Chiril Gaburici, premierul Republicii Moldova, nu a trecut examenul de bacalaureat, dar deţine o diplomă de studii superioare. Gaburici susţine că reuşita să academică e legală, pentru că la momentul respectiv diploma de Bac nu era obligatorie.
Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliştii de la Ziarul de Gardă, care au sesizat că CV-ul postat pe site-ul Guvernului de la Chişinău de noul premier este incomplet.
Astfel, Chiril Gaburici a ratat examenul de bacalaureat în 1995, dar în 2004 (la 28 de ani), a absolvit la „fără frecventa” Universitatea Slavonă din R. Moldova.
Instituţia primise în 2003 acreditarea de la Ministerul Educaţiei şi abia în 2007 licenţa.
Contactat de Ziarul de Gardă, Chiril Gaburici a recunoscut că nu are diploma de bacalaureat.
„În perioada în care am fost înscris la facultate, examenele de bacalaureat nu erau obligatorii pentru a fi admis în instituţiile de învăţământ superior. Mai mult că atât, cea mai mare parte a candidaţilor era admisă la studii în baza atestatului şi a examenelor de admitere”, a explicat premierul moldovean.
În plus, acesta a precizat că a fost admis la Academia de Studii Economice din Moldova în anul 1995 şi s-a transferat la Universitatea Slavonă în anul 1998.
Întrebat de ce a ales să se transfere la o instituţie nelicenţiata de Ministerul Educaţiei, Chiril Gaburici a explicat: „am ales acea instituţie de învăţământ pentru că a corespuns cerinţelor şi posibilităţilor pe care le aveam la acel moment”.
De asemenea, premierul moldovean a precizat că s-a înscris la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova în anul 2009.
Ministerul Educaţiei a explicat pentru Ziarul de Gardă că Universitatea Slavonă a fost fondată şi înregistrată în anul 1997, iar ministerul a eliberat în acelaşi an o autorizaţie provizorie de funcţionare.
Abia în 2007 Universitatea Slavonă a obţinut de la Camera de Licenţiere Licenţa seria A MMII nr. 024913 din 22.05.2007.
Ministerul a mai precizat că „acreditarea instituţiilor de învăţământ în Republica Moldova a demarat în anul 2001. Toate actele de studii eliberate anterior atât de către instituţiile de învăţământ superior de stat, cât şi de cele private sunt recunoscute ca fiind valabile”.
(Sursa: ziare.com)