La Iași, prețul gigacaloriei s-ar putea dubla până în anul 2028. Consilierii locali au votat o proiecție a unui plan tarifar pe care societatea de termoficare l-a propus pentru următorii 13 ani. Acesta include o creștere substanțială a prețului pentru căldură. În timp ce reprezentanții societății susțin că este vorba doar de o proiecție teoretică, unii consilieri locali sunt convinși că, în câțiva ani, vom plăti facturi mult mai mari.
Consilierii locali au votat în plenul Consiliului Local o proiecție a unui plan tarifar pe care societatea de termoficare a Iașului îl va aplica până în anul 2028. Planul tarifar anunță majorări substanțiale ale prețului gigacaloriei, iar consilierii locali susțin că acesta nu a fost dezbătut în comisii.
Marius Dangă, consilier PNL, fost viceprimar: „Eu am senzația că azi am aprobat un plan tarifar până în 2028 și nu cred că majoritatea consilierilor nu conștientizează acest lucru.”
Reprezentanții societății de termoficare susțin că este vorba doar despre o proiecție teoretică și că votul dat de consilierii locali nu implică automat creșterea prețului gigacaloriei: „Această proiecție pe care ați văzut-o în proiectul de hotărâre de consiliu local este una teoretică , explică niște procente maxime ce sunt la dispoziția operatorului de termoficare în momentul în care ajustează tariful la energia termică”, a declarat Ana-Maria Icătoiu, director comercial Dalkia.
Punctul de vedere al societății furnizoare de căldură este același cu cel al conducerii municipalității.
„Noi avem un plan tarifar estimat de către niște proiectanți, într-o evaluare economică, asupra sustenabilității proiectului, cu ideea că gigacaloria nu va mai putea fi vândută, nu are cine să o plătescă sau rămâi blocat într-un tarif care nu poate fi niciodată recuperat și afacerea se va duce la vale,” a spus Mihai Chirica, viceprimarul Iașului.
Pe site-ul Primăriei există deja în dezbatere publică un proiect de hotărâre care vizează majorarea prețului gigacaloriei cu 5, 5 la sută in acest an. În prezent, populația plătește 265 de lei pentru gigacalorie.
(Sursa: digi24.ro)