Președintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, împlinește, marţi, 85 de ani. A fost ales preşedinte al României cu un procent zdrobitor, iar ulterior a fost senator de Bucureşti. Este autor al mai multor cărţi despre revoluţie, iar în tinereţe a fost un politician rebel, cu vederi liberale. Din această cauză a fost marginalizat de Nicolae Ceauşescu.
Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930, în Olteniţa. În copilărie, micuţul Ion juca fotbal cu o minge pe care şi-o confecţionase chiar el, din carpe. De la fotbal, Iliescu a trecut, după absolvirea liceului Spiru Haret din Bucureşti, în 1949, la studiul mecanicii fluidelor la Institutul Politehnic Bucureşti, iar apoi la Institutul Energetic la Universitatea din Moscova. În timpul şederii sale la Moscova a fost secretar al „Asociaţiei studenţilor români”.
Din 1971 a fost marginalizat de Nicolae Ceauşescu
Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944, iar în Partidul Comunist Român în 1953 şi a devenit membru al Comitetului Central al PCR în 1965. Cu toate acestea, începând cu 1971, a fost treptat marginalizat de Nicolae Ceauşescu. Cu timpul, Iliescu a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956. Ulterior a devenit şef de secţie la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC. De asemenea, o bună bucată de timp a fost şi vicepreşedinte al CJ Iaşi şi, până în decembrie 1989, director la Editura Tehnică din Iaşi. Mai târziu a servit şi ca ministru pentru problemele legate de tineret, între 1967 şi 1971.
Iliescu, ales cu aproape 86% preşedinte al României. A fost singurul politician votat cu un procent zdrobitor
Artizan al revoluţiei române din 1989, Iliescu a devenit preşedintele Frontului Salvării Naţionale, iar ulterior al Consiliului Frontului Salvării Naţionale. La alegerile interne din PSD, din 21 aprilie 2005, Iliescu a pierdut în faţa lui Mircea Geoană, dar a fost ales preşedinte de onoare al partidului în 2006, o poziţie fără autoritate executivă în cadrul formaţiunii, creată special pentru el.
Preşedinte ales al României între anii 1992-1996 şi 2000-2004 şi preşedinte al CFSN între 22 decembrie 1989 şi 1992, Iliescu a fost senator PDSR de București (1996 — 2000), dar și în legislatura 2004 — 2008, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR. La alegerile parlamentare din 2008 a luat decizia să nu mai candideze pentru un nou mandat de senator.
Autor a numeroase studii, articole și comunicări apărute de-a lungul timpului în reviste de specialitate, unele dintre ele publicate în volumul „Probleme globale — Creativitate” (1992, Ed. Tehnică). Printre volumele publicate de Ion Iliescu menționăm: „Revoluție și reformă”(două ediții, 1993 și 1994), „România în Europa și în lume”(1994), „Revoluția trăită” (două ediții, 1995 și 1998), „Momente de istorie”(volumul I, 1995, volumele II și III, 1996), „Dialoguri româno-americane” (1996), „Viața politică, între violență și dialog” (1998), „Încotro — societatea românească?”(1999), „Renașterea speranței” (2001), „Revoluția Română”(2001), „Integrare și globalizare, viziunea românească”(2002).
Este membru al Academiei Oamenilor de Știință și Doctor Honoris Causa al câtorva universități din țară și din străinătate, iar la 13 octombrie 2010, Ion Iliescu a primit Medalia „Dr. Alexandru Șafran”, din partea Federației Comunităților Evreiești din România.
În timpul mandatelor sale de preşedinte a început introducerea reformelor politice, sociale şi economice postsocialiste, precum şi procesul aderării la NATO şi finalizarea negocierilor de aderare la UE.
Iliescu, rol în filmul „Medalia de onoare”
În 2009, Ion Iliescu a apărut într-o scenă a filmului „Medalia de onoare”, al doilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer, câştigător al Ursului de Aur 2013 la Berlin, cu pelicula „Poziţia copilului”.
Nina Iliescu îi stă alături de 64 de ani. Se cunosc de la 18 ani
Ion Iliescu este căsătorit din 1951, dar nu au avut niciun copil pentru că soţia sa a pierdut 3 sarcini. Nina (Elena Şerbănescu pe atunci) şi Ion Iliescu se cunosc de la 18 ani. S-au văzut prima dată în 1948, când erau elevi de liceu: ea la „Iulia Hasdeu”, el la „Sfântul Sava”. S-au cunoscut la şedinţele Uniunii Asociaţiilor Elevilor Români -Nina era secretara organizaţiei pe Bucureşti cu probleme de cultură, iar Ion a fost ales secretar al Comitetului Naţional al UAER.
Ponta, mesaj pentru Ion Iliescu
Liderul PSD Victor Ponta i-a urat, luni, „La mulţi ani!” preşedintelui de onoare al partidului, cu o zi în avans, exprimându-şi speranţa ca şi social-democraţii să ajungă la vârsta acestuia. „Vreau, în numele dumneavostră, să-i spun «La mulţi ani!» domnului Ion Iliescu, să-i mulţumim pentru tot ce a făcut şi să ne dorim să ajungem şi noi la vârsta domniei sale – măcar o parte dintre noi – şi sper, sincer, ca luna martie să fie într-adevăr cu primăvară, că iarnă a fost destulă”, a spus Victor Ponta, în debutul şedinţei BPN a PSD.
În ultimii ani, Ion Iliescu a preferat să-și petreacă zilele onomastice și aniversare în familie. Conform unor surse social-democrate, apropiate fostului președinte, marți va avea loc un concert în onoarea acestuia la Ateneul Român.
Sursa: tvr