Peste o lună, cetăţenii din regiunea găgăuză a Moldovei îşi aleg başcanul, adică guvernatorul. Lupta se dă între 12 candidaţi. Se pune însă întrebarea: încotro se va îndrepta Găgăuzia, luând în calcul referendumul la care s-a optat pentru colaborare cu Federaţia Rusă. O corespondenţă externă de Vitalie Guţu.
În ultima perioadă, în Republica Moldova, se duce, mai degrabă, o luptă între Est și Vest. În timp ce autoritățile de la Chișinău declară ferm că Moldova merge spre Uniunea Europeană, sudul țării își consolidează forțele pentru o apropiere cu Federația Rusă.
Tonul este dat și de politica regională a celor care au intrat în cursa pentru fotoliul de bașcan al Găgăuziei.
Politica celor care candidează la funcția de guvernator al Găgăuziei este una duplicitară: în timp ce ies la televizor și spun răspicat că Rusia e tot ce le trebuie găgăuzilor, peste o jumătate de oră merg și aplică la diverse proiecte pentru a obține bani și investiții din partea familiei europene.
Mihail Șalvir este din Comrat. Cu aproape cinci ani în urmă a lansat în Găgăuzia un Centru de Informare Europeană. Acum este consultant în proiecte europene la Chișinău, însă la fiecare sfârșit de săptămână merge în Găgăuzia.
Pentru o regiune de 160.000 de locuitori în 2002 au concurat şase candidaţi, în 2015 la același număr de oameni își încearcă norocul 12 concurenţi. Experții consideră că bașcanul Găgăuziei va fi ales din al doilea tur de scrutin, care se va desfășura, potrivit legii, pe 5 aprilie.
Sursa: tvr