Inflația este o boală care poate distruge o societate, a spus odată economistul Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel. Adaugă la acest diagnostic creșterea șomajului, iar profesia sa atribuie un termen destul de nontehnic efectul destabilizator asupra oamenilor: mizerie, scrie Bloomberg, citat de Capital.
Nenorocirea economică a acestui an se va manifesta cel mai acut în Venezuela, Argentina, Africa de Sud, Ucraina și Grecia – cele cinci economii cele mai dureroase pentru a trăi și a munci, potrivit datelor sondajului Bloomberg, care alcătuiesc așa-numitul indice al sărăciei pentru 2015. Există o ecuație simplă:. rata șomajului + schimbarea în indicele prețurilor de consum = mizerie şi sărăcie.
În cazul Ucrainei, războiul face pierderile economice şi mai mari. Tensiunile cu rebelii sprijiniţi de Rusia vor prelungi șomajul în acestă ţară est-europeană, iar inflația nu va oferi mai mult ajutor, arată sondajele. O lovitură sau două de acest fel duc consumatorii ucraineni spre zona gri: a patra cea mai tristă dintre cele 51 de economii analizate, inclusiv din zona euro, mai scrie Bloomberg.
La această agonie se adaugă creșterea relativ abisală a veniturilor, care nu va reuși să atenueze greutăţile întâmpinate de gospodăriile ucrainene față de prețuri. La 8.494 dolari venit anual pe cap de locuitor în acest an, Ucraina se află alături de Filipine printre țările studiate și măsurate cu indicele pe venituri al Fondul Monetar Internațional.
Șomajul va urca probabil până la 9,5% în Ucraina în acest an, de la rata de 8,9% înregistrată în cel de-al treilea trimestru din 2014, potrivit datelor sondajului. Inflația este proiectat să crească la 17,5% în 2015, comparativ cu 24,9% pe luna decembrie, rată anuală.
Situaţia deprimantă a Ucraina este însă diferită de cea cu care s-a confruntă națiunea în 2014, când a terminat pe poziţia a doua în indexul sărăciei. Proiecţiile pe 2015, sumbre cum arată datele, ar putea face Ucraina destul de puternică pentru a depăşi Africa de Sud și Argentina în clasamanetul de anul trecut.
Cele trei țări care vor vedea, probabil, cea mai gravă situaţie economică în 2015 – Africa de Sud, Argentina și Venezuela – nu dau semne că s-ar redresa faţă de clasamentul din 2014, când au ocupat trei dintre primele patru locuri, potrivit datelor.
Cu o rată a inflaţiei de 78,5%, Venezuela trăieşte experienţa unei situaţii de patru ori mai grave decât cea a Ucrainei. Lipsa acută de bunuri de bază în Venezuela a determinat săptămâna trecută vecinul Trinidad și Tobago să ofere autorităţilor de la Caracas ajutoare de urgenţă.
La cinci ani după ce investitorii au popularizat termenul „PIIGS” pentru a descrie o mana de ţări europene cu deficite bugetare umflate, patru din cele cinci țări rămân în dificultate.
Grecia este pe locul 5, Spania este a 6-a, Portugalia este al 10-lea și Italia este al 11-lea în clasamentul din acest an. Irlanda se află pe o poziţie usor mai fericită a 16-a în clasament, cu un venit pe cap de locuitor de 48.787 dolari. PIB-ul mediu al tuturor celor 51 de economii analizate este de 31.079 dolari.
Veşti destul de triste. Dar pentru o mai bună informare rămâneţi pe frecvenţă să vedem care sunt cele mai favorabile economii în 2015.
(Sursa: capital.ro)