STUDIU ALARMANT pentru tradiţia românească: Mărţişorul DISPARE definitiv

0
95

Un studiu realizat în primele luni ale anilor 2013, 2014 şi 2015 relevă o realitate alarmantă pentru tradiţia românească – sunt oferite din ce în ce mai puţine mărtişoare an de an. Astfel specialiştii estimează că obiceiul risca să dispară cu totul în doar 10 ani dacă tendinţa actuală continuă.

„Studiul subliniază faptul că majoritatea femeilor nu mai păstrează tradiția de a purta mărtişoare. 86% dintre bărbații care oferă sau au oferit mărtișoare apreciază ca demotivant faptul că acestea nu sunt purtate de către doamnele și domnișoarele care le primesc. Acest comportament atrage diminuarea acțiunilor bărbaţilor de a căuta, cumpăra și oferi mărtișoare la începutul lunii martie”, se arăta într-un comunicat al organizaţiei Miss Romania, la solicitarea căreia a fost realizat studiul.

Organziatia Miss Romania anunţa ca a demarat un proiect pentru a contracara riscul dispariţiei obiceiului de a oferi mărtişoare. Ea își propune să resensibilizeze femeile, în special pe tinere, în privința modului în care receptează și valorizează primirea mărțișoarelor și păstrarea tradițiilor și sărbătorilor naționale.

Mărțişorul, sub forma inițială a unui șnur roșu-alb și, deseori, a unui bănuț de argint, este o veche formulă prin care se sărbătorește venirea primăverii, întoarcerea la viață a naturii. În România este perceput și ca o modalitate de a arăta respect și afecțiune persoanelor cărora li se oferă. Acest obicei este regăsit de asemenea în Bulgaria, Albania și, mai puțin, în Grecia și Italia.

 

 

 

 

 

Sursa: stiripesurse

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments