Afacerea IRO: UN MILION DE EURO intră în buzunarul consilierului local Cătălin Cristian (Text integral)

0
1412

O mare coincidență a făcut ca o afacere la cheie, cu risc zero, să ajungă fix în mâinile consilierului local Cătălin Cristian, cel care a fost coleg de serviciu, 20 de ani, cu soțul directoarei de la Oncologie. Consilierul local investeşte 370.000 de euro într-un hotel unde vor fi cazaţi pacienţi veniţi la radioterapie, urmând ca timp de opt ani să primească de la unitatea medicală în jur de 300.000 de euro pe an. Din cei circa 2,6 milioane de euro încasaţi în total, calculele arată că politicianul rămâne cu 1-1,2 milioane de euro profit net. Cătălin Cristian a fost coleg de serviciu cu soţul managerului de la IRO, Mirela Grosu. O altă afacere scoasă la mezat de Institut, după acelaşi profil, a ajuns la o firmă înfiinţată acum doi ani şi jumătate, fără activitate în 2012 şi 2013. First Cake SRL a fost aleasă să amenajeze un restaurant, deşi în caietul de sarcini scria că trebuia să dovedească „lucrări similare în valoare cumulată de cel puţin 1.000.000 lei”.

 

Un consilier local şi un pui de baron din sistemul de sănătate ieşean au prins două contracte generoase cu Institutul Regional de Oncologie. Ambele respectă acelaşi tipic: firmele bagă bani într-un hotel, respectiv într-un restaurant şi au o perioadă de opt ani pentru a-şi amortiza banii şi face profit. 

 

140 pe 90 de locuri

Atât pentru hotel, cât şi pentru restaurant, conducerea Institutului Regional de Oncologie (IRO) a adoptat metoda dialogului competitiv şi nu a licitaţiei.

Singurul ofertant pentru unitatea de cazare a fost Ecodedil Management SRL, firma consilierului local Cătălin Cristian, fost angajat la firma Moldova Universal, unde a fost coleg cu soţul managerului de la IRO, Mirela Grosu. Constantin Grosu a decedat vara trecută, la aproape două luni după termenul limită de depunere a ofertelor.

Suma estimată de Institut pentru investiţie a fost de 1,6 milioane lei (circa 370.000 de euro). În contul banilor, Cristian trebuie să amenajeze drept hotel cu 90 de locuri o clădire din Tătăraşi a IRO. Aici vor locui pacienţii care sunt supuşi şedinţelor de radioterapie, fiind mai ieftin pentru spital să îi cazeze în hotel. La jumătatea anului trecut, zilnic, la IRO făceau radioterapie circa 140 de pacienţi.

 

Aici va fi hotelul IRO, mană cerească pentru afacerile lui Cătălin Cristian

La schimb, timp de opt ani, Cristian va primi 45 de lei pe zi pentru fiecare pacient, fiind foarte probabil ca gradul de ocupare să se apropie de 100%. Asta înseamnă 300.000-330.000 de euro pe an, circa 2,6 milioane de euro în total. 

Procedurile legale au fost demarate anul trecut, iar pe 1 octombrie 2014 a fost semnat contractul pentru construcţia hotelului. „Am avut aprobarea ministerului, se poate spune că este un fel de proiect-pilot. Am înţeles că a mai solicitat cineva aprobarea la scurt timp după ce am făcut-o noi”, explică Mirela Grosu, managerul IRO.

Ideea construirii unui hotel propriu a venit pe un fond de necesitate medicală. „Ştiţi care este timpul de aşteptare pentru radioterapie? O lună şi jumătate sau chiar două. Asta pentru că noi avem doar 60 de paturi. Vin oameni din toată Moldova, nu aveam unde să-i cazăm”, spune Grosu.

 

Dorobanţu i-ar fi dat hotelul

Managerul de la IRO spune că s-a gândit, într-o primă fază, la contractarea serviciilor de la o pensiune din Iaşi. „Am fost şi am vorbit cu mai mulţi proprietari, le ofeream 35 de lei. Nu au vrut, pentru că s-au temut că dacă vor caza persoane care fac radioterapie îşi vor pierde ceilalţi clienţi. O procedură de radioterapie durează, în medie, 25 de zile”, susţine Grosu.

Din contră, un hotelier spune că ar fi acceptat cu dragă inimă o astfel de ofertă, dacă i-ar fi fost făcută. „Eu auzisem ceva, din piaţă. La 45 lei de persoană şi cu un asemenea grad de ocupare, le dau hotelul meu. Dacă se gândesc şi alte spitale să facă acelaşi lucru, putem discuta”, spune Gigi Dorobanţu, patronul hotelului Dorobanţ din Bucşinescu.

O noapte de cazare la o unitate hotelieră din Iaşi costă între 50 şi 150 lei, iar firmele supravieţuiesc şi la grade de ocupare de 20-30%. „Contează dimensionarea costurilor. Dar la grad de ocupare de 100% şi 90 de locuri de cazare, oricine ar accepta 45 lei”, afirmă Dorobanţu.

 

 Cristian Cătălin a fost coleg cu soțul Mirelei Grosu, managerul IRO. A avut pontul. „O coincidență”, spune șefa spitalului

Singur ofertant, un consilier local

În ciuda datelor oficiale ale IRO, Cătălin Cristian spune că a oferit lucrări de investiţii de 750.000 euro, explicând doar prezenţa ofertei sale prin faptul că „a fost ceva nou şi, probabil de asta, am fost singurii.”

Clădirea din Tătăraşi va fi renovată şi mansardată, pentru a i se dubla capacitatea, urmând să aibă 46 de camere. „Acum sunt 900 metri pătraţi, vom ajunge la 1.900 metri pătraţi”, spune Cătălin Cristian care estimează o rată a profitului de 16%.

„Contractul este pe 8 ani, iar costurile de operare şi de întreţinere sunt suportate de firma în cauză. Noi vom plăti 45 lei cazarea, indexabilă anual cu rata inflaţiei. Nu are dreptul să impună coplată”, a detaliat managerul de la IRO.

 

Restaurant după aceeaşi reţetă

Construirea restaurantului a fost câştigată de o firmă condusă de Andrei Zăiceanu şi Florin Bălan, ultimul fiind administrator al unui lanţ de farmacii. În acest caz, suma s-a ridicat la 2,5 milioane de euro. Numele lui Bălan s-a întins ca focul prin investiţii în spitale. A luat o farmacie la Policlinica Mare, iar la Parhon a concesionat un teren, urmând să ridice o cafenea și o farmacie.

Bălan a prins contractul de la IRO prin firma First Cake SRL, înfiinţată în octombrie 2012, fără activitate până pe 31 decembrie 2013, conform site-ului Ministerului de Finanţe. Legat de acest aspect, conform caietului de sarcini, ofertanţii trebuiau să dovedească la capitolul „Capacitate tehnică şi/sau profesională”, „lucrări similare în valoare cumulată de cel puţin 1.000.000 lei.”

„Ei vor renova clădirea şi vor amenaja un restaurant acolo. Condiţia este să nu vândă materiale medicale şi băuturi alcoolice. Pe noi nu ne interesează câţi bani scot din activitate, ne interesează renovarea clădirii şi faptul că personalul şi aparţinătorii vor avea unde să ia masa”, afirmă şefa de la IRO.

 

 

„Au fost colegi, dar nu ne-am văzut de mult, nici nu ştiam ce mai face. Nu ştiam nici că este consilier local.” Manager Mirela Grosu despre relaţia fostului soţ cu Cătălin Cristian

Vraişte la anunţuri

Intenţionat sau nu, documentele postate de IRO pe portalul de licitaţii publice pentru cele două contracte sunt pline de inexactităţi. Cea mai mare este legată de inversarea cifrelor pentru cele două investiţii. Pentru hotel se menţionează 10,8 milioane lei, iar pentru restaurant 1,6 m
ilioane lei.

 

Citește și Dreptate smulsă cu forcepsul: „Nu mă las până când Apavital nu plătește moartea soțului meu!”

 

Calcul venituri Cătălin Cristian

90 persoane x 45 lei/zi = 4.050 lei/zi;

4.050 lei/zi x 30 zile = 121.500 lei lunar, adică 27.000 euro;

27.000 euro lunar x 12 luni = 324.000 euro anual;

324.000 euro anual x 8 ani = 2,6 milioane euro pe întreaga durată a contractului.

 

Cheltuielile lui Cătălin Cristian

– 370.000 euro investiţia în amenajarea clădirii;

– 15 persoane angajate (3 recepţionere, 7 cameriste, 1 personal întreţinere, 1 instalator, paznici). La o medie de 2.000 de lei brut/angajat/lună înseamnă 81.000 euro pe an/648.000 de euro în cei opt ani;

– utilităţi – 50.000 de euro an/400.000 euro în cei opt ani.

Total cheltuieli: 1,42 milioane euro.

 

Profit Cătălin Cristian: minimum 1 milion de euro.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments