Filmul istoric "Aferim", premiat cu Ursul de Argint, a ajuns şi în cinematografele din ţară. Prima proiecţie, pentru critici

0
69

„Aferim”, filmul românesc premiat la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru regie, a ajuns şi în România. Primii norocoşi care îl vor vedea sunt criticii romani de film.

Filmul istoric premiat pentru regie la Berlin e de acum în România. Prima proiecţie a avut loc marţi seara în prezenţa echipei şi a specialiştilor din cinematografia românească.

„Aferim, care înseamnă ”bravo” în limba turcă, spune, cu umor, povestea unui zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban care, însoţit de fiul său, cauta un sclav ţigan. Regizorul Radu Jude propune prin acest film o cercetare a mentalităţilor vremii. Acţiunea are loc în secolul al 19-lea, în Ţara Românească, iar filmările au fost realizate în România”, explica regizorul Radu Jude.

Premiul luat pe 15 februarie este un nou succes al cineaştilor romani după Ursul de Aur, obţinut acum doi ani de Poziţia Copilului.

Prin costume, peisaje şi muzică, peliculă recreează atmosfera unui tărâm care s-a aflat mai bine de 4 secole sub stăpânire otomană. Vorbeşte despre condiţia femeii, a sclavului, dar şi despre diferenţele etnice.

După premiera mondială, care a avut loc la Berlin, criticii internaţionali au comparat filmul lui Radu Jude cu peliculă „12 ani de sclavie”. Pe 12 martie va avea loc premiera de gală la Bucureşti, pentru că din 13 martie să ruleze în toate cinematografele din România.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentÎncă un suicid la Botoşani. Este al zecelea de la începutul anului
Articolul următorCât de periculos este CARAMELUL din sucurile acidulate asupra sănătăţii
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments