Asasinarea lui Boris Nemțov. CE ASCUND RUȘII? Iată detaliile care se bat cap în cap

0
66

Autorităţile din Rusia au avut nevoie de doar câteva zile pentru a-l prinde pe presupusul asasin al lui Boris Nemțov, însă pe măsură ce timpul trece o întrebare persistă: este Zaur Dadaev adevăratul criminal?

 

Tot mai multe voci se întreabă dacă varianta oficială din cazul asasinării lui Boris Nemțov este şi cea reală, potrivit Time. Autorităţile din Rusia susţin că Nemțov a fost ucis din cauza comentariilor pe care le-a făcut la adresa islamului, iar Zaur Dadaev şi-ar fi recunoscut vina.

 

Totuşi, remarcă sursa citată, mai multe lucruri nu se leagă în cazul variantei oficiale. Încă din prima fază, Rusia a negat posibilitatea ca Nemțov să fi fost ucis din cauza declaraţiilor pe care le-a făcut la adresa lui Vladimir Putin, lansând pe piaţă ideea că motivul ar consta în problemele din afaceri sau din viaţa privată. Apoi a apărut varianta unei ameninţări venite din partea fanaticilor islamişti.

 

„Dintre toate figurile puternice cărora Nemțov s-a opus, le-a insultat sau a încercat să le pună la pământ, în cele două decenii în care a făcut politică, profetul Mahomed nu a fost niciodată una dintre ele. Vladimir Putin a fost însă cu siguranţă, aşa cum au fost şi mulţi oameni din anturajul preşedintelui Rusiei”, remarcă Time.

 

Astfel s-a ajuns ca duminică cinci suspecţi să fie reţinuţi, iar unul dintre ei, Zaur Dadaev, şi-a recunoscut vina, spunând că a făcut-o din convingerile islamiste pe care le are. Apropiaţii lui Nemțov susţin însă că fostul contestatar al lui Putin nu a primit niciodată ameninţări de acest gen.

 

În plus, de aici încep să apară din nou semnele de întrebare. Imediat după arestare, familia lui Dadaev a contactat o activistă care militează pentru apărarea drepturilor omului, susţinând că acesta este nevinovat. După scurt timp, familia şi-a retras fără nicio explicaţie solicitarea.

 

„Au sunat şi au cerut o întrevedere la biroul nostru din Groznîi. Totul era stabilit, însă apoi ne-au sunat şi au anulat totul, refuzând să explice de ce. A fost ciudat. Din câte-mi aduc aminte, este pentru prima dată când mi se întâmplă ceva”, a declarat activista Kheda Saratova, care bănuieşte că familia a fost pusă sub presiune pentru a renunţa la ajutor.

 

În acelaşi interval de timp, familia lui Dadaev l-a angajat pe avocatul Zaurbek Sadakhanov, care pe 7 martie a semnat un angajament pentru a-l reprezenta în instanţă. Totuşi, Sadakhanov nu a fost primit la audierile lui Dadaev, iar apoi a fost demis de familie.

 

„Nu ştiu care este motivul. Mi-au spus doar că nu mai au nevoie de un avocat”, a explicat Sadakhanov.

 

Poziţia familiei lui Dadaev este cel puţin suspectă, ţinând cont că în prima fază, sora fostului ofiţer rus a ieşit şi a negat cu vehemenţă implicarea în asasinarea lui Nemțov, pentru ca apoi să refuze să mai facă un comentariu.

 

Pe de altă parte, există şi semne de întrebare în privinţa trecutului lui Dadaev, care ar fi făcut parte din cea mai loială armată pe care Vladimir Putin o are în Cecenia, sub comanda lui Ramzan Kadirov.

 

Mulţi dintre aceşti soldaţi au luptat ca voluntari în Estul Ucrainei şi i-au jurat credinţă lui Vladimir Putin.

 

Boris Nemțov, în vârstă de 55 de ani, care a ocupat funcţii guvernamentale în timpul preşedinţiei lui Boris Elţân iar ulterior a devenit lider al opoziţiei, a fost împuşcat mortal pe 22 februarie, la Moscova, în apropiere de Kremlin.

 

Asasinatul a fost comis cu două zile înaintea unui miting la organizarea căruia Nemțov a ajutat şi a declanşat un val de condamnări şi îndemnuri la o investigaţie rapidă.

 

Comitetul rus de anchetă a anunţat anterior că poziţia lui Nemțov faţă de atacul armat de la Charlie Hebdo este una dintre pistele investigaţiei. Între posibile alte mobiluri, anchetatorii au evocat de la o provocare politică şi până la lucruri legate de afaceri sau viaţa personală.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments