Un cercetător britanic susţine că a descoperit locuinţa în care a copilărit Iisus

0
67

Arheologii care lucrează în Nazaret – oraşul natal al lui Iisus Hristos din Israel – au descoperit o casă din primul secol, în care se presupune că ar fi crescut Mântuitorul.

Locuinţa a fost construită într-o stâncă, din mortar şi piatră, scrie livescience.com. Măicuţele de la mânăstirea Călugăriţele din Nazaret au descoperit-o prima oară în 1880. În 2006, arheologii conduşi de Ken Dark, profesor al Universităţii Reading din Marea Britanie, au concluzionat că locuinţa datează din secolul I şi acolo şi-ar fi petrecut copilăria Iisus Hristos.

„Este aceasta casa în care a crescut Iisus? Nu ştim, din punct de vedere arheologic”, a scris Dark, într-un articol publicat de revista Biblical Archaeology Review. „Pe de altă parte, nu există niciun argument arheologic, care să ofere proba contrarie”.

 

Se presupune că Iisus a crescut în Nazaret. Arheologii au descoperit că, la secole distanţă de la moartea lui Iisus, Imperiul Bizantin (care a controlat Nazaretul până în secolul şapte), a decorat casa cu piese de mozaic şi a construit o biserică denumită „Biserica Cuminecăturii”, care să protejeze casa.

Cruciaţii care s-au aventurat pe Pământul Sfânt în secolul XII au renovat biserica, după ce aceasta a fost lăsată în paragină. Dovezile istorice sugerează că atât bizantinii, cât şi cruciaţii, au crezut că Iisus a crescut în casa respectivă, a precizat Drake.

 

În ultimii ani, arheologii au identificat două case vechi din secolul I în Nazaret. „Structura include câteva încăperi şi are o scară din piatră, ataşată de unul din pereţi”, a explicat Dark. Savantul a descoperit că locuinţa a fost abandonată în primul secol. Ulterior, zona a făcut parte dintr-o carieră şi a servit drept cameră mortuară. Totodată, cercetătorii au descoperit două morminte goale lângă casă. Atât mormintele, cât şi casa, au fost decorate cu mozaicuri în perioada bizantină, sugerând că aveau o importanţă deosebită şi erau venerate”, a mai scris Dark.

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments