Tinerii din România pot primi până la 50.000 de euro nerambursabili

0
120

Una dintre măsurile de succes pentru finanţarea satului românesc până în 2013 a fost, fără îndoială, Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”. Prin intermediul acestei măsuri au primit finanţare nerambursabilă aproximativ 10.000 de tineri din mediul rural şi este aşteptat că numărul acestora să fie chiar mai mare începând cu anul 2015, având în vedere faptul că prima de instalare va creşte de la 40.000 la 50.000 de euro.

 

Dispare Măsura 112, apare Sub-masura 6.1

Nouă sub-masura ce va fi disponibilă începând cu Martie 2015, se va intitula: “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Ce înseamnă tânăr fermier?

Conform articolului 2 din Regulamentul UE nr. 1305 / 2013, tânărul fermier este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deţine competentele şi calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într o exploataţie agricolă ca şef al respectivei exploataţii.

Mai mulţi bani pentru instalarea tinerilor fermieri începând cu 2015

Prima veste bună pentru cei ce vor să îşi înceapă o afacere în agricultură este creşterea bugetului măsurii de la aproximativ 270 milioane de euro (în perioada 2007 – 2013), la puţin peste 400 milioane de euro în perioada 2014 – 202, iar prima de instalare pentru fiecare tânăr fermier va creşte de la 40.000 de euro, la 50.000 de euro în 2015.

Sumele acordate tinerilor fermieri sunt nerambursabile şi nu presupun vreun aport propriu la proiect.

În continuare, această măsură va fi accesată pe baza unui plan de afaceri, întocmit de către tânărul fermier ce solicita prima de instalare. În funcţie de mărimea suprafeţei deţinute, sau de numărul de animale aflată în gospodăria sa, acesta se va încadra pentru un ajutor financiar nerambursabil cuprins între 15.000 de euro şi 50.000 de euro.

Ca şi până în prezent, prima de instalare va fi achitata către tânărul fermier în două transe:

1. 80% din suma, imediat după semnarea contractului de finanţare
2. 20% din suma, în momentul în care planul de afaceri prezentat este implementat, nu mai devreme de 1 an, dar nici mai târziu de 3 ani.

Pentru implementarea planului de afaceri, tinerii fermieri au la dispoziţie 3 ani, dar vă sfătuim să realizaţi investiţia în cel mult 1 an, pentru a intra în posesia transei a doua mai devreme.
Evident, cei care nu îşi respectă propriul Plan de Afaceri, vor suporta corecţii financiare, urmând să returneze banii primiţi, în raport cu obiectivele nerealizate.

Care sunt cheltuielile eligibile?

Toate cheltuielile şi activităţile relevante pentru implementarea în bune condiţii a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile. Se va permite achiziţia de teren, achiziţia de animale, echipamente, utilaje, etc. Trebuie urmărit cu mare atenţie faptul că ajutorul financiar este acordat pentru sporirea dimensiunii economice şi, totodată, a veniturilor generate de afacere.
Care sunt condiţiile de eligibilitate?

Pentru a primi prima de instalare, tinerii fermieri trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:

– Solicitantul deţine o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 15.000 şi 50.000 euro (valoare Producţie Standard).
– Solicitantul deţine sau dobândeşte competente sau calificări profesionale specifice până la finalizarea proiectului.
– Solicitantul are domiciliul stabil în unitatea administrativ teritorială pe teritoriul unde se afla exploataţia.
– Solicitantul lucrează efectiv în agricultură şi nu deţine concomitent un alt loc de muncă în afara unităţii teritorial-administrative în care este situată exploataţia, sau zonei limitrofe;
– Solicitantul demonstrează, înaintea celei de-a doua transe de plată, îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei, prin producţia proprie comercializata în procent de minim de 20% din valoarea primei transe de plată.

Exemplu: Cu alte cuvinte, dacă va încadraţi pentru o primă de instalare de 50.000 de euro şi aţi primit în prima transă 80% din aceşti bani (adică o sumă de 40.000 de euro), transă finală nu va fi plătită până când nu dovediţi faptul că aţi avut vânzări de 20% din această valoare, respectiv vânzări suplimentare de 8.000 euro.

Principalele documente solicitate la depunerea unui proiect pentru instalarea ca tânăr fermier sunt:
– documente de proprietate sau folosinţă pentru exploataţia agricolă (de la caz la caz, acestea pot fi pentru teren, clădiri, animale, păsări, albine, etc)
– copie a diplomei de studii
– Carte de muncă sau adeverinţa de la locul de muncă pentru a dovedi timpul efectiv lucrat în agricultură în ultimele 12 luni înainte de instalarea pe cont propriu. Acest document poate fi înlocuit cu o declaraţie pe proprie răspundere prin care solicitantul confirma că este membru al unei familii de fermieri
– Certificate privind lipsa datoriilor fiscale sau sociale, atât pentru sediul social, cât şi pentru fiecare punct de lucru înregistrat.

 

 

 

 

 

Sursa: antenasatelor

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments