Cât de ghinionistă e ziua de vineri 13?

0
122

 Superstiţioşii fug de numărul 13 ca dracul de tămâie – americanii, de exemplu nu au etajul 13 la hoteluri, ci 12bis! -, iar când 13 cade într-o zi de vineri, se tem de ce-i mai rău. De unde vine asta? Hai să descoperim împreună, că tot pică 13 vinerea viitoare…

Există voci care susţin că superstiţia legată de vineri 13 vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…

Studiile făcute de-a lungul timpului arată că americanii şi britanicii sunt cei mai terifiaţi de vineri 13, devenind anxioşi în aceste zile şi evitând să iasă din case, de teama unor accidente sau a altor evenimente nefericite. Această fobie a primit chiar şi un nume: paraskevidekatriaphobia. Se estimează că peste 15 milioane de americani refuză să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să meargă la birou în zilele de vineri 13, generând pierderi de 800 de milioane de dolari companiilor din SUA.

Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o zi de vineri 13. Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Potrivit numerologilor, 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Iată şi câteva tragedii ce au avut loc în ziua de vineri 13:

  •     Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
  •     Vineri, 13 octombrie 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.
  •     Vineri, 13 ianuarie 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments