TOP 40 ce mai inteligenţi oameni din istorie. Poveştile impresionante ale acestora

0
399

Faimosul american Libb Thims, inginer chimist și autor al mai multor volume, a folosit o metodă mai puțin obișnuită pentru a crea un clasament al celor mai deștepți oameni din toate timpurile. Mai întâi, Thims a făcut, mai mult din curiozitate, o listă cu oamenii care au un IQ peste 200, scrie Business Insider, citat de independent.md.

 

De altfel, orice IQ peste 130 este extrem de mare, deși trebuie remarcat faptul că testele IQ sunt o măsură foarte imprecisă și controversată. Apoi, americanul a făcut o listă cu cei care au demonstrat că au o aptitudine deosebită sau o înclinație sporită spre un anumit domeniu, caracteristici care, împreună cu IQ-ul acestor persoane, să fie elementele ce definesc un geniu.

Thims, care nu a vrut să îi excludă din clasamentul celor mai inteligenți oameni din istorie pe cei care au trăit înainte de testele IQ, a ținut cont așadar și de realizările acestora pentru a stabili topul.

Iată, așadar, clasamentul celor mai inteligenți 40 de oameni din istorie, alcătuit de Thims.

 

40. Richard „Rick” Rosner
Omul de televiziune și fostul striper Rick Rosner este unul dintre cei mai inteligenți oameni din lume, cu un IQ variind între 140-250, la diferite măsurări.

El a făcut mai mult de 30 de teste de IQ, iar la 20 dintre acestea a obținut scoruri de peste 190. Se considera deosebit de bun la matematică, fizică, și „înșirarea de cuvinte”. Omul de televiziune ia în jur de 50 de pastile în fiecare zi, inclusiv capsule Omega 3 cu ulei de pește, „pentru sănătate și longevitate”.

 

39. Marilyn vos Savant
Născută în 1946, Vos Savant a obținut scoruri IQ variind între 157 și 228. A renunțat la Universitatea Washington, după doi ani, pentru a intra în afaceri imobiliare. Mai târziu a devenit scriitoare și s-a căsătorit cu Robert Jarvik, inventatorul inimii artificiale Jarvik.

 

38. Christopher Langan
Cu un IQ care variază între 174 și 210, Christopher Langan a fost numit cel mai deștept om din America de către revista Esquire.

Langan este un autodidact. El a dezvoltat propria sa „teorie a relației dintre minte și realitate”, pe care el o numește „cognitiv-teoretic Model of the Universe (CTMU)”.

 

37. Nathan Leopold
Născut în Chicago, în 1904, Nathan Leopold a fost un copil-minune, cu un IQ de 210, care a spus primele cuvinte la patru luni. El a fost, de asemenea, un criminal care, împreună cu prietenul său Richard Loeb, a ucis un băiat de 14 de ani, în timp ce încerca să comită „crima perfectă” în 1924. Crima a inspirat „Rope”, filmul lui Alfred Hitchcock. Leopold a fost condamnat pentru crimă și a petrecut 33 ani în închisoare. A murit în Puerto Rico, în 1971, la vârsta de 67 de ani.

 

36. Marnen Laibow-Koser
După un test IQ făcut în copilărie, Laibow-Koser a obținut un scor uriaș, de 268. În vârstă de 39 de ani, este acum compozitor și dezvoltator de aplicații web. Este absolvent al Conservatorului din New England și trăiește în Massachusetts.

 

35. Ainan Cawley
Ainan Cawley un copil britanic, de 14 ani, cu scoruri IQ cuprinse între 263-349, în funcție de diferitele măsurători. La vârsta de 9 ani, Cawley putea recita Pi cu 518 zecimale.

El trăiește în Singapore, unde a ținut o prelegere despre știință la vârsta de șase ani, a trecut examenul de chimie nivel O (pentru copiii de 16 ani) la șapte, iar un an mai târziu, la vârsta de opt ani, părinții l-au înscris la Politehnica din Singapore.

 

34. Adragon De Mello
Absolvent de facultate la vârsta de 11 ani, De Mello are un IQ de 400. Succesul său timpuriu și ambiția i se datorează și tatălui său. Obsedat de ideea că fiul său va câștiga premiul Nobel la vârsta de 16 ani, Agustin De Mello a pus mare presiune asupra fiului său. „O mulțime de vise despre care oamenii au auzit, cum ar fi cele de a câștiga Premiul Nobel și a face doctoratul, sunt în mare ale tatălui meu. Nu e ceva de ce mie mi-a păsat”, spunea Adragon De Mello pentru presa americană.

Din 2003, în loc să schimbe viitorul lumii dintr-un laborator științific, Adragon lucrează la magazinul unui retailer american de mobilă și amenajări interioare.

 

33. Michael Kearney
Născut în Hawaii în 1982, Kearney a primit o diplomă de licență de la Universitatea din Alabama de Sud la vârsta de 10 ani. IQ-ul sau variază între 200 și 325, la diferite măsurători. Până la vârsta de 22 de ani, Kearney a obținut patru diplome de licență (în antropologie, informatică, geologie și chimie) și un doctorat în chimie. A fost diagnosticat cu ADHD.

 

32. Nadia Camukova
Nadia Camukova, care are un IQ de 200, s-a născut la Moscova, în 1976. Institutul de Cercetare a Creierului la Moscova transmitea că ea are cel mai mare IQ din lume.

Camukova poate vorbi șapte limbi (rusă, engleză, franceză, turcă, germană, arabă, precum și persană) și opt dialecte turcești. E profesor la Universitatea Bahcesehir din Turcia.

 

31. Michael Grost
Michael Grost, care are un IQ de 200, avea doar 10 ani când a început să studieze la Universitatea de Stat din Michigan, în 1964.

Mai târziu a urmat cursurile Universității Yale și a Universității din Michigan, unde a obținut un doctorat în matematică, la vârsta de 23 de ani. Începând cu anul 2005, e inginer programator în Detroit.

 

30. Sho Yano
Sho Yano s-a înscris la Loyola University la vârsta de 9 ani, a absolvit summa cum laude trei ani mai târziu. Ea are un IQ de 200. Yano a intrat la Facultatea de Medicină la 12 ani și la 21 de ani a devenit cel mai tânăr student din istoria școlii care a primit un doctorat. De asemenea, Yano are un doctorat în genetică moleculară și biologie celulară.

 

29. Dylan Jones
Dylan Jones, care are un IQ de 200, a obținut la 16 ani o diplomă în matematică și informatică, precum și una în bioinginerie și științele vieții. Un an mai târziu, Jo
nes a intrat la Universitatea din Colorado, la Facultatea de Medicină, unde a studiat pentru a fi un neurochirurg.

 

28. Edith Stern
A doua zi după ce Edith Stern s-a născut, tatăl ei a anunțat într-o conferință de presă că intenționează să o modeleze pe fiica sa pentru a deveni „fiinţa umană perfectă”.

Până la vârsta de 5 ani, tatăl lui Edith a pus-o să citească întreaga Enciclopedie Britanică. La 12 ani a intrat la colegiu, iar la 15 ani preda matematică la liceu. Are un IQ de 203.

Edith Stern a lucrat la IBM din 1970 și contribuțiile sale în matematică aplicată au fost recunoscute la nivel internațional.

 

27. Kim Ung-Yong
La vârsta de patru ani era capabil să citească în japoneză, coreeană, germană și engleză. La cinci ani, rezolva ecuații diferențiale și calcule cu integrale. La opt ani, a fost invitat la NASA, unde de altfel a lucrat până în 1978, când s-a reorientat, alegând ingineria civilă, domeniu în care și-a luat doctoratul. I s-a oferit ocazia să studieze la cele mai prestigioase universități din Coreea, dar a ales o universitate de provincie, unde lucrează și în prezent.

 

26. Francis Galton
Sir Francis Galton a fost un poet englez, recunoscut pentru cercetările sale în inteligență umană. Văr al lui Charles Darwin, a studiat matematică la Cambridge și a avut un interes deosebit pentru psihologie. Conform estimărilor lui Thims, Galton a avut un IQ de 200.

 

25. Marie Curie
Marie Curie a fost un fizician și chimist născut în Polonia. Marie Curie este, probabil, cel mai bine cunoscută pentru cercetarea ei în radioactivitate (un termen inventat de ea), care a contribuit la dezvoltarea razelor X în chirurgie. IQ -ul său varia între 180 și 200.

Curie a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel, prima persoană care să-l câștige de două ori – în fizică și apoi în chimie – și prima femeie care a predat la Sorbona.

 

24. Thomas Wolsey
Thomas Wolsey a fost un cardinal englez din secolul al XVI-lea, cu un IQ estimat la 200. El a fost lord cancelar al lui Henry al VIII-lea și a organizat prima întâlnire dintre Henry și Francisc I, rege al Franței. În 1514 el a controlat aproape toate problemele de stat și a fost extrem de puternic în cadrul Bisericii.

La scurt timp după ce acesta nu a reușit să organizeze o anulare a căsătoriei lui Henry cu Catherine de Aragon, Wolsey a fost arestat pentru trădare. A murit în drum spre judecată, în 1530.

 

23. Hugo Grotius
Hugo Grotius a fost un jurist olandez din secolul al XVII-lea și cărturar, cel mai bine cunoscut pentru contribuțiile sale la dreptul internațional. Thims estimează că el a avut un IQ de 200.

Hugo Grotius a fost numit procuror general al provinciilor Olanda şi Zeelanda, dar a fost exilat la Paris, în 1621, după ce a fost acuzat de trădare.

 

22. Hypatia
Hypatia din Alexandria a fost un filosof grec din secolul al IV-lea și cel mai important matematician și astronom din acele vremuri. IQ-ul său variază între 170 și 210, în funcție de diferite estimări. A fost ucisă pe străzile din Alexandria de către o mulțime de zeloți creștini în anul 415.

 

21. Terence Tao
Numit „Mozart al matematicii” de către colegii săi, Tao a fost un copil minune care predă acum matematica la UCLA. Are un IQ care variază între 211 și 230.

Și-a luat doctoratul la Princeton la 21 de ani și a fost profesor titular de la vârsta de 24 de ani. El a devenit bine cunoscut pentru contribuțiile sale la teoria numerelor și analiza armonică. De asemenea, Terence Tao este laureat al Medaliei Fields, echivalentul Premiului Nobel în domeniul matematicii.

 

20. John Stuart Mill
John Stuart Mill a fost un filosof politic al secolului al IXX-lea și membru al parlamentului britanic. Mill a promovat utilitarismul și a criticat controlul nelimitat al statului. IQ-ul său ar varia între 180 și 200.

Eseul său din 1859 – „On Liberty” – în care susținea că libertatea de expresie este un drept fundamental al omului, a stârnit controverse puternice la acea vreme.

 

19. Christopher Hirata
Copilul-minune devenit astrofizician Christopher Hirata, care are un IQ de 225, a devenit la 13 ani cel mai tânăr câștigător la Olimpiada Internațională de Fizică. Un an mai târziu, el a intrat la Institutul de Tehnologie din California.

La 16 ani, lucra cu NASA la un proiect de colonizare a planetei Marte, iar la 22 a primit titlul de doctor în fizică de la Princeton. El este un profesor de fizică și astronomie la Ohio State University.

 

18. Emanuel Swedenborg
Emanuel Swedenborg a fost un om de știință din secolul al XVIII-lea și teolog. Se estimează că avea un IQ cuprins între 165 și 200.

Renumit pentru contribuțiile sale la științele naturale, Swedenborg a avut o revelație spirituală la vârsta de 50 de ani și a publicat ceea ce este acum cea mai faimoasă lucrare a sa – „Raiul și Iadul”, o descriere a vieții de apoi.

 

17. Ettore Majorana
Ettore Majorana a fost un fizician italian care a studiat masa neutrinilor, particule subatomice neutre electric care sunt create în reacțiile nucleare. IQ-ul său ar varia între 183 și 200.

El a devenit un profesor de fizică teoretică la Universitatea din Napoli cu un an înainte de dispariția sa misterioasă în timpul unei excursii cu barca de la Palermo la Napoli. Trupul său nu a fost găsit. Ecuația Majorana și fermionii Majorana sunt numiți după el, iar în 2006, Premiul Majorana în fizică teoretică a fost înființat în memoria lui.

 

16. Voltaire
Francois Marie Arouet, mai bine cunoscut sub pseudonimul Voltaire, s-a născut la Paris în 1694. Se estimează că avea un IQ cuprins între 190 și 200. El a fost unul dintre cei mai mari scriitori și filosofi ai Franței, cunoscut pentru geniul său satiric și critica la adresa nobililor francezi.

De-a lungul vieții sale, Voltaire a apărat cu fermitate distincția între științele naturii și filosofie.

 

15. William Shakespeare
Adesea menționat ca poet național al Angliei, William Shakespeare a avut un IQ estimat la
210 și este în general considerat ca cel mai mare scriitor de limbă engleză și dramaturg care a trăit vreodată.

 

14. Nikola Tesla
Născut în timpul unei furtuni cu fulgere în 1856, teoriile sale au pus baza cunoștințelor moderne despre curentul alternativ și puterea electrică. Tesla avea un IQ care variază de la 160 la 310, în funcție de diferite măsurători. El a avut o rivalitate intensă cu Thomas Edison de-a lungul vieții sale, și multe dintre proiectele sale au fost finanțate de către JPMorgan, care va deveni mai târziu partenerul său de afaceri. Fizicianul sârb a murit sărac într-o cameră de hotel din New York, în 1943.

 

13. Leonhard Euler
Leonhard Euler a fost un matematician și fizician elvețian. Născut în 1707 și educat în Basel, Euler și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Sankt-Petersburg și Berlin. IQ-ul său variază între 180 și 200.

Euler a fost unul dintre fondatorii matematicii pure și a dezvoltat studiul de calcul integral. Avea o memorie legendară și putea recita întreaga „Eneida”, fără nicio greșeală.

 

12. Galileo Galilei
Galileo a fost un filosof italian, astronom și matematician. Născut în 1564, printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost „părintele fizicii moderne” și „părintele științei”.

Argumentele sale în favoarea unei teorii copernicane și a unui model negeocentric al sistemului solar au dus la judecarea lui Galileo și la interdicția publicării lucrărilor sale. Se estimează că avea un IQ de 200.

 

11. Carl Gauss
Considerat a fi cel mai mare matematician german al secolului al XIX-lea, Carl Gauss a fost un copil minune care a continuat să contribuie la teoria numerelor, algebră, statistici și analize. Scrierile sale au fost deosebit de influente în studiul electromagnetismului. Se estimează că avea un IQ de până la 300.

 

10. Thomas Young
Thomas Young a fost un medic englez și fizician, acesta făcând descoperiri importante în optică și anatomia umană.

A reușit, anterior lui Champollion, să descifreze parțial hieroglifele egiptene. Alte contribuții notabile se înscriu în domeniile: mecanică, fiziologie, muzică. Avea un IQ cuprins între 180 și 200.

 

9. William Sidis
William Sidis (sursa de inspirație pentru filmul „Good Will Hunting”) a fost un copil-minune american, acesta având un IQ care a variat între 200-300, în funcție de diferite măsuri. La vârsta de 2 ani, Sidis citea The New York Times și scria scrisori la o mașină de scris – atât în limba engleză cât și franceză.

El a fost acceptat la Harvard la vârsta de 9 ani, dar universitatea nu l-a lăsat să participe la cursuri din cauza „imaturității emoționale”. A urmat Tufts în schimb timp de doi ani, până când a fost primit la Harvard.

Reporterii l-au urmat peste tot, iar el în cele din urmă a devenit un pustnic și se muta dintr-un oraș în altul, folosind nume false, pentru a evita lumina reflectoarelor. A murit la vârstă de 46 de ani de la un accident vascular cerebral masiv.

 

8. Gottfried Leibniz
Gottfried Leibniz a fost un filosof german și logician care este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru inventarea calcului diferențial și integral. IQ-ul său variază între 182-205. Alături de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne

 

7. Nicolaus Copernicus
Copernicus a fost un matematician și astronom polonez, acesta descoperind centrul heliocentric al universului – în care soarele și nu pământul este centrul sistemului nostru solar. Se estimează că avea un IQ cuprins între 160 și 200.

 

6. Rudolf Clausius
Rudolf Clausius a fost un fizician și matematician german, cel mai bine cunoscut pentru formularea celei de-a doua legi a termodinamicii. Se estimează că avea un IQ cuprins între 190 și 205.

Clausius a făcut din termodinamică o știință, a inventat termenul „entropie” și a dezvoltat teoria cinetică a gazelor.

 

5. James Maxwell
James Maxwell a fost un fizician și matematic scoțian, care este cel mai bine cunoscut pentru formularea teoriei clasice de radiații electromagnetice. Ar fi avut un IQ de 205.

Maxwell este creditat că a pus bazele teoriei cuantice. Einstein l-a venerat întreaga sa viață.

 

4. Isaac Newton
Faimos pentru legea gravitației, fizicianul și matematicianul englez a contribuit la revoluția științifică din secolul al XVII-lea. Se estimează că avea un IQ cuprins între 190 și 200.

 

3. Leonardo da Vinci
Pictor, sculptor, arhitect, muzician, matematician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist, și scriitor, Leonardo da Vinci a fost, probabil, persoana cu cele mai diverse talente care a trăit vreodată. Geniul său creator și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist.

Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele. Puține din invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. A făcut descoperiri importante și în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii. Ar fi avut un IQ cuprins între 180 și 220.

 

2. Albert Einstein
Einstein a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. Mai mult, Einstein fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu. A murit în 1955, la vârstă de 76 de ani. Avea un IQ care varia între 205 și 225.

 

1. Johann Goethe
Considerat de Einstein a fi „ultimul om din lume care să știe totul”, Goethe a fost un poet german care a dezvoltat una dintre cele mai vechi teorii cunoscute ale evoluției. Este considerată una dintre cele mai de seamă personalități ale culturii universale. A avut un IQ cuprins între 210 și 225.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments