găeşti, dar i-a fost respinsă cererea. Ucigaşul a arătat, prin avocatul său, că s-a purtat exemplar în cei 21 de ani de închisoare şi a cerut să fie eliberat pentru bună purtare. Judecătoria din Găeşti a admis propunerea comisiei din cadrul penitenciarului de eliberare condiţionată a bărbatului. În ultimii ani, Gavrilă ar fi început să se căiască tot mai mult pentru fapta pe care a comis-o şi s-ar fi aplecat mai mult spre cele duhovniceşti.

 

Cei doi criminali – Nelu Florian Gavrilă (stânga), cel care va fi astăzi eliberat, şi Ionel Păun

Complicele lui Gavrilă vrea şi el afară

Cererea de liberare condiţionată a lui Ionel Păun (celălat condamnat pentru asasinarea muzicianului), depusă în februarie 2014, a fost respinsă de instanţă după ce comisia penitenciarului a semnalat comportamentul agresiv al acestuia faţă de colegii din detenţie. O comisie din cadrul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, unde este închis Păun, acum în vârstă de 40 de ani, a analizat solicitarea de eliberare condiţionată formulată de acesta. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că analiza s-a făcut în contextul în care Ionel Păun a împlinit, la 17 ianuarie 2014, termenul de 20 de ani de detenţie la care are dreptul să înainteze o astfel de cerere, în condiţiile în care este condamnat pe viaţă.

 Potrivit aceloraşi surse, în raportul referitor la Păun, comisia închisorii a menţionat două abateri disciplinare ale acestuia, semnalate de alte penitenciare în care deţinutul şi-a executat pedeapsă înainte de a fi adus, în urmă cu un an, la cel din Drobeta Turnu Severin. Incidentele nu au fost de natură penală, ci au vizat un comportament agresiv faţă de colegii de detenţie, susţin aceleaşi surse.

 Mai mult, conform unor surse judiciare, în cei 20 de ani de detenţie, Ionel Păun, acum în vârstă de 40 de ani, nu a fost stăruitor în muncă şi nu a avut o conduită corespunzătoare, astfel că solicitarea lui de eliberare condiţionată ar urmă să fie reanalizată anul acesta.

 „Respinge cererea de liberare condiţionată a condamnatului Păun Ionel, deţinut în Penitenciarul Drobeta Tr. Severin. Fixează termen de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii, după expirarea căruia se poate reînnoi cererea de liberare condiţionată. Obligă petentul la 150 lei cheltuieli judiciare statului din care sumă de 100 lei reprezentând onorariu avocat din oficiu va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei”, s-a arătat în decizia judecătorilor.

 

 Ioan Luchian Mihalea – compozitor, interpret şi fondator al grupurilor Song şi Minisong – a fost ucis la vârstă de 42 de ani, în 1993

Ioan Luchian Mihalea şi fenomenul „Song”

 Ioan Luchian Mihalea a fost fondatorul şi conducătorul grupului vocal Song, dar şi al corului de copii Minisong, din care au făcut parte şi Alina Sorescu, Dana Rogoz sau Gianina Corondan. În perioada comunistă, Song devenise un adevărat fenomen şi se bucura de o popularitate imensă, pentru că ieşea din tiparele vremii. Membrii grupului erau „o gaşcă“ veselă, optimistă, aveau un repertoriu „exotic“ (care includea colinde şi piese străine), purtau costume viu colorate, dansau pe scenă. În primăvara anului 1989, el a pus bazele unui nou grup numit „Bazar”, un fel de frate mai mic a celor două deja existente, format în exclusivitate de elevi ai Şcolii Populare de Artă din Capitală.

 

 

 În decembrie 2014, grupul Song a revenit pe scenă după 20 de ani şi a susţinut un concert extraordinar de Crăciun, la Sala Radio din Capitală. Concertul a fost dirijat de Daniel Jinga şi a inclus colinde, dar şi unele dintre cele mai cunoscute piese interpretate de membrii grupului de-a lungul timpului. În cei 20 de ani în care grupul nu a mai activat oficial, câţiva dintre membrii săi, care au activat în Song în diverse perioade, au continuat să se revadă pe 15 decembrie, ziua de naştere a lui Mihalea, să cânte şi să-şi amintească de pasiunea lor pentru muzică. Grupul coral Song a fost înfiinţat în 1974 , de un grup de studenţi la Facultatea de Limbi Germanice, şi a activat până în 1993, când liderul grupului a fost ucis.

Homosexualitate

Despe Ioan Luchian Mihalea s-a spus că ar fi fost homosexual, acest lucru fiind însă contestat de către soţia acestuia, dar susţinut de către ucigaşii lui.

 La înmormântarea lui Oanţă au fost 25.000 de oameni

În volumul “Evenimentul zilei – 15 ani”, publicat în 2007, uciderea lui Ioan Luchian Mihalea, în vârstă de aproape 42 de ani, a fost reflectată pe larg, întrucât momentul crimei a zguduit puternic România anului 1993.

„Decesul violent s-a produs în apartamentul muzicianului din cartierul Drumul Taberei. Pentru prinderea criminalilor a fost pusă la bătaie o recompensă în valoare de două milioane de lei”, se relatează în volumul amintit.

„Autorii crimei, Gavrilă Nelu Florian şi Păun Ionel, au fost reţinuţi de Poliţie la douăzeci de zile de la producerea faptei. La câteva zile după moartea marelui muzician şi om de televiziune, <> publica un articol care scandaliza întreaga opinie publică: .

 El a fost condus pe ultimul drum de peste 25.000 de oameni. Mai multe unităţi de Poliţie au fost mobilizate pentru a asigura ordinea în Cimitirul Bellu, unde a fost depus trupul muzicianului. Oamenii s-au călcat în picioare şi au aruncat cu bulgări înspre forţele de ordine, nemulţumiţi de faptul că nu au putut să se apropie de cortegiul funerar. Dispariţia lui Mihalea a survenit cu câteva zile înaintea concertului de aniversare a douăzeci de ani de activitate a corului Song, pe care acesta îl conducea pe scenă. În afară de meseria de dirijor, cel poreclit de prieteni Oanţă mai susţinea programe artistice la restaurantul Buongustaio.

 Înainte să apară Marian Râlea, compozitorul Ioan Luchian Mihalea a fost idolul copiilor din toată ţara. Emisiunile şi concertele corului Mini-Song au atras în jurul său un val de simpatie din partea celor mici.
La moartea muzicianului, tristeţea copiilor s-a amestecat cu nedumerirea, întrucât cuvântul era încă un tabu în familiile din România anului 1993”.

 

 

 

 

Sursa: adevarul

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments