Una din fabricile de renume din ţară, Stipo Dorohoi, a ajuns o ruină.
În urmă cu opt ani, cei din Dorohoi credeau că industria sticlăriei la Dorohoi va reînvia. Flacăra speranţei s-a stins mediat, investitorii alegând să demonteze fabrica şi s-o vândă la fier vechi. Cel mai probabil, aşa şi-au recuperat banii cheltuiţi cu halele şi au făcut şi profit.
Astfel, în 2007, libanezii de la Ganasa SRL promiteau că în prima jumătate a anului 2008 vor începe producţia. Dany Beyoidan, unul din noii proprietari, spunea că un inginer adus din străinătate venise la Dorohoi şi efectuase măsurătorile. Mai că se lucra la recompartimentarea fabricii.
Gilbert Gebrael, administratorul firmei Ganasa, susţinea că mai are o fabrică în Bucureşti axată tot pe producţie de sticlărie, iar la Dorohoi doreşte să angajeze peste 100 de muncitori. „Pe lângă producţia de sticlărie o să avem mai multe activităţi la Dorohoi, posibil o secţie de producţie de ambalaje, oricum, nu pot să spun deocamdată decât că vom investi şi, dacă totul merge bine, ne apucăm de lucru până la sfârşitul anului”, spunea în 2007 Gilbert Gebrael.
Promisiunile nu s-au concretizat însă, niciodată, nimenii neputând spune dacă libanezii se vor întoarce vreodată la Dorohoi.
Avere luată la un sfert de preţ
Înaintea libanezilor, fabrica a fost în proprietatea lui Corneliu Petreanu. Numit „magnatul sticlei”, acesta a luat fabrica de la Dorohoi în 1999, după ce înainte cumpărase unităţile similare din Cluj Napoca, Gherla, Fălticeni, Braşov şi Suceava. În următorii ani, toate aceste fabrici nu au făcut decât să acumuleze datorii şi să disponibilizeze masiv salariaţii. Cei rămaşi nu-şi primeau salariile cu lunile. Contractul de privatizare a fost desfiinţat, iar în decembrie 2005 fabrica, aflată în lichidare judiciară, a reintrat în proprietatea statului.
Vânzarea Stipo s-a făcut în baza unui titlu executoriu emis de instanţă în favoarea E.ON. Gaz, pentru o datorie de aproximativ 13 miliarde de lei vechi. Potrivit executorului judecătoresc Daniel Popa, licitaţiile porniseră de la 3,2 miliarde de lei vechi, adică preţul de evaluare şi nu cel al creanţei, legea permiţând acest lucru, mai ales în condiţiile în care nimeni nu se arăta interesat de fabrică.
În urma ultimei licitaţii ce a avut loc pe 22 octombrie 2007, fabrica dorohoiană a fost adjudecată de firma Ganasa SRL cu sediul în comuna Grindu, judeţul Ialomiţa, pentru 250.000 lei noi fără TVA.
Activele vândute către firma bucureşteană cuprindeau secţia numărul unu, terenul în suprafaţă de 37.000 de metri pătraţi, clădiri, construcţii speciale, anexe şi mijloace fixe.
Surse judiciare susţineau că preţul a fost contestat de fisc, fiind de patru ori mai mic decât cel stabilit de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Sticlarii dorohoieni l-au impresionat pe regele Mihai
Fabrica de sticlă şi porţelan a fost singura unitate de producţie botoşăneană vizitată de-a lungul timpului de regele Mihai. În 1997, regele a efectuat singura vizită în judeţul Botoşani, alegând atunci să vină şi la fabrica de sticlărie din Dorohoi, una dintre cele mai cunoscute în ţară şi străinătate. Unitatea dorohoiană avea pe atunci peste 600 de angajaţi, iar lefurile primite de aceştia erau duble faţă de nivelul salariilor plătite în Dorohoi. Regele Mihai a rămas surprins de lucrările care erau produse la Dorohoi şi chiar a cerut prin intermediul consilierilor să-i fie realizate diverse piese pentru Casa regală.
Sursa: monitorul