Un bărbat din judeţul Suceava a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva abuzurilor unor magistraţi din Rădăuţi care i-au făcut dosar penal pentru opinii exprimate pe Facebook. Principalii acuzaţi sunt procurorul Andrei Bucşă şi judecătoarea Gabriela Vicol.
Micul univers al magistraţilor din municipiul Rădăuţi este zguduit de un nou scandal. După ce anul trecut judecătorii Gabriel Bărbuţă şi Daniela Pandrea au fost ridicaţi de mascaţi şi trimişi în judecată de DNA pentru şpăgi care constau în ouă, găini şi concedii la mare, alţi patru magistraţi sunt acum arătaţi cu degetul. Este vorba de procurorii Andrei Bucşă şi Adriana Iacob şi judecătoarele Gabriela Vicol şi Mihaela Ursuliac.
Cei patru magistraţi sunt acuzaţi de grave abuzuri împotriva liberatăţii de exprimare. Cel care a formulat acuzaţiile este Emil Butnaru, un bărbat care locuieşte în comuna suceveană Zamostea. Începând de luni, 2 martie, bărbatul se află în greva foamei în faţa clădirii în care funcţionează Curtea de Apel Suceava, Tribunalul Suceava şi Judecătoria Suceava.
Bărbatul a exprimat deseori opinii acide pe Facebook şi la secţiunile de comentarii ale publicaţiilor locale şi naţionale. La sfârşitul anului trecut, bărbatul a fost informat că judecătoarea Gabriela Vicol a formulat împotriva lui o plângere penală pentru ameninţare şi hărţuire.
Percheziţie şi audieri ilegale, orchestrate de procurorul Bucşă
In data de 20 neoimbrie 2014, în baza unui mandat emis de judecătoarea Mihaela Ursulian, locuinţa bărbatului a fost percheziţionată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, după care l-au condus pentru audieri la sediul instituţiei.
Având solide cunoştinţe juridice, bărbatul a identificat şi comunicat procurorului de caz, Andrei Bucşă, numerosele încălcări ale legii efectuate în timpul lucrării penale. Mai mult, procurorul Bucşă în mod ilegal i-a interzis atât bărbatului, cât şi apărătorului ales, să consulte conţinutul dosarului. Ulterior, la data de 23 ianuarie 2015, în mod abuziv procurorul Andrei Bucşă l-a audiat pe bărbat în lipsa apărătorului ales.
Emil Butnaru a mai precizat că, după percheziţia informatică, procurorul i-a înapoiat computerul personal cu defecţiuni, în stare de nefuncţionare. „În momentul desigilării sacului conţinând unitatea PC, aceasta era lovită şi îndoită. Când am ajuns acasă am constatat că loviturile aduse carcasei unităţii centrale au produs deformarea capacelor, a suportului metalic al plăcii de bază şi, implicit, curbarea şi deteriorarea plăcii de bază. În momentul de faţă computerul meu, care a fost ridicat prin proces-verbal de percheziţie şi depozitat la sediul IPJ Suceava, este în stare de neutilizare”, susţine Emil Butnaru.
Anchetat penal pentru fapte închipuite
Judecătoarea Gabriela Vicol a formulat plângere penală împotriva lui Emil Butnaru pentru ultraj judiciar sub aspectul ameninţării şi hărţuire. Bărbatul a demontat însă toate acuzaţiile. „Această plângere constituie un veritabil denunţ calomnios, prin inducerea în eroare a organelor judiciare, întrucât infracţiunile de care sunt acuzat pur şi simplu nu există”, spune Butnaru.
Acesta a demonstrat că presupusei infracţiuni de ameninţare îi lipseşte „componenta făptuirii nemijlocite sau printr-un mijloc de comunicare direct”, precizând că opiniile publicate în secţiunile de comentarii ale publicaţiilor online nu constituie în niciun caz mijloc de comunicare direct.
De asemenea, bărbatul a respins şi acuzaţia de hărţuire formulată de judecătoarea Gabriela Vicol, arătând că „nu am comunicat niciodată cu această persoană, prin niciun fel de mijloc de comunicare directă”.
Cine este procurorul Bucşă?
Tinerelul procuror Bucşă de la Rădăuţi, intrat în magistratură de doar trei ani, s-a făcut remarcat până acum doar în mod negativ. Dincolo câteva rechizitorii de duzină pentru tot felul de găinării, procurorul Andrei Bucşă a reuşit să distrugă o amplă anchetă care viza o gaşcă de poliţişti penali, implicaţi în contrabanda cu ţigări din Ucraina.
Procurorii DNA Suceava susţin că procurorul rădăuţean Andrei Bucşă a arestat şi trimis în judecată, în baza unor probe fabricate, chiar pe cei care îi ajutau pe ofiţerii SIPI să-i ancheteze pe poliţiştii contrabandişti de ţigări.
Greva foamei pe termen nelimitat
Deşi este convins că în România libertatea de funcţionare nu poate fi îngrădită şi că abuzurile procurorului vor pica în instanţă, Emil Butnaru a decisă să recurgă însă la greva foamei pentru a atrage atenţia cu privire la modul în care acest caz a fost tratat de magistraţii rădăuţeni. Butnaru s-a instalat în faţa clădirii în care funcţionează Curtea de Apel Suceava, Tribunalul Suceava şi Judecătoria Suceava şi a anunţat că a intrat în grva foamei pe termen nelimitat.
Sursa: adevarul