Aproximativ 600-700 de funcţionari de la Vamă, Fisc şi Garda Financiară din cele şase judeţe ale Moldovei au primit preaviz. Câţi vor fi reîncadraţi în noua structură şi pe ce funcţii nu poate spune nimeni acum. Cine va rezolva acest puzzle? Piloşii cu spate politic de la Fisc, Vamă şi Gardă încearcă să prindă posturile cu caimac, odată cu înfiinţarea noii Direcţii Regionale de Finanţe. Pentru cele 6 judeţe ale Moldovei, direcţia va fi un soi de ANAF, la scară regională n Inspectorii de aici vor tăia şi spânzura tot ce înseamnă activitate economică în Moldova.
Reorganizarea ANAF a provocat haos în sistemul fiscal ieşean şi al celorlalte cinci judeţe din Moldova. Aproximativ 600 – 700 de angajaţi din Moldova de la Vamă, Fisc şi Gardă au primit preavize şi n-au habar dacă peste o lună vor mai avea un loc de muncă. Numărul posturilor disponibile va fi anunţat în această săptămână, la mai mult de 10 zile după emiterea preavizelor. Angajaţii din sistem au devenit deja suspicioşi şi acuză jocuri de culise în stabilirea funcţionarilor ce vor face parte din noua Direcţie Regională de Finaţe.
Zboară ultimii pdl-işti
Prima acuză este legată de modul în care se face vacantarea. „Sunt persoane care mai au câteva luni până la pensie şi nu au primit preaviz. Acel post se eliberează în acest an şi se vorbeşte de raportul 1:1 la angajare, adică va fi încadrat cineva mai târziu. Probabil cine trebuie”, este prima suspiciune. Cea de-a doua suspiciune a celor concediaţi are tentă politică. „Aşa se scapă de şefii rămaşi în funcţie din vremea PDL, care au ocupat posturile prin concurs”, a spus un angajat ANAF, sub protecţia anonimatului.
În preaviz
Doar la Iaşi, 80 de vameşi, 70 de angajaţi de la Fisc şi toţi angajaţii Gărzii Financiare au fost daţi afară săptămâna trecută de conducerea ANAF. Măsura face parte din proiectul de reorganizare a sistemului fiscal, dar nu a făcut deocamdată decât să stârnească panică printre angajaţi. „Au primit preavize toţi cei din serviciile suport, nu şi cei din Birourile Vamale. Activitatea nu este perturbată, inspectorii vamali sunt la serviciu”, a declarat Liana Barbu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV). Din Vamă au fost concediaţi toţi angajaţii din birourile de personal, financiar-contabil şi de la inspecţia fiscală. Preavizul este de 30 de zile, adică de la 1 septembrie oamenii rămân fără loc de muncă.
Ioan Grigoriu, ca director al noii structuri, a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova
Grigoriu, şef pe Moldova
Situaţia este similară şi la Fisc, unde 70 din cei aproape 600 de angajaţi au primit preaviz. „Nu ştiu eu ce să vă spun, întrebaţi-l pe Grigoriu”, a spus Ionel Damian, şeful Fiscului. Numit director al structurii regionale de finanţe, Ioan Grigoriu nu a putut fi contactat pentru a explica criteriile pe baza cărora au fost emise preavizele. Proiectul Guvernului vizează crearea unei singure structuri regionale similară cu ANAF, dar subordonată acesteia, care reuneşte Vama, Direcţia de Finanţe şi Garda Financiară. Cele trei instituţii rămân ca direcţii judeţene, dar fără personalitate juridică, în subordinea direcţiei regionale. Şefii noilor direcţii vor fi numiţi fără concurs, potrivit unui HG publicat pe 30 iulie în Monitorul Oficial. Practic, Ioan Grigoriu, ca director al noii structuri ANAF, a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova.
Iritare printre angajaţi
Dacă preavizele de concediere au fost deja emise, până la închiderea ediţiei nu a apărut statul de funcţii al noii structuri. Altfel spus, se ştie doar câte persoane au fost date afară, nu şi câte vor fi reangajate. Ca principiu, fiecare persoană concediată poate opta pentru un post în noua structură. În cazul în care sunt mai mulţi concurenţi pe post, se organizează examen. În cazul în care numărul de posturi oferite este mai mic decât cel al preavizaţilor, este de aşteptat intrarea în şomaj a zeci de funcţionari publici.
Cumnăţica poate reveni
Mişcări importante de trupe sunt aşteptate şi la Vamă. Manuela Tofan, cumnata fostei deputate Luminiţa Iordache, a fost şefă a serviciului personal, în timp ce soţul ei este vameş la Sculeni. Manuelei Tofan i s-a desfiinţat postul în urmă cu doi ani, şi a fost mutată la Constanţa, ca şefă a biroului de autorizări. Pentru că acum au fost daţi afară doar cei din serviciile suport, iar soţul Manuelei Tofan este inspector vamal la Sculeni, el rămâne pe post. În acelaşi timp, ea a primit preaviz şi se poate prezenta la Iaşi pentru a ocupa postul vacant echivalent funcţiei sale. Altfel spus, reorganizarea ANAF poate duce la reîntregirea familiei Tofan.
Fosta adjunctă a DRAOV, Liliana Ion, a fost detaşată după schimbarea puterii ca şef la BVF Aeroport, deşi îşi obţinuse postul prin concurs. Colegii din Biroul Vamal Aeroport au rămas în acest moment pe post, pentru că acolo erau titulari, în timp ce Liliana Ion a fost concediată pentru că, de fapt, ea este director adjunct la DRAOV.
Hocus pocus
Cazul de la şefia DRAOV este chiar şi mai ciudat. Titularul postului, Dănuţ Bolohan, a susţinut concursul în 2011 şi a fost detaşat la DJAOV după schimbarea puterii. În locul său a fost adus ca interimar, pe filieră liberală, Ioan Pintilei, adjunct la vama Sculeni. Bolohan a primit preaviz, pentru că postul lui era de şef DRAOV, în timp ce Pintilei nu, pentru că el este angajat de fapt ca vameş la Sculeni. Aşadar, Ioan Pintilei, directorul în funcţie, se poate întoarce liniştit la Sculeni, în timp ce directorul de drept a fost dat afară. Dănuţ Bolohan poate opta pentru un post în noua structură, dar trebuie precizat că şefia Direcţiei Vamale, postul echivalent celui ocupat în 2011 prin concurs, se obţine acum prin numire.
Toată familia e în sistem
Familia lui Ioan Pintilei este una „specială” şi, aparent, va fi ferită de pericolul pierderii locului de muncă. Capul familiei este şef la Vamă, iar soţia este inspector DGFP. Fiul, Cătălin Pintilei este comisar al Gărzii Financiare, iar nora lucrează, alături de soacră, la Fisc. Apropiat al liderilor judeţeni PNL, Ioan Pintilei a fost numit vara trecută director interimar al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale.