Jetul de plasmă: afacere uriașă ratată la Universitatea Tehnică, din cauza rivalităților. Un aparat de sute de mii de euro, luat în 2009, stă mai mult nefolosit la Mecanică. Profesorul Corneliu Munteanu nu se întețelege cu rectorul Ion Giurma cum să împartă profitul. Mai există un singur aparat de acest gen în țară, la București, iar firma care-l deține are profit anual de 1,5 milioane de lei.
Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” (UTI) din Iaşi deţine un aparat pe care l-ar utiliza în scopuri comerciale deoarece poate repara piese metalice uzate sau le poate creşte duritatea. Activitatea ar fi foarte rentabilă, ţinând cont de domeniile în care dispozitivul de depunere în jet de plasmă este deosebit de util: industria aviatică şi industria auto.
O firmă din Bucureşti are un dispozitiv cum este cel de la Iaşi şi reuşeşte să scoată anual un profit substanţial. “Dorim să scoatem bani cu acest dispozitiv, dar trebuie să ni se permită”, spune profesorul Corneliu Munteanu din cadrul Facultăţii de Mecanică.
Depunere în jet de plasmă
Pe scurt, mărul discordiei dintre Facultatea de Mecanică şi conducerea UTI este un aparat cu ajutorul căruia poate fi recondiţionată orice piesă defectă, fie ea de maşină, avion sau vapor, şi, mai mult, poate creşte duritatea şi rezistenţa în timp a componentelor. “Să luăm spre exemplu arborele cotit al unei maşini. O componentă care se defectează şi devine foarte costisitoare. Ei bine, cu acest aparat se poate reface forma iniţială a piesei. Practic, nu este necesară înlocuirea, ci se repară. Aparatul formează un jet de plasmă cu ajutorul unor gaze şi aruncă prin acest jet o pulbere metalică cu compoziţie dierită, în funcţie de nevoie. La trecerea cu presiune prin acel jet de plasmă pulberea se transformă instantaneu în lichid, iar la contactul cu piesa se întăreşte. Este ca o vopsire cu metal. În funcţie de parametrii aleşi pe calculator, poate fi refăcută forma iniţială a unei piese. Sau poate fi crescută duritatea”, ne-a spus profesorul Corneliu Munteanu din cadrul Facultăţii de Mecanică.
Aparatul de la Politehnica ieşeană, motiv de ceartă între profesori
Afacere căutată
Profesorii de la Facultatea de Mecanică spun că au pe mână o afacere la cheie, foarte rentabilă. „Există o firmă care are acest domeniu de activitate, la Bucureşti, şi are contracte din industria de aviaţie. Este foarte căutată. Asta am dori să facem şi noi aici. Avem deja aparatul, mai avem de luat avize şi putem face bani. Este un aparat pentru cercetare în cadrul facultăţii, dar asta nu înseamnă că atunci când nu este folosit de universitate nu poate fi folosit pentru profit. Avem deja experienţa lucrului, am făcut studii, ştim deja cum se comportă şi nu ar fi nimic complicat. Singura piedică este opoziţia conducerii UTI”, a mai spus profesorul Corneliu Munteanu.
Rectorul spune că se poate discuta
„Dacă vor neapărat să facă bani cu acel dispozitiv pot să facă liniştiţi. Dar acei bani trebuie să intre în bugetul Universităţii, nu al facultăţii. Este un dispozitiv pentru care a plătit UTI şi banii care ar rezulta ar trebui să vină aici. Mai este o problemă şi cu faptul că este totuşi un aparat luat în scop de cercetare, dar dacă vor să facă bani cu el, pot să vină cu o cerere”, a replicat Ion Giurma, rectorul universităţii.
“Noi dorim să facem bani pentru facultate, nu să luăm profit acasă. Aparatul a fost cumpărat în 2009 şi de atunci mai mult stă degeaba. Există un regulament intern prin care o astfel de activitate comercială este permisă şi împart profitul cu UTI. 10% din profit merge la ei, restul rămâne la noi. Aşa ar fi regula”, este nuanţa profesorului Munteanu.
Citește și Evazionistul Coman Manole, noul „tătic” al cateringului din spitalele Iașului
Câţi bani pierde UTI
Firma Plasma Jet din Măgurele este pe piaţă din 1990 şi este singura din România care foloseşte jet de plasmă în repararea sau întărirea unor piese metalice. Succesul pe piaţă al firmei din apropierea Bucureştiului este confirmat şi de reprezentanţii săi, dar şi de cifrele de bilanţ. Astfel, pentru 2013, Plasma Jet a avut o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei şi un profit net de aproape 1,5 milioane de lei. “Lucrăm în special pentru industria aeronautică şi, fiind singuri pe piaţă în zona asta de Europa, avem căutare. Cei care apelează la noi doresc în special durificarea unor piese, dar avem şi comenzi de reparaţii. Dispozitivele sunt utilizate în special pentru durificarea palelor de turbină. Se aplică un strat ceramic deasupra metalului care le face deosebit de rezistente la uzură”, a declarat Ion Trusca de la Plasma Jet România.
Profesorul Munteanu vrea să facă bani pentru facultate
Aparatul de depunere în jet de plasmă, completat de microscop electronic
Facultatea de Mecanică a UTI Iaşi deţine şi un microscop electronic extrem de performant, cu ajutorul căruia sunt analizate depunerile realizate cu aparatul cu plasmă. Pe baza observaţiilor, profesorii de la Mecanică ştiu ce au de făcut în proiectele de acoperire sau reparare a unor suprafeţe metalice, fără să mai experimenteze. Un al treilea aparat extrem de performant care completează investiţia de peste 1 milion de euro a Facultăţii de Mecanică este un spectrometru în raze X, utilizat tot la studierea suprafeţelor metalice. “Toate aceste aparate sunt extrem de utile pentru cercetarea făcută în cadrul facultăţii, dar pot fi folosite foarte simplu şi pentru autofinanţare”, a afirmat Corneliu Munteanu.