Parhon: director îmbogăţit, spital sărăcit. În 10 ani, medicul Adrian Covic a făcut o avere fabuloasă

0
1036

Doi doctori s-au învârtit şase ore în jurul profesorului Brăilean, adus în urgenţă şi despre care soţia sa spune că suferea enorm. În acest timp, pacientului i s-au făcut două seturi de analize şi i s-a pus o perfuzie. Spitalul unde s-a petrecut această grozăvie l-a avut mult timp la şefie pe doctorul Adrian Covic, acuzat anul trecut de căpuşarea instituţiei. 1,1 milioane de euro ar fi încasat familia Covic din contracte cu Spitalul Parhon.

 

În cazul profesorului Tiberiu Brăilean, medicina de urgenţă ieşeană a înregistrat un răsunător eşec. Cu câteva zile înainte de decesul lui Brăilean, fără a face acuzaţii la adresa unor persoane sau instituţii şi fără patimă, soţia fostului cadru universitar a povestit pentru 7EST cum s-a desfăşurat intervenţia de urgenţă în cazul lui. Este o imagine sinistră despre un domeniu subfinanţat, cu dotăro de slabă calitate, în care spitalele se prăbuşesc, iar şefii devin nişte nababi.

Peste 1 milion de euro de la Fresenius

Director al Spitalului Parhon vreme de 10 ani, medicul Adrian Covic a strâns o avere fabuloasă. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a susţinut că în această perioadă aproape 410.000 de euro din averea sa nu pot fi justificaţi şi a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Iaşi cu propunerea de confiscare a banilor.

În plus, Agenţia a mai descoperit că directorul Covic a semnat 114 contracte şi a încheiat 27 de acte adiţionale cu firmele Fresenius Medical Care şi Fresenius Nephrocare România, firme la care era angajat atât el, cât şi soţia şi mama sa. În cazul ambelor firme a avut contracte pe numele său, fiind plătit pentru studii clinice şi lucrări ştiinţifice. Folosind infrastructura spitalului, cu pacienţii unităţii medicale, familia Covic derula contracte cu firmele de mai sus, valoarea acestora fiind de 5,2 milioane de lei. Dosarul a fost trimis la DNA.

Şi două sfidări: conform ANI, Covic nu a depus declaraţii de avere, evitând în fiecare an această obligaţie, fiind şi incompatibil pentru că, deşi nu avea voie, avea „funcţii salarizate sau indemnizate” la şapte firme.

 

 

Fostul manager de la Parhon, Adrian Covic, a cumpărat o vilă foarte scumpă în Copou, în 2010

Destinaţia fatidică: Parhon

Soţia fostului profesor universitar Tiberiu Brăilean a făcut o radiografie precisă a serviciului de urgenţe de la Parhon povestind pentru 7EST ce s-a întâmplat la spital. “Duminică, cu două zile înainte de internare, a leşinat acasă. Am vrut să chem salvarea şi să mergem la spital, dar nu a vrut. A fost răcit în ultima lună şi a spus că merge la spital după ce se mai pune pe picioare. În ziua internării, problemele cu respiraţia i s-au agravat foarte mult şi a leşinat din nou. Am decis să-l duc la spital”, îşi începe povestirea profesorul Simona Modreanu. Ambulanţa care a venit l-a transportat la spitalul de gardă, conform simptomelor: Parhon.

 

 

Şase ore cu două rânduri de analize şi o perfuzie

„L-au preluat şi a început aşteptarea. I-au făcut un set de analize la câteva minute de la internare şi încă unul la trei ore după. Am văzut că avea o perfuzie dar, deşi respira greu, nu i se pusese o mască de oxigen. După aproximativ patru ore a fost chemat un specialist cardiolog de la institut, care l-a consultat. Au mai trecut două ore în care suferinţa i s-a agravat. A început să respire tot mai greu. Medicii de la Parhon mi-au spus că nu au locuri la ATI şi nici cu ce să facă o anume analiză şi ar fi bine să-l transfere. Mi s-a explicat că nu sunt siguri dacă are infarct sau un blocaj al vaselor de sânge din plămâni. A fost chemată o ambulanţă şi a fost dus la Spiridon, care are dotarea necesară. Aici a fost cu totul altă atmosferă, dar nu a mai rezistat mult. La câteva minute după ce a intrat la UPU a leşinat şi nu şi-a mai revenit. A devenit netransportabil şi chiar dacă ar fi trebuit dus înapoi la cardiologie era imposibil”, relatează Modreanu.

A doua zi după ce a ajuns la Secţia ATI de la Spiridon, starea lui Tiberiu Brăilean a devenit extrem de gravă. Un medic neurolog a anunţat familia că profesorul nu mai are activitate cerebrală. Profesorul de economie de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, în vârstă de 55 de ani, a murit duminică, 8 martie.

 

 Profesorul Brăilean, ucis de lipsa unui aparat

Tudor Ciuhodaru: „La Iaşi există un caz Brăilean pe oră”

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru, un susţinător al unui spital monobloc de urgenţe, spune că a cerut statistici despre nivelul de performanţă al sistemului de urgenţe din Iaşi şi a rămas şocat. “La Iaşi există un caz Brăilean pe oră. Pacient ţinut cu orele în camera de urgenţe pentru că medicii nu reuşesc să-şi dea seama ce are, nefiind de competenţa lor şi neavând dotarea necesară. Aceiaşi medici decid să-l transfere în alt spital şi, de cele mai multe ori, norocosul nimereşte bine şi scapă. Profesorul Brăilean a avut mult mai puţin noroc. Sunt 24 de pacienţi plimbaţi între spitale şi aproape toţi scapă. Sunt şi decese şi, mai ales într-un caz ca al profesorului Brăilean, se aude şi iese scandal. Statisticile spun că, acum patru ani, unul din 16 pacienţi era trimis de la unitatea unde ajungea la un alt spital, pentru că exista Spitalul de Urgenţe. Numărul celor trimişi a crescut acum la unul din cinci. În cazul profesorul Brăilean a lipsit un angiograf, aparat pe care Spiridon îl are”, a spus medicul Ciuhodaru.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul cărui este investigată starea vaselor de sânge, cu substanţă de contrast.

 

Citește și Un renumit medic ieşean şi-a dat în judecată părinţii! Motivul: îi ponegresc iubita

 

Implicată şi compania B.Braun
Procurorii care au preluat cercetările în cazul lui Adrian Covic au stabilit că a fost implicată şi o a doua companie în îmbogăţirea medicului ieşean pe când acesta conducea spitalul Parhon. B.Braun a lucrat în România prin intermediul subsidiarei Avitum SRL, firmă care a avut peste 70 de contracte şi acte adiţionale cu spitalul, pe vremea când era condus de Adrian Covic. Procurorii au calculat că Avitum SRL ar fi contribuit la bunăstarea familiei Covic cu peste 750.000 de lei în doi ani. O parte din bani ar fi fost oferită fostului director printr-o fundaţie condusă de mama sa, Maria Covic. Adrian Covic nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentBăsescu, agent de influenţă al Rusiei – supoziţie lansată de un fost ofiţer de contraspinonaj din SRI
Articolul următorVIDEO. Cel mai periculos traseu din lume, închis din motive de securitate, se redeschide pe 28 martie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments