Mai mult de jumătate din carnea, fructele şi legumele din supermarketuri ar trebui să provină din România. Este propunerea entuziastă a unui senator, care vrea să vadă mai multă marfa autohtonă pe rafturi.
Ideea e bună, spun inclusiv reprezentanţii magazinelor, însă e imposibil de pus în practică. Agricultorii noştri nu sunt organizaţi în asociaţii şi nu pot livra produsele constant.
În acest moment nimeni nu ştie cât la sută din alimentele de pe rafturi sunt produse în România şi cât la sută din străinătate. Asta deşi clienţii cauta pe cât posibil marfa autohtonă.
Cântăreaţă de muzică populară Aneta Stan se număra printre ei.
„Ridichiile astea … de unde? Din italia … Eu ştiu de unde sunt? Păi de ce să mancanc de-astea? Să aducem mâncarea noastră românească!”
Noul proiect ar urma să încline balanţa în favoarea alimentelor noastre. 51 la sută din carnea şi produsele din carne, precum şi fructele şi legumele din hipermarketuri ar urma să fie de aici. Sună frumos în teorie.
„Nu pot să văd cartofi din alte ţări, ştiind că ai noştri din România, din Bucovina sunt de calitate foarte bună”, spune Ovidiu Donţu, iniţiatorul legii.
Reprezentanţii magazinelor spun că dincolo de bună intenţie, proastă organizare din agricultură românească ne dă mari bătăi de cap.
La fel se întâmplă şi în cazul cărnii: nu am putea asigura marfa în permanenţă în frigidere, spun comercianţii. Dacă stăm bine la producţia de pui, nu la fel ne putem lăuda cu cea de porc ca să nu mai vorbim despre vită.
Problema s-ar putea rezolva dacă în România agricultorii n-ar mai încerca să şi vândă marfă de capul lor. În Franţa, de pildă, micii fermieri sunt organizaţi în asociaţii. Aceştia aduna produsele în depozite şi negociază apoi preţul.
Sursa: stirileprotv