Românii sunt trataţi cu aceleaşi medicamente că în alte ţări, doar că plătesc pe ele şi de 4 ori mai mult, spune ministerul sănătăţii. Oficialii le cer producătorilor să actualizeze preţurile, aşa cum îi obliga un ordin pe care nu îl respecta nimeni.
În 2009, ministerul sănătăţii a emis un ordin prin care îi obliga pe producătorii să vândă medicamentele la un preţ mai mic sau egal cu al aceluiaşi produs din 12 ţări.
După o evaluare a medicamentelor decontate, oficialii au descoperit că în ultimii ani multe pastile au fost vândute cu preţuri chiar şi de câteva ori mai mari decât în alte ţări europene, deşi legea interzicea acest lucru.
Iată exemplul unui medicament antidepresiv folosit în Uniunea Europeană pentru tratarea afecţiunilor psihice. În timp ce în România o cutie de pastile costă aproape 64 de lei, în Germania nu depasteste 16 lei. Adică noi tratăm un singur bolnav, iar statul german tratează de aceeaşi bani 4 pacienţi
La fel se întâmplă şi cu alte medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea tumorilor osoase sau a diferitelor forme de cancer, care sunt mai ieftine în Bulgăria, Ungaria sau Belgia.
„Poate a lipsit decizia la nivel de minister, s-a considerat a fi o chestiune greu de realizat, nu am o explicaţie pentru ce s-a întâmplat în trecut”, încearcă să găsească o explicaţie Nicolae Banicioiu.
„Este o manipulare grosolană şi o bună ocazie de a se plăti poliţe politice. Companiile farmaceutice au respectat întru totul legislaţia”, răspunde Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Mai mult, cei de Casă Naţională de Asigurări de Sănătate susţin că actualizarea preţurilor la medicamente ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa va putea fi folosită pentru tratamente de ultima generaţie.
Termenul limită până la care trebuie actualizate preţurile la medicamente e 10 martie. În caz contrar, companiiile farmaceutice vor fi sancţionate şi riscă să piardă contractele cu statul. Mai mult pentru că există suspiciuni de corupţie, ministerul a sesizat şi parchetul general.
Sursa: stirileprotv