Astăzi se va consuma mult alcool în România! Este sărbătoarea celor 40 de Mucenici, zi în care mulţi bărbaţi beau 40 de pahare de vin. Dacă nu vreţi să vă doară capul foarte tare a doua zi şi, între timp, să vă rupeţi ficatul în două, fiţi atenţi la ce cumpăraţi!
Trebuie să subliniem că 40 de pahare de vin, la 100 de mililitri paharul, înseamnă patru litri. Patru litri de vin pe zi sunt mulţi şi pentru băutorii experimentaţi!… Dacă nu vreţi să vă doară capul prea tare a doua zi, trebuie să fiţi atenţi, înainte de începerea “festivităţilor”, de anumite “efecte de scenă”!
Cele mai ieftine vinuri de piaţă, în acest moment, le găsim la 5 lei litrul. Există însă pe rafturi şi vinuri la preţuri de 11 lei, sau 15 lei, sau 100 de lei etc. În mod normal, diferenţa dintre ele este dată de calitatea băuturii.
“Preţul vinului este determinat de vechimea lui – vinul vechi este mai scump -, de celebritatea zonei viticole din care provine, de soiul viţeide- vie şi de recipientele în care s-a maturat. La aceasta se adaugă costul de raft”, ne-a spus Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Menţionăm că vinul bun produce bună dispoziţie, iar cel prost produce dureri de cap, în special a doua zi…
Bonul fiscal vă fereşte de falsuri
Este posibil să găsiţi în magazine şi sticle ieftine pe ale căror etichete scrie, sub cuvântul “Demisec”, sintagma “Băutură Fermentată Liniştit”, sau “BFL”. Trebuie să ştiţi că aceste băuturi conţin, conform legii, amestec de apă, alcool etilic, sirop de glucoză, acid citric, îndulcitor şi aromatizanţi naturali sintetici.
Nu este vin! Cuvântul “demisec” sau strugurii desenaţi pe etichetă sunt doar elemente pentru derută! De la patru litri de BFL – ieftin, este adevărat – o să aveţi mâine o cefalee care o să vă treacă abia peste vreo trei zile… Feriţi-vă de această otravă!
Există şi riscul de a cumpăra BFL fără să ştiţi: vinurile neetichetate din târguri şi oboare!
“Sfătuim consumatorii să nu cumpere vinuri fără etichetă şi fără bon fiscal. Doar aceste elemente pot face dovada trasabilităţii produsului şi pot trage la răspundere comerciantul”, a adăugat Sorin Mierlea.
Începe anul agricol tradiţional
Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional, de aici sărbătoarea exclusiv românească a Mucenicilor sau Măcinicilor. În această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, iar bărbaţii beau, de dimineaţa până seara, 40 de pahare cu vin.
Sursa: libertatea