Tot mai mulți ieșeni apelează la rezecție gastrică. Panaitescu și-a tăiat stomacul și a slăbit 40 de kilograme

0
3450

Zeci de ieşeni aperează anual la bisturiu pentru a scăpa de kilogramele în plus. Unul dintre cei mai cunoscuţi este omul de afaceri Andrei Panaitescu, patronul hotelului Ramada.

 

Omul de afaceri Andrei Panaitescu s-a operat în urmă cu aproape 6 luni la Bucureşti şi a slăbit 40 de kilograme în doar câteva luni. Panaitescu s-a operat la o clinică particulară, în care activează medicul Cătălin Copăescu, părintele chirurgiei bariatrice din România. „Ştiu că pacientul s-a recuperat aproape integral”, spune Dan Timofte, chirurg la Clinica III Chirurgie de la Spitalul Sfântul Spiridon. Medicul ieşean a studiat chirurgia obezităţii cu Cătălin Copăescu şi este unul dintre cei doi medici ieşeni care fac „operaţii pentru slăbit”.

 

 Noul Panaitescu, fălcos, dar mai slab cu 40 de kilograme

Cu 500 euro poţi slăbi chirurgical

Medicii ieşeni intervin, anual, pe stomacurile a zeci de persoane din toată ţara care vor să slăbească chirurgical. „Eu am operat 25 anul trecut. În ianuarie nu am avut nicio intervenţie, acum am avut două. Pacienţii vin în fluxuri, nu este o constantă”, spune Dan Timofte.
La Iaşi, operaţiile sunt ieftine iar medicii de la Sfântul Spiridon au început să fie căutaţi de pacienţi din toată ţara. „Doctorul Copăescu lucrează în clinică privată, unde doar cazarea e 600 lei pe zi. La noi preţurile depind de pacient, de afecţiuni, de intervenţii, de greutate”, spune Dan Timofte. La Iaşi, pacienţii trebuie să-şi cumpere doar instrumentarul folosit de medici, iar costurile variază între 500 şi 2.500-3000 de euro.

 

Citește și Dreptate smulsă cu forcepsul: „Nu mă las până când Apavital nu plătește moartea soțului meu!”

 

Se elimină hormonul foamei

Medicul Dan Timofte face două tipuri de intervenţii, în funcţie atât de dorinţa, cât şi de starea pacientului. Plicatura gastrică este o pliere a stomacului, astfel încât dimensiunea acestuia se reduce, iar intervenţia costă circa 500 de euro. Cele mai numeroase sunt însă rezecţiile gastrice, operaţie prin care se îndepărtează o parte din stomac. Prin rezecţia gastrică se reduce capacitatea stomacului, dar se elimină şi zona care secretă hormonul care produce senzaţia de foame. Post-operator, pacienţii se vindecă de anumite forme ale diabetului şi îşi reglează, de cele mai multe ori, tensiunea arterială.

 

 Medicul Dan Dimofte

80 de kilograme într-un an

Chirurgul ieşean operează de circa trei ani persoane care vor să slăbească. La început a lucrat sub supravegherea doctorului Cătălin Copaescu, după care a operat singur. Cea mai mare reuşită o reprezintă scăderea unei persoane în greutate cu peste 80 de kilograme într-un singur an. „Am avut două persoane de peste 200 de kilograme, cu rezecţie gastrică. Pacienţii sunt monitorizaţi periodic, vin la control, iar unul dintre ei a slăbit peste 80 de kilograme într-un an. Regimul impus post-operatoriu nu este foarte sever, dar dacă dispare senzaţia de foame, riscurile de a se îngraşa sunt diminuate”, susţine Dan Timofte.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments