La finalul lunii ianuarie, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat că a extins numărul de camere video care depistează șoferii fără rovinietă.
În acest moment, pe șoselele din țară se află instalate 66 de astfel de dispozitive, iar până la finalul anului, se vor mai monta încă 8. Ce nu știam până astăzi era locul de amplasare al celor 66 de camere video menite să verifice achitarea rovinietei, iar colegii de la AvocatNet au reușit să obțină lista din partea CNADNR.
Amenzile pentru lipsa rovinietei ajung până la 4500 de lei
Amenzile aplicabile şoferilor care circulă cu autovehicule în lipsa unei roviniete valabile sunt cuprinse între 250 şi 4500 de lei, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2002 – actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale.
Mai exact, cele mai mici amenzi se dau şoferilor de autoturisme – între 250 şi 500 de lei –, la polul opus fiind amenzile pentru şoferii vehiculelor de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare sau egală cu 12 tone (cu minimum patru axe) – între 3000 şi 4500 de lei.
În ceea ce priveşte tariful de utilizare, acesta este „structurat în funcţie de perioada de parcurs şi de staţionare, de încadrarea în clasa de emisii poluante (EURO), de masă totală maximă autorizată şi de numărul de axe, după caz”, scrie în actul menţionat. În funcţie de durată de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, rovinieta are o valabilitate de una, şapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful pentru aceasta este cuprins, după caz, între 3 şi 1210 euro.
În cazul autoturismelor, tarifele sunt de 3 euro (şapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) şi 28 de euro (12 luni). Acestea sunt cele mai mici preţuri, cele mai mari fiind aplicabile vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (cu minimum patru axe): 11 euro (o zi), 55 de euro (şapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile), 1210 euro (12 luni).
În reţeaua drumurilor naţionale sunt incluse autostrăzile, drumurile expres, drumurile naţionale europene, drumurile naţionale principale şi drumurile naţionale secundare.
Rovinieta trebuie achitata atât de către şoferii romani, cât şi de către cei străini, pentru toate autovehiculele înmatriculate ce sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Important! La depistarea prin intermediul punctelor fixe/mobile de control, procesul-verbal de contravenţie se poate întocmi şi în lipsa şoferului. Acesta se întocmeşte şi se comunică în cel mult 30 de zile de la constatarea contravenţiei, iar în intervalul respectiv de timp NU pot fi încheiate alte procese-verbale pentru lipsa rovinietei.
Excepţii de la plata rovinietei
Persoanele cu handicap care deţin autoturisme adaptate handicapului, dar şi persoanele care le au în îngrijire pot să beneficieze gratuit de rovinieta, stabileşte Legea nr. 448/2006.
Procedura prin care aceste persoane pot fi scutite de la plata rovinietei este detaliată în normele pentru aplicarea legii menţionate. Concret, persoanele îndreptăţite trebuie să depună o cerere la primăria din localitatea de domiciliu sau la o direcţie generală de asistenţă socială şi protecţia copilului teritorială.
Cererea trebuie să fie însoţită de documentul care atestă încadrarea în grad de handicap, actul de identitate şi certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului.
În afară de această scutire, OG nr. 15/2002 prevede şi că sunt exceptate de la plata rovinietei vehiculele deţinute în proprietate sau folosite în baza unui drept legal de:
- unităţile Ministerului Apărării Naţionale, ale Serviciului Roman de Informaţii, ale Serviciului de Informaţii Externe, ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
- unităţile Ministerului Afacerilor Interne;
- serviciile de ambulanţă;
- serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
- CNADNR;
- Serviciul de Protecţie şi Pază;
- Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.
În categoria vehiculelor exceptate mai intră, de asemenea, şi cele folosite exclusiv în transportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativa a unei localităţi, dar şi cele istorice.
(Sursa: avocatnet.ro)