GROAZĂ în Camera 88: polițiștii de la Secția 3 întâi bat, apoi întreabă

0
570

Luat pe sus din mall, bătut și înjurat pentru un presupus furt. Autori: marii anchetatori în uniformă. Polițiștii din Secția 3. Tânărul din Iași, luat cu forța și dus la Poliție, era acuzat că ar fi furat un telefon. Un polițist l-a băgat în sperieți trăgându-i o palmă violentă și înjurându-l. După două ore în care Alexandru Livenschi credea că s-a întors pe vremea Securității, martorul a spus: „Nu e el!”. Abuzul, comis la Secția 3, aceeași care a bătut un student pe stradă, fără explicații. IPJ anunță o anchetă internă

 

Cum ar fi să te afli la serviciu, să-ți faci treaba și să te umfle doi polițiști, să te ia la palme, să te ducă la interogatoriu, să te dezbrace la chiloți, să te amenințe, iar la sfârșit să-ți spună: „Ups, nu ești tu!”? Ce-a pățit un ieșean aflat în timpul programului la Iulius Mall e de domeniul absurdului. Alexandru Livenschi reclamă abuzul la care a fost supus și spune că va da în judecată Poliția Română.

 

Joaca de-a autoritatea

“Vineri, 27 februarie, în jurul orei 12, eram la Mall, la un internet cafe, unde îmi citeam mail-urile legate de serviciu. Deţin o firmă de instalaţii electrice şi am contracte cu Iulius şi cu Palas. Eram, practic, la serviciu”, îşi începe ieşeanul Alexandru Livenschi povestea întâlnirii sale cu agenţii Poliţiei.

“Un agent de Poliţie şi un angajat al Poliţiei Locale s-au apropiat de mine şi, fără să spună cum îi cheamă sau să arate o legitimaţie, mi-au cerut buletinul: i-am întrebat de ce şi mi-a spus că este poliţist şi are acest drept”, spune Alexandru Livenschi. Ieşeanul susţine că discuţia s-a purtat pe un ton din ce în ce mai ridicat şi a cedat, scoţând cartea de identitate şi dând-o poliţistului.

Poliţistul şi-ar fi notat datele de pe act, după care l-a băgat în buzunar. “Mi-a spus că trebuie să merg la secţia de poliţie şi am întrebat de ce. Mi-a spus că văd eu acolo de ce. Am înţeles că nu are rost să mă cert cu ei şi le-am spus că merg cu maşina mea, ca să am cu ce să mă întorc la mall. Mi-au zis că merg cu a lor. I-am întrebat dacă mă şi aduc înapoi şi mi-au râs în nas: ei nu sunt taximetrişti”, mai spune Livenschi.

 

 Alexandru Livenschi i-a întrebat în mai multe rânduri pe polițiști cum îi cheamă, dar aceștia n-au vrut să-și divulge identitatea

Lăsaţi orice speranţă

Odată ajunşi la Poliţia Municipiului, la Secţia 3, au stat toţi trei 20 de minute pe hol. “Am vrut să merg la baie. M-au lăsat să mă duc, dar după câteva secunde unul dintre ei a deschis cu putere uşa şi a răcnit la mine că vrea să nu mă scape din ochi, pentru că pot evada pe geamul de la baie”, mai povesteşte ieşeanul.

După alte câteva minute, l-au băgat într-o cameră de la parterul sediului Poliţiei, unde l-au percheziţionat şi i-au dezmembrat telefonul mobil. “Într-un final, după ce i-am întrebat de multe ori pentru ce am fost ridicat din mall, unul dintre ei mi-a spus că sunt anchetat într-un caz de furt de telefon. Aş fi furat un telefon pe Independenţei, pe 13 februarie, la prânz”, îşi aminteşte alexandru Livenschi.

 

 

Polițistul român întâi bate, apoi întreabă

I-a tras o palmă de i-au mers fulgii

Acesta spune că după alte 15 minute a fost dus la etajul doi, în Camera 88, unde a întâlnit superiorii agentului care îl reţinuse la mall. “Nu judec după aspect, dar unul dintre ei numai poliţist nu părea. Avea figură şi îmbrăcăminte dubioase. Am încercat să mă prezint şi să întreb ce caut acolo, dar cel cu figură dubioasă a sărit ca ars de pe scaun, mi-a tras o palmă şi m-a înjurat cum nu voi reproduce aici, dar cum am scris în plângere. M-a întrebat dacă mă cred acolo cu mama şi a urlat: Dezbrăcarea! Atunci am înţeles că sunt într-o situaţie foarte dificilă şi că orice fel de insubordonare sau încercare de a afla alte răspunsuri nu îmi vor aduce decât alte palme. Probabil că asta era şi intenţia loviturii, să mă intimideze”, povestește Alexandru Livenschi.

Acesta spune că a crezut că este o secvenţă dintr-un film despre perioada comunistă. Cei doi anchetatori din Camera 88 l-au percheziţionat din nou, i-au desfăcut din nou telefonul şi i-au refuzat dreptul de a suna un avocat. “Într-un final, după ce au mai ţipat la mine, mi-au spus că persoana de la care s-a furat telefonul m-a recunoscut deja şi aşteaptă acum al doilea martor să mă recunoască”, îşi mai aminteşte Alexandru Livenschi.

 

 „Dacă acest om a fost reţinut şi consideră că i s-au făcut nedreptăţi cât timp a fost la Poliţie, poate să ne acţioneze în judecată. Este liber şi îndreptăţit să facă asta. Va fi făcută o anchetă în acest caz. Nu putem spune acum că s-a întâmplat sau nu aşa cum povesteşte”, ne-a spus Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Ne scuzaţi, am greşit persoana

Scăparea ieşeanului a fost tocmai martorul care a rămas blocat când l-a văzut. “Nu este el”, le-a spus scurt poliţiştilor, care au insistat de câteva ori să se uite bine la cel reţinut. Cum martorul a rămas ferm pe poziţii, poliţiştii l-au poftit afară.

Cu toate că deja se contura faptul că nu ar fi vinovat, Alexandru Livenschi a fost dus la amprentare şi fotografiere şi a fost dezbrăcat pentru a-i fi fotografiate tatuajele. “Pe la ora 15 mi s-a comunicat, pe un ton normal de data asta, de către al doilea anchetator, nu de către cel dubios, că nu eu sunt persoana căutată şi că pot pleca. Mi-a spus că le pare rău pentru cele întâmplate, dar nu este vina lor, ci a reclamantei care m-a identificat greşit. Mi-a înapoiat bunurile şi m-a trimis la plimbare. A fost o experienţă traumatizantă, mai ales că le-am spus de nu ştiu câte ori că n-am furat o foaie de hârtie în viaţa mea, darămite un telefon mobil”, ne-a mai spus Alexandru Livenschi. Acesta a contactat deja un avocat şi luni a depus o plângere la Poliţia Municipiului, urmând să acţioneze Poliţia Română în judecată.

 

 

 Cazul studentului Dragoș a fost prezentat la nivel național. Abuzul, comis tot la Secția 3

Biciclist reţinut şi bătut

În ianuarie, Dragoş, un tânăr biciclist din Iaşi, olimpic la Grafică, mergea spre casă, pe două roţi, cu gluga pe cap şi cu căştile în urechi. La un moment dat, în faţă a frânat brusc o maşină de poliţie. Doi agenţi l-au culcat la pământ, întrebându-l de ce nu s-a oprit când l-au strigat. I-au pus cătuşele şi l-au urcat în maşină. Unul dintre agenţi l-a lovit de mai multe ori pe drum către Secţia 3 Poliţie.

 

Citește și Cumătrie la superlativ: La Cuza Vodă, finul taie factura, nașa o plătește

 

Dragoş susţine că acolo au urmat alte lovituri, pe motiv că a furat şi îşi ascundea faţa cu gluga hanoracului. La final, i-au dat drumul, după ce i-au dat o amendă de 300 de lei pentru că ar fi refuzat să se legitimeze. Băiatul a obţinut certificat medico-legal şi se judecă cu Poliţia. Susţine că nu vreau bani de la cei doi poliţişti, ci scuze pentru că l-au umilit, deşi, teoretic, sunt plătiţi să-l apere.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments