Presa italiană a relatat pe larg în această săptămână despre planurile grupării teroriste Stat Islamic de a crea haos în Europa, dacă va fi atacată de coaliţiile internaţionale.
Gruparea Statul Islamic a ameninţat că va trimite 500.000 de imigranţi din Libia în Europa pentru a duce atacuri „psihologice” cu Vestul, relatează Daily Mail, citând presa italiană. Conform unor interceptări telefonice publicate de Îl Messaggero Statul Islamic plănuieşte să se folosească de ambarcaţiuni cu imigranţi din Libia pentru a provoca teroare în Europa şi a închide rute comerciale. Astfel, ar urma să trimită simultan 500.000 de imigranţi pe mare către Italia şi de aici spre Europa.
„Imediat ce Italia a cerut aprobarea unui atac militar în Libia contra jihadistilor, militanţii Statului Islamic au ameninţat că trimit în Italia peste 500.000 de imigranţi pe mare”, a notat ziarul italian. Şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a cerut în această săptămână Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să permită o intervenţie militară internaţională în Libia.
Totodată, jihadistii încearcă să-şi cimenteze controlul asupra Libiei şi să treacă Mediterana deghizaţi că „refugiaţi”. În ultimele luni s-a înregistrat o creştere puternică a migraţiei unor populaţii din zonă, care se refugiază din calea haosului din Libia. Italia a înregistrat cel puţin 2,490 de imigranţi, începând de duminică şi nu mai puţin de 170.000 de imigranţi pe durata anului trecut. Serviciile de securitate italiene se tem că jihadistii ar putea să preia controlul asupra traficului de persoane prin Marea Mediterană, şi să-l transforme atât într-o sursă de venit, cât şi într-o sursă de răspândire a terorii.
Răspândirea jihadismului în Libia a fost prezisă de fostul dictator Muammar Gaddafi, care a avertizat înainte de a fi ucis, în 2011, că Mediterana va ajunge „o mare a haosului” dacă extremiştii vor profita de „golul de putere” în cazul eliminării sale. Libia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU să ridice embargoul privind armele impus Guvernului sau, astfel încât acesta să poată lupta mai eficient împotriva militanţilor islamişti.
Ministrul libian de Externe, Mohammed al-Dairi, a vorbit în faţa Consiliului la câteva zile după ce militanţii libieni care au jurat credinţă Statului Islamic au publicat o înregistrare video cu decapitarea a 21 de creştini egipteni, o acţiune care a determinat Egiptul să răspundă cu atacuri aeriene. Al-Dairi a cerut comunităţii internaţionale să ajute Guvernul său să facă faţă „repercusiunilor negative” în regiune şi dincolo de aceasta, inclusiv în Europa. „Dacă noi eşuăm în a ni se furniza arme şi antrenament, acest lucru nu poate să fie decât în favoarea extremiştilor”, a declarat el. În afară de ridicarea embargoului, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry a cerut Consiliului să îşi dubleze eforturile de a împiedica armele să ajungă la militanţi instituind blocade navale pentru că încărcăturile să nu ajungă în porturile care nu sunt controlate de Guvernul libian.
Jihadistii câştigă din ce în ce mai mult teren în Irak. Statul Islamic a cucerit oraşul al-Baghdadi din centrul ţării şi a ajuns astfel la mai puţin de 15 kilometri de o bază militară unde sunt staţionaţi 400 de militari americani ce antrenează armata irakiană ca să lupte cu islamiştii.
Şi Turcia este în alertă după ce membri ai Statului Islamic provenind din oraşul sirian Kobane (nord) au pătruns în Turcia şi ar plănui atacuri asupra unor misiuni diplomatice la Ankara sau Istanbul, a avertizat serviciul turc de spionaj MIT, relatează ziarul Hurriyet.Turcia este criticata dur de către comunitatea internaţională pentru că tolerează că aspiranţi la jihadism să-i traverseze teritoriul în drum către ŞI, în Şiria. În a doua jumătate a anului trecut, Ankara şi-a consolidat cooperarea cu servicii de informaţii din ţări europene.
Sursa: stirileprotv