L-a prezentat pentru prima dată în urmă cu 146 de ani. Acum îl învăţăm cu toţii la ora de chimie

0
257

Pe 6 martie 1869, chimistul Dmitri Mendeleev a prezentat, în faţa Societăţii Ruse de Chimie primul tabel periodic al elementelor.

Varianta făcută publică de chimistul rus este asemănătoarei celei care se foloseşte la ora actuală.

Tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relaţiei complexe dintre elementele chimice, şi, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existenţa altor elemente nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum şi a proprietăţilor lor generale. Majoritatea previziunilor sale au fost confirmate de descoperirile ulterioare din chimie.

 

 

Lucrare prezentată la Societatea de Chimie se numea ”Dependenţa între proprietăţile masei atomice a elementelor” şi propunea folosirea masei şi a valenţei pentru a descrie elementele.

 

 Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 6 martie:

1475 – S-a născut Michelangelo Buonarroti Simoni, pictor, sculptor şi arhitect italian. (m. 1564).

1883 – Legea pentru aderarea României la Convenţia Internaţională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

1919 – Consiliul Militar interaliat de la Paris (“Nota Vyx”) a transmis Ungariei hotărârea privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

1897 – A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an.

1945 – Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti).

1948 – A fost creată Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – instituţie specializată a ONU.

1989 – Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe sovietic anunţă renunţarea la „doctrina Brejnev” în relaţiile cu statele din estul Europei.

1993 – A fost semnată, la Istanbul, Convenţia privind cooperarea în domeniile culturii, învăţământului, ştiinţei şi informaţiilor în zona Mării Negre.

2000 – Jocurile Olimpice Sydney 2000. Din cele 53 de monede comemorative consacrate acestei manifestări sportive, au fost prezentate la Sydney 17, dintre care una considerată cea mai mare din istoria Jocurilor Olimpice (diametrul de 10 cm).

2008 – Guvernul Islandei a recunoscut oficial independenţa Kosovo.

 

 

 

 

 

Sursa: descopera

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments