Luna va încerca să facă din zi – noapte, pe 20 martie.
Altfel spus, va fi eclipsă parţială de soare, vizibilă şi din ţara noastră. La observatorul astronomic din Galaţi, cel mai modern din ţară, se fac ultimele pregătiri pentru că publicul să poată admira, în cele mai bune condiţii, spectacolul de pe cer.
Un simulator performant ne arată deja cum vom vedea discul solar pe 20 martie.
Maximul eclipsei va avea loc undeva în jurul orei 12 şi se va termina undeva la puţin timp după ora 13.
Luna va traversa de la dreapta la stânga axă la capetele căreia se află Pământul şi Soarele. În funcţie de locul în care vă aflaţi, puteţi vedea cum discul luminos este acoperit de la 39, până la 55 la sută.
„Atunci când are loc o aliniere a celor trei corpuri cereşti – este vorba de soare, lună şi Pământ – are loc o eclipsă de soare. Aceasta poate fi parţială, totală sau inelară”, a declarat Ovidiu Tercu, coordonator al Observatorului Astronomic Galaţi.
De această dată vom avea doar o eclipsă parţială. La Observatorul din Galaţi au fost pregătite toate echipamentele, pentru că specialiştii se aşteaptă la peste o mie de vizitatori.
„Pe lângă această eclipsa se pot vedea, dacă există în acea perioadă, şi pete solare, protuberanţe, granulaţii şi aşa mai departe”, spune Cătălin Buluc, de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi.
Tot la observatorul din Galaţi, eclipsa va fi transmisă, în timp real, pe un ecran din sala de programe educative. Ultima eclipsă totală de soare vizibilă în România, a avut loc în 1999, iar următoarea va fi în 2081.
Sursa: stirileprotv