Apple Watch a fost lansat: noi detalii, preţuri şi disponibilitate

0
130

Apple obişnuieşte să-şi lanseze produsele la scurt timp după prezentarea oficială, însă nou lansatul ceas inteligent Apple Watch este una dintre puţinele excepţii: dezvăluit la începutul lunii septembrie a anului trecut, Apple Watch a avut nevoie de încă şase luni pentru finisarea aspectelor hardware şi dezvoltarea ecosistemului software.

Judecând însă după succesul destul de neimpresionant pe care l-a înregistrat piaţa de profil până în acest moment, această întârziere s-ar putea să-i coste pe Apple mult mai puţin decât am crezut iniţial.

 

 

După cum ştim deja din toamnă, Apple Watch este oferit în trei versiuni de bază. Cel mai accesibil model este Watch Sport, acesta folosind o carcasă fabricată din aluminiu (disponibilă pe argintiu sau gri), un capac posterior din material compozit, un geam protector mineral şi brăţări colorate fabricate din cauciuc sintetic. Modelul principal este denumit simplu Watch, şi acesta face saltul la o carcasă din oţel inoxidabil (disponibilă pe argintiu sau negru), geam protector din safir, spate din ceramică şi curele din piele, oţel sau acelaşi cauciuc sintetic.

 

Costisitorul model de lux Watch Edition este similar modelului principal Watch, însă acesta abandonează oţelul în favoarea aurului de 18K. În mod interesant, Apple nu a folosit un aliaj tradiţional completat cu argint sau cupru. Compania a ales să combine aurul cu un amestec de carburi de tungsten, siliciu şi bor, azotaţi de aluminiu, bor şi titan, diamant şi pulberi ceramice şi de safir, acest amestec având o duritate superioară şi o densitate mai mică. Carcasa este oferită în culoarea tradiţională aurie sau pe roz.

 

 

Toate ceasurile sunt disponibile în versiuni de 38 sau 42 de milimetri, în funcţie de preferinţe, iar Apple oferă optsprezece tipuri diferite de brăţări. Carcasele sunt rezistente la transpiraţie sau ploaie, însă nu sunt ermetice şi nu au vreo certificare IP.

 

 

Dincolo de aceste detalii, toate cele trei versiuni diferite de Apple Watch ascund aceleaşi componente. Ceasurile folosesc un procesor Apple S1, despre care încă nu prea ştim mare lucru, 512 MB de memorie RAM şi 4 GB de memorie internă (ultimele detalii sunt neconfirmate oficial). Apple a afirmat că Watch are o deviaţie maximă zilnică de +/- 50ms, precizia fiind remarcabilă chiar şi atunci când o comparăm cu un mecanism cu cuarţ din gama superioară.

Apple Watch mai oferă interfeţe NFC, Bluetooth 4.0 şi Wi-Fi 802.11 b/g/n, senzor de puls capabil să folosească atât spectrul vizibil cât şi cel infraroşu, barometru, microfon, difuzor, un sistem electromagnetic pentru vibraţii care poate fi particularizat, giroscop, accelerometru şi un încărcător wireless cu prindere magnetică similar cu MagSafe. Din păcate, zvonurile care afirmau că Watch nu va include senzori mai avansaţi s-au adeverit, produsul Apple fiind astfel destul de banal din acest punct de vedere.

Apple Watch foloseşte un ecran cu rezoluţie de 272 x 340 pixeli, în cazul versiunii de 38 milimetri, sau 312 x 390 pixeli, în cazul versiunii de 42 de milimetri. Compania nu a oferit prea multe detalii tehnice, însă se pare că avem de-a face cu un panou P-OLED fabricat de către LG. Ecranul nu va fi activ în permanenţă, însă va oferi un mod de previzualizare numit Glances care îşi va schimba culoarea pentru a indica şi starea bateriei. Suprafaţa tactilă a acestuia este sensibilă la presiune şi poate face diferenţa dintre o atingere şi o apăsare, iar modul de interacţiune este completat de un remontoar digital care imită obişnuita cheiţă a unui ceas tradiţional şi un buton pentru accesarea rapidă a listei de contacte.

 

 

 

Ceasul se va putea conecta doar la terminalele Apple iPhone 5 sau mai noi şi va oferi o extensie consistentă pentru sistemul de notificări, va permite preluarea sau iniţierea apelurilor telefonice, se va integra cu Siri, Health şi Apple Pay, va fi compatibil cu funcţia Handoff din iOS 8 sau OS X 10.10 şi va oferi funcţii suplimentare pentru controlul Apple TV, pentru controlul camerei foto de pe iPhone şi pentru transmiterea în timp real unor anumite tipuri de date, cum ar fi un desen sau valoarea pulsului. Printre aplicaţiile iOS care vor beneficia de extensii Watch se numără Mail, Maps, Calendar, Reminders, Clock, Passbook, Music sau Weather. Ceasul va folosi atât conexiunea Bluetooth cât şi cea Wi-Fi, oferind astfel o rază mai mare de acţiune în cazul în care avem în preajmă o reţea wireless cunoscută.

Ceasul va putea funcţiona şi offline, însă funcţiile sale vor fi limitate la indicarea orei, redarea muzicii din memoria internă şi înregistrarea activităţilor de fitness. Un mic truc tehnologic interesant este dezactivarea funcţiilor de notificare atunci când Watch este scos de la mână, acest mod de lucru economisind energie în situaţiile în care utilizatorul nu are în mod evident nevoie de notificări pe ceas.

 

 

 

Integrarea cu sistemul de operare iOS este implementată începând cu versiunea 8.2, dezvoltatorii interesaţi putând extinde informaţiile din aplicaţiile iOS şi pe ecranul Watch sau putând scrie aplicaţii dedicate pentru acesta. În momentul lansării, Apple a prezentat aplicaţiile ESPN, Facebook, Instagram, CNN, Uber sau Shazam, şi deja ştim că lista acestora va fi mai mare în momentul apariţiei pe piaţă.

Autonomia Watch a fost un subiect sensibil. Tim Cook a declarat iniţial că acesta va oferi 24 de ore de libertate, însă zvonurile ulterioare au afirmat că App
le s-a lovit de dificultăţi. Într-un final, Apple Watch va oferi într-adevăr doar 18 ore de autonomie, durata fiind teoretic suficientă pentru acoperirea unei zile întregi, dar rămânând în final cam dezamăgitoare.

 

Apple Watch Sport va avea preţuri de 349 de dolari în cazul versiunii de 38 milimetri şi 399 de dolari în cazul versiunii de 42 milimetri. Apple Watch va avea preţuri între 549 şi 1049 de dolari, respectiv între 599 şi 1099 dolari, preţurile variind în funcţie de brăţara aleasă. Modelul din aur Watch Edition va avea un preţ care va începe de la 10.000 de dolari şi va fi disponibil doar în anumite magazine specializate. Toate cele trei game Apple Watch vor fi disponibile începând cu data de 24 aprilie, însă lista ţărilor în care acesta va fi disponibil este mică şi nu include România.

 

 

 

(Sursa: go4it.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments