Programul de guvernare al PNL: Predoiu – premier, TVA – 19%, 0% acciza la carburanți și taxa pe stâlp

0
81

Programul de guvernare al PNL prevede combaterea evaziunii fiscale şi regândirea administraţiei înainte de a se trece la relaxare fiscală, a declarat sâmbătă, Cătălin Predoiu, premierul desemnat al PNL, la lansarea programului de guvernare al partidului.

 

Politica fiscală nu înseamnă „o competiţie pionierească cu un guvern Ponta iresponsabil”, a afirmat Predoiu, un critic acerb al proiectului de Cod Fiscal propus de Guvernul Ponta, proiect care propune reduceri spectaculoase de taxe,” fără să fi intrat în prealabil „cu buldozerul în evaziunea fiscală” şi fără progres în reforme structurale, la companii de stat, pe piaţa de capital etc.

 

„Noi ar trebui să pornim de la principiul că politica fiscală crează bugetul şi nu bugetul crează politica fiscală”, a afirmat Predoiu, adăugând că PNL a împărţit politica fiscală în 2 etape. O primă etapă, de reformă accelerată/relaxare temperată corespunde perioadei 2015-2016, a explicat liberalul.

 

„Reforma accelerată înseamnă să facem tot ce n-a făcut guvernul bine până acum, respectiv să trecem la o regândire a administraţiei care aplică legile fiscale; informatizarea şi digitalizarea ANAF (sunt proiecte făcute în ANAF care nu se aplică); trebuie făcută curăţenie la companiile de stat (foarte multe din ele crează pierderi), trebuie intrat şi schimbat managementul, trebuie decăpuşate şi listate pe bursă, dacă e cazul, ceea ce înseamnă transparenţă, privatizate unde putem găsi investitori care pot oferi un preţ corect. (…) Trebuie continuată combaterea evaziunii fiscale dar în zonele unde se află evaziunea fiscală. Nu vom stârpi evaziunea fiscală dacă o vom căuta în alt colţ al încăperii decât în cel unde se află. Asta ar permite îmbunatăţirea colectării. Suntem în urmă cu colectarea, la TVA suntem la un nivel catastrofal. A vorbi de relaxări fiscale înainte de rezolvarea acestor probleme înseamnă să acoperi gunoiul cu un preş frumos.”, a declarat Cătălin Predoiu.

 

Cătălin Predoiu a mai precizat că se impune raţionalizarea cheltuielilor neproductive, pentru că în prezent se aruncă bani pe proiecte neproductive, precum şi reluarea investiţiilor publice şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene.

 

Odată aceste obiective îndeplinite, se poate trece chiar şi în prima etapă la o serie de măsuri de relaxare fiscală precum reducerea progresivă a taxei pe stâlp până la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei pe carburanţi până la zero până la aceeaşi dată, plafonarea CAS-ului la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale şi reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016.

 

Ulterior, se poate trece în a doua etapă, 2017-2020, de reformă consolidată şi relaxare consolidată, în cadrul căreia trebuie să aprobăm o legislaţie privind holdingurile, insolvenţa persoanei fizice, simplificarea sistemului de impozite şi taxe din afara codului fiscal şi, pe această bază, se va putea face o cotă unică de 16%, CAS la angajator, CAS la angajat, impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividente, 16%, a declarat Cătălin Predoiu.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments