FOTO. Germania se pregătește de o nouă revoluție industrială: Industria 4.0

0
256

Industrie 4.0 devine tot mai mult o tematică preferată a Germaniei, Siemens fiind unul dintre lideri care folosesc cu succes această tehnologie.

 

În ciuda recesiunii și a încetinirii comenzilor venită după aceasta, Germania nu a renunțat să producă. Din contra: această țară țintește să fie vârful de lance în a 4-a revoluție industrială. Industrie 4.0 este viziunea Germaniei pentru producție, acolo unde fabricile inteligente folosesc tehnologii de informare și comunicare pentru a digitaliza procesul și să profite de beneficiile uriașe sub forma unei calități sporite, a unor scăderi ale costurilor și un progres la capitolul eficiență.

 

Industrie 4.0 reprezintă tema favorită a cancelarului Angela Merkel care pomenește de aceasta de fiecare dată când vorbește despre industrie sau economie. Cel mai recent, ea a cerut întregii Europe să accepte Industrie 4.0 când s-a adresat Forumului Economic Global la Davos în luna ianuarie.

„Trebuie – și spun asta din postura de cancelar al Germaniei prin prisma unei economii puternice a Germaniei – să rezolvăm rapid cu fuziunea dintre lumea online și lumea producției industriale. În Germania, o numim Industrie 4.0″ a spus Angela Merkel. „Altfel, cei care sunt lideri în domeniul digital vor deveni lideri în producția industrială. Intrăm în cursă cu mare încredere. Dar este o cursă pe care încă nu am câștigat-o”.

 

Guvernul Germaniei investește 200 de milioane de euro pentru a crește cercetările Industrie 4.0 în guvern, academii și afaceri. Este un efort similar cu proiectul Industrial Internet al Statelor Unite ce a implicat companii precum AT&T, General Electric și Intel. Germania are proprii giganți susținători din tech și comunicare ce investesc în Industrie 4.0, inclusiv Deutsche Telekom, SAP și Siemens.

 

Fabrica inteligentă Siemens

Un vestitor al următoarei revoluții industriale deja a început să răsară în micuțul oraș din Bavaria, Amberg. Fabrica Siemens Electronics produce simatic programmable logic controls (PLCs) folosite pentru echipamentul automat într-o varietate de industrii, de la producătorii de automobile până la cei de mâncare și băuturi. Siemens și-a făcut un scop din a folosi echipamentul produs pentru producția făcută în propriile fabrici, iar cea din Amberg nu numai că produce PLCs, dar și folosește echipament PLCs automat pentru a crea produse și folosește software-ul pe care Siemens îl vinde clienților de producție.

 

 

Automatizarea de bază s-a petrecut la fabrica din Amberg încă din 1989, dar utilizarea ei a crescut exponențial de atunci: în acest moment, mașinăriile și computerele se ocupă de 75% din procesul de producție de la început până la final. Pe lângă PLCs, fabrica se folosește și de componente human machine interface (HMI) precum touchscreen-uri heavy-duty și coordonează procesul prin software-ul WinCC și prin contextul ingineriei companiei, cunoscut sub numele de TIA (totally integrated automation) Portal.

Filosofia companiei este automatizarea nu numai a ceea ce este tehnic posibil, dar și a ceea ce are cel mai mare sens din punct de vedere comercial. Asta înseamnă automatizarea oricărui proces repetitiv sau a liniei mari de producție. Fabrica din Amberg acceptă automatizarea la un asemenea nivel încât și funcțiile legate de producție sunt automatizare, de la primirea comenzilor până la livrarea produselor finale. Digitalizarea s-a extins în toată fabrica și informația este comunicată regulat prin Profinet, standardul industriei pentru Ethernet. Digitalizarea fabricii a început cu o concentrare inițială pe asigurarea calității și performanța mașinăriilor, dar s-a extins pentru a capta datele din toate zonele de producție. Folosind propriile metode de identificare industriale, Simatic Ident, inclusiv sisteme de citire de coduri și RFID, componentele sunt urmărite pe tot parcursul procesului de producție și datele sunt capturate într-un sistem central de execuție a producției (MES). Obiectivul este de a controla cu acuratețe și de a urmări produsul pe parcursul procesului, înregistrând datele în timp real pentru fiecare fază astfel încât să fie disponibil pentru următorii pași.

 

Probabil cea mai semnificativă dezvoltare la Amberg în ultimii ani a fost folosirea în exces a software-ului de management al ciclului de producție (PLM) la fabrică. De exemplu, folosind un produs PLM, software-ul Teamcenter collaboration, datele pot fi transmite între unități, de la spațiul de birouri unde are loc cercetarea și dezvoltarea, până la locul unde produsele sunt făcute. Asta înseamnă că inginerii din birouri pot să vină cu un design, să efectueze simularea, și apoi să trimită acolo unde procesul de producție e simulat. Totul este făcut virtual, folosind software-ul, înainte ca vreun produs să fie făcut, de fapt. „Câștigăm timp și calitatea e îmbunătățită. Poți scăpa de toate bugurile până ajungi la partea de hardware” spune Dieter Wegener, șeful Industrie 4.0 Office la Siemens. “Este mai puțin costisitor și mai eficient”.

 

Efectul eficienței

Cu ajutorul automatizării și a digitalizării, fabrica Amberg a scăzut numărul erorilor de la 500 din 1 milion de actioni la 12, iar anul acesta a scăzut chiar la 11. Fabrica are o rată a calității de 99.9988%. Asemenea eficiență este din ce în ce mai necesară, conform spuselor lui Wegener, pentru că cererea consumatorilor devine și mai complexă. De exemplu, în industria automobilelor, fiecare mașină este aproape custom made având în vedere numărul opțiunilor și sub-obţiunilor ce pot fi selectate. În mod normal, o fabrică ar fi nevoită să mărească forța de muncă pentru a face față dar cu ajutorul automatizării și a digitalizării, fabrica Amberg a produs mai mult deși a ținut constantă forța de muncă; Wegener spune că fabrica Amberg a avut în jur de 1.000 de angajați în ultimii 10 ani, perioadă în care și-a îmbunătățit productivitatea de 6 ori.

 

Siemens a investit masiv pentru a ajunge la acest punct, chiar până ca Industrie 4.0 să devină cuvânt de lege în Germania. În 2007, a achiziționat UGS, dezvoltatorul software-ului PLM din Texas, pentru suma de 3.5 miliarde de dolari. Compania a investit mai bine de 4 miliarde de euro, inclusiv achiziția UGS, pentru a dezvolta linia de producție care, în schimb, va fi folosită de clienții industriali pentru a digitaliza procesul. Dacă sondajul PwC recent indica ceva, este că fabrica Amberg este abia la început. Până în 2020, 80% dintre companii se așteaptă să-și digitalizeze întregul sistem și, până la acel moment, industria din Germania va investi 40 de miliarde de euro în fiecare an pentru Industrie 4.0.

„Asta arată că a fost înțeles de către companii faptul că industria se schimbă” spune Reinhard Geissbauer, partener PwC în consultanță
managerială. „Industria germană este pe pragul de a deveni extrem de dezvoltată în ceea ce privește Industrie 4.0″.

 

 

 

(Sursa: independent.md)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments